Poželio svim kompanijama dobrodošlicu na Jadran

29.6.2014.
17:28
VOYO logo

Na upit novinara kako će se Hrvatska postaviti prema projektu Južni tok, premijer je kazao da Hrvatska nema direktne veze s tim, jer ima samo odvojak Južnog toka.

"Europska komisija se ne protivi Južnom toku, ali ga ne uvrštava među prioritete jer se radi o pravcu koji jednom dobavljaču daje privilegiranu poziciju. Hrvatska je svoju priliku propustila iskoristiti prije sedam, osam godina kad je tadašnja vlada odbila razgovor s ruskom stranom. U međuvremenu je pravac tog plinovoda zacrtan i zaobilazi Hrvatsku. Radimo aktivno na Transjadranskom plinovodu i to nam je sada prioritet. Što se tiče Južnog toka, planirana je gradnja jednog kraka, a kada i kojim intenzitetom to ovisi o ruskoj strani", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sukoba s predsjednikom države

U tom kontekstu predsjednik Vlade gleda i na najavljeni posjet čelnika Gazproma.

"U ovom trenutku nemamo naznaka da se radi o nečemu novom i velikom. Bude li toga, onda ćemo razgovarati u Vladi i Ministarstvu gospodarstva", rekao je premijer i odbacio tvrdnje da između Vlade i predsjednika države postoji sukob zbog energetske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema sukoba s predsjednikom ni oko čega, a kamoli o energetskoj politici za koju je u potpunosti nadležna hrvatska Vlada. A predsjednik je dobrodošao tamo gdje može pomoći, što on i radi", ustvrdio je Milanović.

Svi su dobrodošli

"Ukoliko Gazprom želi istraživati plin u hrvatskom podmorju", dodao je, "dobrodošli su kao što su dobrodošli Shell, Exxon i sve druge velike kompanije". U tom smislu treba razgovarati na tehničkoj razini, a ne političkoj, jer tu nema politike. Ako žele raditi, neka konkuriraju, rade i dobrodošli su, naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je komentirao i tvrdnje da bi blagonaklonost prema ruskim investitorima mogla izazvati kritiku zapadnih partnera.

"Hrvatska će ići u one aranžmane za koje mi odlučimo, ali u ovom trenutku ne vidim nikakve aranžmane s Rusima ni s Amerikancima, nego s onima koji su zainteresirani za posao. Pravila su jednaka za sve, važno je da se radi po najvišim ekološkim standardima. Tko god dolazio u Zagreb, nećemo dopustiti da nas se uvuče u prepucavanja između Washingtona i Moskve. Članica smo EU, gledamo svoj posao i interes u okviru energetske politike EU koju prihvaćamo", rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo