Lažno obećanje? / Poznati domaći znanstvenik o 'revolucionarnom' lijeku protiv raka: 'Puno je toga zabrinjavajuće'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Thinkstock

Lijek pod nazovom MuTaTo (multi-target toxin), nazvali su svojevrsnim antibiotikom protiv raka

1.2.2019.
8:50
Davor Puklavec/PIXSELL, Thinkstock
VOYO logo

Posljednjih su se dana mediji raspisali o terapiji za rak o kojoj je prvi pisao Jerusalem post, a potom i svi svjetski mediji. Izraelska kompanija Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi) objavila je kako će već za godinu dana raspolagati kompletnom terapijom za rak koja će biti "kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave ili će one biti minimalne".

Lijek pod nazovom MuTaTo (multi-target toxin), nazvali su svojevrsnim antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini. Također je objavljeno kako je lijek uspješno testiran na miševima te da će kompanija uskoro započeti klinička ispitivanja čime bi kroz nekoliko godina ovaj lijek mogao biti dostupan svima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu senzacionalnu vijest prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju poznati hrvatski znanstvenik i ekspert za tumore, prof. Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu kojem tu nije baš sve 'čisto'.

Đikić kaže da u članku Jerusalem Posta puno toga "zvuči neozbiljno, nelogično i zaključci se olako daju bez ikakvih znanstvenih podataka, dokaza". Također je mišljenja da je djelovanje tog lijeka puno nelogičnosti budući da je, kako navodi, nemoguće djelovanje lijeka protiv tumorskih antigena na način kako je to prezentirano u tom članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno zabrinjava nedostatak znanstveno objavljenih činjenica za tvrdnje koja je nemoguće ostvariti, primjerice djelovanje na sve tumore i njihove peptide. Iako klinička ispitivanja još nisu započela, i dalje se obećava revolucionarni lijek", kazao je Đikić.

"Nitko ne zna kako će završiti kliničko ispitivanje prije njihova završetka. Stoga je sve to dosta zabrinjavajuće i vjerojatnije je da je to lažno obećanje o revolucionarnom lijeku nego ozbiljna tvrdnja temeljna na znanstvenim rezultatima koja mogu potvrditi ova lagano dana obećanja. Nikada nisam čuo za tu kompaniju niti za te znanstvenike i vjerujem da je to dio neodgovorne promocije te kompanije ili varanje javnosti zbog drugih razloga. Nažalost, oboljeli od tumora ne trebaju obećanja nego djelotvorne i potvrđene metode ili lijekove koji pomažu u njihovim realnim životima”, zaključio je Đikić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo