10. saziv sabora / Miroslav Škoro izabran za potpredsjednika Sabora, dio SDP-ovaca odbio glasati, Peović protiv!

Image
Foto: Pixsell

Novi saziv Sabora je konstituiran, no sjednica nije prošla bez međusobnih trzavica, ovaj put unutar same oporbe

22.7.2020.
11:30
Pixsell
VOYO logo

Po svemu poseban - prvi put u povijesti uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike održana je konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora. Po drugi put, za predsjednika je izabran HDZ-ov Gordan Jandroković

Na konstituirajućoj sjednici bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković te malobrojni uglednici. Sabor je izabrao i svoje potpredsjednike kao i sastave ključnih odbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica nije prošla bez međusobnih trzavica, ovaj put unutar same oporbe. 

10:18Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora sa 143 glasa od 150. Jedan je zastupnik bio suzdržan, a šest nije glasalo. Obraća se zastupnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužnost predsjednika Sabora za mene je velika čast. To je priznanje za sva postignuća ostvarena u protekle četiri godine. Zalagat ću se za promicanje najviših vrednota ustavnog poretka, zalagat ću se za snaženje i jačanje instituicija, nastojat ću biti objektivan i pažljivo vas slušati. Današnji trenutak od nas zahtjeva razboritost i smirenost", poručio je Jandroković.

Čestitao je predsjedniku Vlade na 22 milijarde kuna koje je dobio u Bruxsellesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio odgovornosti moraju preuzeti pobjednici, ali i oni koji to nisu. Ne očekuje se politička solidarnost već stvaralačka i pozitivna kritika. Jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo", rekao je citirajući Tuđmanove riječi sa konstituirajuće sjednice 1. saziva Hrvatskog sabora. 

Image

Konstituiranje korona Sabora: Prisega pod maskama, umjesto rukovanja popularno 'laktarenje'

Image

Konstituiranje korona Sabora: Prisega pod maskama, umjesto rukovanja popularno 'laktarenje'

Rasprave moraju biti oštre ali se moraju zasnivati na toleranciji, dodao je. "Mi nismo neprijatelji, razlikujemo se u idejama ali vjerujem da svi želimo boljitak države", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:05Gordan Jandroković, predsjedavajući, pozdravio je prisutne. Prisutno je 150 zastupnika. Branko Bačić iz HDZ-a obrazlaže zašto Jandroković treba  postati predsjednik Sabora. 

"Uvjeren sam da će dužnost obnašati častno i odgovorno, baš kao i u 9. mandatu. Ovaj saziv Sabora suočava se s povijesnom odgovornošću te to svatko od zastupnika treba imati na umu u svom svakodnevnom radu. Izbori su potvrdili da građani žele političku zrelost, odgovornost i sigurnost, da žele narodne zastupnike koji će se rukovoditi interesom države i glasom naroda, koji će u demokratskoj raspravi voditi računa da uvijek pobijedi demokratski interes i najbolji argument", rekao je Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:50 Desetak minuta prije 10 sati u Sabor je stigao i premijer Andrej Plenković. Prilikom prelaska na drugu stranu Markovog trga kazao je da nitko od ministara osim Ivana Malenice nije bolestan. Sastao se s predstavnicima manjina.  

Kazao je kako je jako zadovoljan događajima proteklih dana i odmoren te kako ga zapravo najveći posao čeka sutra kada bi trebala biti izabrana nova Vlada."Uobičajeno to traje nekoliko sati, nije to nešto što treba izazivati neke prijepore. Mi ćemo predstaviti naš program. Pretvorili smo naš program Sigurna Hrvatska u nešto kraći program Vlade", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije ništa visilo", kazao je Plenković o saborskoj većini i dolasku Hrebaka u Sabor. 

9:30Milorad Pupovac kazao da je u vladi održan uoabičajen sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina. Potvrdio je da će biti na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga upitali što misli o potpredsjedniku Odbora, Zlatku Hasanbegoviću. "Mislite na korifeja s čudnom kapom?", upitao je Pupovac.

9:15 Zastupnici su počeli stizati u Sabor. Na ulazu dobivaju maske i moraju dezinficirati ruke. Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta stigao je u pratnji sestre Vesne Vučemilović. Vrlo emotivan bio je umirovljeni general Željko Sačić koji je zahvalio građanima ispred Sabora što su ga izabrali.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zaštite od koronavirusa organiziran je, među ostalim mjerama, poseban raspored sjedenja -  89 zastupnika sjedi na svojim mjestima, 54 na galeriji, a osam u prostoriji do tako da imaju pogled na predsjednički stol i govor. 

Image
Foto: RTL.hr
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo