VELIK INTERES / Iz Zagreba otkrili rezultate upisa djece u vrtića: Neće biti mjesta za više od 1.900 mališana

Dolenec je iznijela detalje o nadolazećoj pedagoškoj godini i inicijalne rezultate upisa u zagrebačke vrtiće

19.6.2024.
13:59
VOYO logo

Grad Zagreb trebao bi u srijedu objaviti rezultate upisa u dječje vrtiće, a iz Grada očekuju da bi ovogodišnja situacija trebala biti bolja u usporedbi s lanjskom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u utorak su otvorili novi područni objekt Dječjeg vrtića Zrno. Ondje će od jeseni boraviti stotinjak djece u pet odgojnih skupina, a zaposleno je 15 djelatnika. Dječji vrtić, uključujući radove i opremu, vrijedi oko 4,4 milijuna eura, a sve je financirano iz Gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica gradonačelnika posjetila je da su uz novootvoreni vrtić već otvoreni i vrtići u Sesvetama, Kašini, Odranskom Obrežu i Sesvetskoj Selnici. Dolenec je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila inicijalne rezultate upisa u zagrebačke vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025.

Ovo nisu konačni rezultati

"Grad Zagreb otvorio je peti vrtić u mandatu. Kao što smo već bili govorili, vrijedi ponoviti, ovo što predstavljamo su inicijalni rezultati upisa, nakon čega predstoji rok za prigovore i onda takozvani konačni rezultati bit će objavljeni 10. srpnja", kaže Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je zahvalila svima koji su uložili napor u upisnom periodu.

"Imamo veliki sustav, on raste, svakih nekoliko mjeseci dobiva nove objekte i zaposlenike. Doista smo u izazovnom periodu, a zato da bismo u što kraćem roku ispunili svoj cilj, a to je da svako dijete u gradu Zagrebu ima svoje mjesto u gradskom vrtiću", ističe Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJE SJEDNICE VLADE /

Ministar Fuchs se pohvalio da će 96 posto djece imati mjesto u vrtićima do 2030. godine

Image
PRIJE SJEDNICE VLADE /

Ministar Fuchs se pohvalio da će 96 posto djece imati mjesto u vrtićima do 2030. godine

U vrtićkom sustavu koji sada postoji, kaže Dolenec, sada je više od sedam tisuća zaposlenih.

"Na ovim upisima pristiglo nam je 11.499 zahtjeva", ističe Dolenec i dodaje da je i dalje vrlo velik interes, odnosno manji je za šest posto u odnosu na lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec kaže da se jedan dio roditelja prijavljuje dok još djeca nemaju uvjete, odnosno prijavljuju djecu koja u rujnu još neće navršiti jednu godinu, a takvih je 1.896.

"To je slično svake godine. To su roditelji koji se nadaju da će se djeca tijekom zime upisati kad steknu uvjete", napominje Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu sve prijave valjane

Dakle, riječ je o 9.603 valjana zahtjeva koji ispunjavaju uvjete.

"Naš inicijalni broj upisane djece ove godine je 7.686 djece, a broj neupisane djece u ovom trenutku je 1.917", kaže Dolenec i dodaje da je broj neupisane djece ove godine niži od prošlogodišnjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Dolenec dodaje da neće biti zadovoljni brojem neupisane djece sve dok on ne bude nula. Napominje da je konačan popis djece koja će biti upisana u vrtić tek u rujnu. Napomenula je još nekoliko problema.

"Na natječaj za vrtiće svake godine roditelji prijavljuju i djecu koja već idu u privatne vrtiće", ističe, ali ove je godine trostruko više takvih prijava. Ipak, i za te su prijave pravila ista pri rangiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec kaže da u Gradu očekuju da će još sredinom srpnja upisati dvjestotinjak djece u vrtiće. Također, napominje da bi prema očekivanjima i gledajući na prošlogodišnje brojke, uz novoupisane u srpnju i uključujući djecu koja će ići u privatne vrtiće, broj neupisanih trebao biti drastično manji.

Očekuju da će svako dijete dobiti mjesto

"Očekujemo do rujna da će gotovo sva djeca naći mjesto. Ona koja ne nađu, bit će upisivana u vrtiće kroz zimu jer će se otvoriti još pet vrtića. Za onaj broj koji nam ostane neupisane djece u rujnu, s prilično velikom izvjesnošću možemo reći - upisat ćemo ih ove godine svu", ističe Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec se osvrnula i na upis djece s teškoćama u razvoju.

"Krajem prošle godine usvojili smo akcijski plan za inkluzivno obrazovanje. Doista smo predani tome cilju, tako da ove godine možemo reći da imamo 35 posto više zahtjeva roditelja djece s teškoćama u razvoju za vrtiće. Doista smo zadovoljni da upisujemo 47 posto više djece s teškoćama u razvoju", napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do rujna bi upisane djece u vrtiće sigurno trebalo biti više.

POGLEADJTE VIDEO: Tomašević nabavlja Audije iz iste tvrtke kao nekad Bandić: 'Radi se isto protiv čega se nekad prosvjedovalo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo