izbori 2021. / PRATITE UŽIVO Hrvatska bira! DIP objavio nove podatke, do 16:30 na izbore izašlo 35,54 posto birača

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzire više od 10.500 promatrača

16.5.2021.
15:32
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

17:00 DIP objavio kolika je izlaznost do 16:30 sati. Prema podacima kojima raspolaže DIP, na birališta je do 16:30 izašlo 35,54 posto od ukupnog broja birača. Na lokalnim izborima 2017. godine, do 16.30 na izbore je izašlo 35,15 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:02 - Više od 2200 osoba u samoizolaciji želi glasovati. Želju glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2. 200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.

15:30 - Muškarci ispred glasačkog mjesta na Pehlinu u Rijeci u nedjelju ujutro nisu agitirali za određene kandidate i nije bilo kršenja javnog reda i mira, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je policija utvrdila, jedan član izbornog povjerenstva, pripadnik nacionalne manjine, u društvu svog sunarodnjaka je upućivao druge svoje sunarodnjake u kojoj prostoriji mogu glasati, jer je riječ o osobama koje se teže snalaze. U policiji ocjenjuju da je njegova pomoć možda pogrešno protumačena kao agitiranje. Policija, nakon razgovora s akterima, nije dalje postupala. 

14:50 - Na izborni dan, od ponoći do podne, u Hrvatsku su, prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, ušla 892 hrvatskih državljana, što ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju, izvijestili su iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:58 - Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.

13:30 - Promet je i dalje pojačan pojačan na autocestama Zagreb-Macelj i Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima sa BiH i Srbijom na ulasku te sa Slovenijom na izlazu, izvijestio je HAK u nedjelju popodne te pozvao vozače na strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:45 - Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.

Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:15 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o broju birača koji su u nedjelju do 11.30 sati izašli na biračka mjesta.

Do 11.30 na lokalnim izborima u Hrvatskoj izašlo je 15,47 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:05 - Kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum izašao je na biralište na splitskim Mejama.

"Stigli smo na glasovanje, nije prevelika gužva tako da se to može u 10-ak minuta sve obaviti. To je bitno za izlazak jer dosta ljudi odlazi kada vidi preveliku gužvu. Ova kampanja je po meni protekla dobro, nije bilo velikih prozivanja i blaćenja. Mislim da će u drugom krugu toga biti više, ovisi tko će ući u drugi krug i tko će se koristiti kojim sredstvima. Ako ja uđem u drugi krug, ja se time neću baviti, već isključivo projektima grada Splita i građana Splita. Dakle, jedan afirmativni dio ako me građani zaokruže. Svima ostalima koji uđu u gradsko vijeće i koji postignu rezultate ću čestitati večeras i nadam se da će sve proteći u redu", kazao je Kerum prije glasanja prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL



11.30 - Točno u podne Državno izborno povjerenstvo objavit će prve podatke o izlasnosti. 

11:15 - Na biralište je stigao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dan kada svaki birač može pokazati svoju političku volju. Odabrati onog kandidata i ou političku stranku za koje smatra da će najbolje predstavljati njegove interese. Bitno je da odaziv bude što veći i da legitimitet onih koji budu izabrani bude što čvršći i jači", kazao je nakon što je dao svoj glas.

Image
Foto: PIXSELL

11:10 - Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suprugom je stigao na biralište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:09 - Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot glasovao je na svom biračkom mjestu.

Image
Foto: PIXSELL

11:05 - Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, je također galasovala u prostorijama VII. gimazije u Ulici Jurja Križanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

11:03 - Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš izašla je na izbore na svom biračkom mjestu. Glasovala je na lokalnim izborima u prostorijama OŠ Matka Laginje.

Image
Foto: PIXSELL

10:39 - Kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Miroslav Škoro obavio je svoju dužnost na biračkom mjestu u OŠ Gračani u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim svima nama daleko veću gužvu na izbornim mjestima nego što su gužve na nekim izvršnim graničnim prijelazima", kratko je izjavio i dodao da će večeras puno više toga reći. 

Image
Foto: PIXSELL

10:32 -  U Zagrebu je glasovao i Željko Tokić kandidat za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

10:27 - Kandidat za gradonačelnika Splita Vice Mihanović stigao je na biralište. 

10:00 - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je na biračko mjesto u Područnom uredu Črnomerec, javlja Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da se danas održavaju redoviti izbori za naše predstavnike. Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo. Mislim da je to dobro, zbog toga i postoje izbori da građani iskažu svoje mišljenje. Vjerujem da će odaziv unatoč vremenu biti dobar. Nadam se da ćemo večeras zajedno imati prigodu analizirati rezultate prvog kruga", kazao je premijer.

Image
Foto: PIXSELL


10:00 - Isto tako, u 10 sati je na svoje biračko mjesto u Osnovnoj školi Pantovčak stigao i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

9:58Branka Ramljak, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, glasa na lokalnim izborima.

9:57 - U Splitu svoju je građansku dužnost iskoristio i kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak na biračkom mjesto na Žnjanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ono što želim poručiti jest: drage Splićanke i Splićani, danas je vrlo važan dan. Danas je dan kad biramo našu budućnost, i za našu djecu i naše unuke. Zato vas pozivam sve da izađete na izbore i da izaberete one ljude za koje mislite da će najbolje voditi ovaj naš lijepi grad. - kazao je Puljak. 

9:53 - Kandidat za gradonačelnika Osijeka Vladimir Šišljagić glasovao je na lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:50 - Ministar Ivan Malenica glasovao je u Šibeniku.

Image
Foto: PIXSELL


9:45 - Josip Ostrogović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke, izašao na biralište, javlja Večernji list.

9:40 - Hrvatski državljani s pravom glasa danas zbog izbora mogu ući u zemlju bez testa ili potvrde. HAK je izvijestio kako je pojačan promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, kao i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku te sa Republikom Slovenijom na izlasku. Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju do pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, a na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata.

9:30 - U zagrebu je svoju građansku dužnost obavio i kandidat za gradonačelnika Davor Nađi.

Image
Foto: PIXSELL

9:00 - Nakon Jelene Pavičić Vukičević i Tomislava Tomaševića glasao je još jedan kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović. Svoju građansku dužnost obavio je u u Školi za cestovni promet u Maksimiru. 

"Nadam se da će što veći broj Zagrepčana i Zagrepčanki izaći na izbore i na taj način utjecati na smjer budućeg razvoja grada, ali i dati snažniji legitimitet njihovim predstavnicima na svim razinama gradske vlasti. Očekujem ulazak u drugi krug", izjavio je. 

Image
Foto: PIXSELL


8:30Tomislav Tomašević glasao je na zagrebačkoj Trešnjevci u OŠ Kralja Tomislava.

"Doista se nadam da će danas građanke i građani Zagreba izaći u što većem broju. Ovo su definitivno povijesni izbori jer nakon 20 godina Zagreb će dobiti novog gradonačelnika ili gradonačelnicu. Ili danas ili du drugom krugu. Međutim ono što je sigurno jest da se samo danas glasa o gradskoj Skupštini i da če se zapravo danas vidjeti tko će imati većinu u gradskoj skupštini. Ja sam jedva čekao ove izbore, a vjerujem da su i mnogi građani Zagreba jedva čekali ove izbore i, evo, konačno danas mogu iskoristiti to svoje pravo i glasati. Bit će veliki izazov. ", izjavio je Tomašević nakon što je glasovao.

Image
Foto: PIXSELL

7:30 - Prva je svoje biračko pravo iskoristila kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević na adresi Aleja Antuna Augustinčića 12, u prostorijama OŠ Antuna Gustava Matoša.

"Hvala vam lijepo na dolasku, na interesu. Ja očekujem da će se građani odazvati pozivu i doći glasati na četiri razine odgovornosti za svoje predstavnike u Vijeći mjesnog odbora, Vijeću gradske četvrti, gradskoj skupštini i za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu. Očekujem da će odaziv biti dobar, jako je važno doći na biralište iskoristiti svoje biračko pravo, ali i građansku dužnost. Glasači polako dolaze, nadam se da ćemo svi imati strpljenja i poštovati epidemiološke mjere", kazala je po izlasku Pavičić Vukičević, piše Večernji list.

Image

Jelena Pavičić Vukičević glasala: 'Očekujem da će odaziv biti dobar'

Image

Jelena Pavičić Vukičević glasala: 'Očekujem da će odaziv biti dobar'

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. 

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine. Ni oni neće moći glasovati u drugim mjestima. Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

Što se bira

Birači odlučuju o sastavu 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.  

Novost je da će se ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. Tako ćemo u skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira: najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

Kad je riječ o zamjenicima, njihov se broj, također, veže uz broj stanovnika jedinice, pa će po dva zamjenika imati župan županije s više od 250 tisuća stanovnika i gradonačelnici četiri velika grada. U općinama i gradovima s manje od 10 tisuća stanovnika više nema zamjenika načelnika i gradonačelnika.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića.

Zagrepčani će u nedjelju birati i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, a listići za njih su roze i bijele boje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da zaposlenicima koji u nedjelju rade omoguće izlazak na biralište.

Kako glasovati

Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje kod nadležnih upravnih tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

Ministarstvo uprave i pravosuđa skreće pozornost da će birači, kojima je osobna iskaznica prestala važiti za trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020., biti upisani na izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta.

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasovati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodgodivih razloga.

Maske su obvezne

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.  Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.

Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće.  Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzirat će više od 10.500 promatrača. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo