PRESICA PREMIJERA / Plenković sasvim ozbiljno: 'Cijene u Hrvatskoj su povoljne, danas mi je jedan gospodin poslao poruku...'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Premijer se osvrnuo i na ankete u kojima HDZ stoji dobro u očima građana te je istaknuo da je zadovoljan rezultatima

5.6.2023.
18:19
Screenshot/RTL
VOYO logo

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje je premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije. Uvodno je istaknuo rast BDP-a te snižavanje inflacije šesti mjesec zaredom, što je ocijenio jako dobrim. Istaknuo je da su ocjene MMF-a, vezano uz aktivnosti koje Hrvatska poduzima po pitanju gospodarskog rasta i političke stabilnosti, pozitivne. Osvrnuo se i na 'jako dobar' razgovor sa sindikatima državnih i javnih službi te povećanje njihovih plaća.

"Obuhvaćeno bi bilo 219.040 ljudi. To su značajna povećanja koja pokrivaju gradske ugovore i ovo što je bilo u komunikaciji s nadležnim ministrima. U rujnu se nastavljaju redoviti pregovori o osnovici", kazao je Plenković te istaknuo da je ovo 'voluminozan i brz iskorak'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su cijene goriva i dalje povoljne zahvaljujući odlukama Vlade. Osvrnuo se i ankete u kojima HDZ stoji dobro u očima građana te je istaknuo da je zadovoljan rezultatima.

Na pitanje o povećanju plaća, je li to realan iznos, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Malenica će detaljnije o tome. Smatramo da je prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima dobar i da će pokriti najveći broj službenika u pravosuđu, mislimo da je ono što je na stolu itekako dobro i pozitivno", rekao je Plenković.

Image
VELIKODUŠNI PREMIJER /

Plenković tvrdi da diže plaće za 219.000 ljudi, otkrio i detalje: 'Vodili smo se krilaticom 'Bis dat, qui cito dat''

Image
VELIKODUŠNI PREMIJER /

Plenković tvrdi da diže plaće za 219.000 ljudi, otkrio i detalje: 'Vodili smo se krilaticom 'Bis dat, qui cito dat''

'Da smo se odlučili u veliku reformu...'

Na pitanje o promjenama izbornih jedinica i mišljenje stručnjaka, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče današnjeg sastanka, mi smo htjeli saslušati čelnike katedri Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnog suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicam, dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Mislim da je profesorica Barić dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar - a t oje da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica umjesto 14 i taj dio je tu. Naše je čitanje, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž teme, mi smo vidjeli ok - želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika - mi smo im pojasnili statističke podatke - da kada ih stavite u nove jedinice, u 9 od njih 10 smo ispod 5 posto razlike. Da smo se odlučili u veliku reformu izbornog sustava, mogli smo svašta napraviti, ali zašto to nismo napravili? Nije bio naš plan u programu Vlade. Ovo je odluka Ustavnog suda koju poštujemo i mi smo ušli u taj okvir", kazao je Plenković.

"Radimo ono što je minimalna intervencija. Ako smo ispravili ono malo, onda smo ono što je bilo bitno riješili. Pitanja o velikoj uključenosti u varijanti minimalnih izmjena, mi smo to primili na znanje, ali sada zakon ide u proceduru. Meni je kao predsjedniku Vlade puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja koja neće znati kako biramo zastupnike u idući saziv", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftinije cijene naftnih derivata

Na pitanje, hoće li cijene energenata omogućiti trgovcima da povećavaju marže, kazao je da su u pitanju male promjene.

"Podigli smo tu marginu marži za trgovce naftnim derivatima, ali još uvijek su cijene u Hrvatskoj toliko povoljne, danas mi je jedan gospodin poslao poruku: situacija u Hrvatskoj, benzin 1,27, u Austriji 2,39. Dakle, mi smo omogućili da naši građani imaju najjeftnije cijene naftnih derivata, jeftin plin i struju u Zagrebu zahvaljujući odlukama vlade, a ne odlukama lokalnih vlasti, to je dosta važno", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo je se još jednom na zakon o izbornim jedinicama te kazao: da ne poštuju mišljenje stručnjaka, ne bi se s njima sastali.

"Još ću jednom ponoviti. Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Implicitno je kazao, ok, ostati na 10 izbornih jedinica. To je temelj i zato smo išli u minimalne interencije koje ne pogoduju nikom posebno. Prigovor da se radi o tome da bi trebalo odgovarati samo HDZ-u, ne stoji. Da smo išli u veliku reformu, sasvim bi drugim putem išli ali realno, mi nemamo vremena za to", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo