POVRĆE SKUPLJE OD MESA! / Zbog velike hladnoće cijene lete u nebo, tikvice dosegle 45 kuna po kilogramu, salata 50!

Image
Foto: PIXSELL/Net.hr

Cijene povrća posljednje vrijeme lete u nebo. Velike hladnoće i led pritisnuli su povrćare i voćare koji su zbog velikih gubitaka, ali i troškova podigli svoje cijene, piše Večernji list.

7.2.2017.
10:25
PIXSELL/Net.hr
VOYO logo

Trgovački lanci i tržnice ovih se dana gotovo natječu tko će "zelenjavu" prodati po višoj cijeni. Tako se, primjerice, kilogram tikvica prodaje za 45 kuna, salata puterica ili kristalka za 30 do 35 kuna, patlidžani 40, poriluk 25 kuna, 400 grama upakiranog špinata za 14,99 kuna, komad cvjetače koja nema ni 600 grama 16,99 kuna, brokule 17,99 kuna...

U isto ovo vrijeme lani kilogram salate kristalke mogao se kupiti za 15 do 16 kuna, jednako kao kilogram blitve ili cvjetače, špinat se prodavao za 20, a u trgovačkim centrima su cijene bile za oko pet kuna veće. Danas, pak, u nekim kvartovskim dućanima za kilogram puterice traži se i 50 kuna što je skuplje od kilograma teleće lopatice s kostima ili pak dva kilograma svinjskog buta ili vratine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSKUPJELA KAVA U KAFIĆIMA, ALI I HRANA U PRODAVAONICAMA!: /

'Do kraja godine cijene će još rasti'

Image
POSKUPJELA KAVA U KAFIĆIMA, ALI I HRANA U PRODAVAONICAMA!: /

'Do kraja godine cijene će još rasti'

"To vam je zakon ponude i potražnje! Kome se ne sviđa, ima zimnicu", kaže i zagrebački povrćar Stjepan Horvat, kojem je hladnoća uništila oko 4,5 tona blitve i napravila štetu od oko 10.000 eura. Ona blitva koja je u u plastenicima preživjela u veleprodaji se prodaje i za 25 kuna, dok je Horvat računao kako će je, u slučaju blage zime, prodati za šest kuna po kilogramu. On ujedno tvrdi kako cvjetača, tikvica i ostalo što je dospjelo u prodaju nije svježe već je dulje vrijeme boravilo u hladnjačama.

Tržište spašavali uvozom

Miodrag Kiridžija iz Udruge mandarina upozorava kako je hladnoća uništila mandarine pa su gubici rekordni. Na udaru se našlo i drugo voće. "Kad krene vegetacija najbolje će se vidjeti razmjeri šteta", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U AgroFructusu, koji je najveći regionalni otkupljivač voća i povrća, kažu kako još nema pravih procjena. Osjetili su da im u prosjeku nedostaje oko 30 posto domaće robe, od čega su nešto kompenzirali uvozom i tako donekle amortizirali veće skokove cijena na tržištu.

"U ovom razdoblju uvijek bude nekih ekstrema i cijene idu gore, od artikla do artikla. Bilo bi i gore da nismo nešto robe uvezli jer mi svojim svakodnevnim kupcima, čak i ako poledi, ne možemo dizati cijene kako nam se svidi", kaže predsjednik uprave AgroFructusa Denis Matijević, ističući kako su trgovci, pogotovo oni manji, u tome mnogo spretniji. Ali postavlja pitanje zašto blitva u trgovini ne bi bila 30 kuna kad je situacija toliko loša, a obveze velike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo