Konferencija Stožera / VIDEO Markotić: 'Ne budite kukavice i ispružite rame za dva mala uboda'. Donesena nova odluka vezana za maske

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Sljedeću konferenciju ćemo, ako će svi imati covid potvrdu, održati bez maski za lice, rekao je ministar Božinović

2.7.2021.
10:45
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Stožer civilne zaštite održava redovitu konferenciju za medije na kojoj govore o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, planovima za cijepljenje, novim epidemiološkim mjerama koje su na snazi od jučer i većoj uporabi digitalnih covid potvrda za prelazak granica i druge događaje na kojima se okuplja veći broj ljudi. 

U protekla 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja zaraze pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 544. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminule su tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas je ukupno zabilježeno 360.067 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.212 preminulo, a 351.311 se oporavilo (70 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 3.319 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.157.376 osoba, od toga 4.362 u posljednja 24 sata.

Rast oboljelih na tjednoj bazi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju. "Pad novoboljelih na tjednoj bazi je oko 20 posto", rekao je Capak. No Capak se na pitanje imamo li pad, ispravio i kazao da ipak imamo rast od oko 20 posto oboljelih na tjednoj bazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna incidencija je 25,3, najniža je u Istarskoj, a najviša u Zadarskoj. U EU smo po incidenciji na 12. mjestu. Ukupna stopa smrtnosti nam je 2022,8 po čemu smo 20 u EU. 

"Cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt od Covida"

Ministar zdravstva Vili Beroš je opet govorio o cijepljenju. "Prolazno vrijeme na kraju lipnja nam nije kako smo očekivali", rekao je Beroš i pozvao sve da se cijepe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razliku od prošle godine sada imamo rješenje za jesen, a to je cijepljenje", kazao je Beroš. "Cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt od Covida", kazao je ministar. "Porast interesa se ne može postići podmićivanjem. Cjepivo je najvrjedniji znanstveni proizvod koji ima implikaciju na zdravlje i egzistenciju građana i na povratak na staro normalno", rekao je Beroš. 

"Bilo bi dobro da ne ponovimo lekciju iz prošle godine"

Ravnateljica Fran Mihaljevića Alemka Markotić upozorila je na brzo širenje delta varijante koronavirusa i na nedovoljno procijepljenost stanovništva u Hrvatskoj i u EU. "Dobro je što ove godine imamo cjepivo. Sva cjepiva koja su odobrena u Europi, nakon 2 doze štite vrlo učinkovito. Imamo rješenje i izbor koji stoji pred nama", kazala je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju iz prošle godine pa da za četiri tjedna imamo kraj sezone. Ili cijepljenje ili će nam Zimmer fraj ostati fraj", kazala je Markotić i dodala da ako se ne cijepimo ćemo ponovno puniti bolnice i groblja. "Imamo opciju da ne budemo kukakvice i ispružimo rame za dva mala uboda i ostvarimo zaštitu za zdravlje i za sebe i druge ili da uskratimo sebi i drugima normalan život", rekla je Markotić. 

Bez maski na događaje na kojima svi imaju covid potvrde 

Božinović je rekao da se maske neće morati nositi na događajima na kojima ljudi ulaze sa digitalnim kovid potvrdama. "Na sljedećoj konferenciji ćemo, ako će svi imati covid potvrdu, održat ćemo presicu bez maski za lice", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je komentirao najavu premijera Plenkovića da bi oni čiji radnici se nisu cijepili neće dobiti potpore. "Očekujuemo da svi koji su primili naknadu daju kolektivni doprinos izlasku iz krize. Ako cijepljenjem možemo pomoći zašto to ne učinimo", rekao je, ali i dodao da diskriminacije neće biti. 

Ministar Božinović je rekao da digitalne covid potvrde nisu medicinski dokument nego služe olakšanju prelaska granica između država članica EU i šengenskog prostora. "Oni moraju pokazati digitalnu covid potvrdu. Što se tiče trećih zemalja, mi nećemo spriječavati ulazak, a pogotovo državama koje nemaju potvrdu, već ćemo na granicama izvršiti uvid u dokumentu u kojima moraju pokazati da su ili cijepljeni ili su prebollji covid ili su testirani", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se i u javnom sektoru uvjetovati cijepljenje?

Na pitanje hoće li se i javnom sektoru nekako uvjetovati cijepljenje, Beroš je rekao da diskriminacije neće i ne smije biti. "Kada smo razmišljali o mjerama, nismo mislili samo na privatni sektor", rekao je Capak i dodao da će se s ministrima razgovarati o tome kako da oni u svojim sektorima unaprijede cijepljenje. 

"Predstoji nam otvaranje dijaloga ministara i sa sindikatima i sa sindikatima. Ono što je dužnost Vlade je da u zaštiti života i zdravlja može ići prema rješenjima koja moraju voditi interesa o tome što je širi društveni interes. To ne znači uvođenje obveze cijepljenja, ali se može i treba razgovarati o tome jesu li svi benefiti koje donosi država uvijek i u svakoj situaciji bez doprinosa druge strane, odnosno bezuvjetni", rekao je Božinović te podsjetio da prošle jeseni nismo imali rješenje u vidu cjepiva, ali ove godine to imamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotreba Covid potvrda bit će sve više

Kazao je da se država izborila za dovoljno cjepiva za sve hrvatske građane. "MI imamo izbor hoćemo li prihvatiti zanost. Umjesto da budemo zahvalni mi otvaramo pitanja koja ne pridonose rješenju situacije", rekao je Božinović. 

"Strahovito nam je važno da nam brojevi ne rastu", rekao je ministar Božinović. "Virus ne prenose područja ili države nego pojedinci. I zato imamo covid potvrde", rekao je Božinović. "Jučer je u Hrvatskoj u jednom danu izdano 30.000 covid potvrda i siguran sam da će toga biti sve više. Jučer sam na Vladi rekao da je izdano 300.000 potvrda", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije na vidiku završetak globalne epidemije. Bolim se da će korištenje potvrda biti sve ekstenzivnije, posebno na jesen kada opet uđemo više u zatvorene prostore", rekao je Božinović. 

"Svi su pozvani da kritiziraju ovu ili odluku, ali i pozovite na cijepljenje članove svoje udruge", poručio je Božinović udrugama poduzetnika koji su kritizirali najavu da za one koji se ne cijepe nema potpore države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Delta soj se širi i neminovno će se širiti", rekao je Capak.

Božinović je na kraju citirao Ustav i to članak koji se odnosi na zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo