'Ovo je finiš mog kraha, ispada da bih trebala ostati bez svega'

19.6.2013.
9:04
VOYO logo

Slučaj Milice Miladinović započeo je 1991. godine, kad je pod prinudom napustila stan u Zagrebu, u kojemu je imala stanarsko pravo, te otišla u izbjeglištvo u BiH, a potom u Srbiju, iz koje se vratila 2000. godine. Pravo na stan je izgubila, a u međuvremenu je ostala i bez kuće u Strmcu pored Stubičkih Toplica, u koju je useljena jedna druga obitelj, čija je kuća na teritoriju Grada Novske oštećena u ratu.

Miladinović je sudskim putem zatražila iseljenje te obitelji, ali joj je za to trebalo punih sedam godina. Nakon što se spomenuta obitelj iselila, zatražila je od Milice Miladinović da vrati sredstva koje su uložili u kuću, bespravno je dogradivši. Sud je dosudio da Miladinović mora obitelji isplatiti 297.314 kuna – iako su kuću ostavili u potpuno neuseljivom stanju, te je po procjeni vještaka potrebno 242.877,33 kune da bi se kuća dovela u stanje pogodno za stanovanje, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali je iz ministarstva, ponudili rješenje, a sad ide od vrata do vrata

Prije više od godinu dana je 'uskočila' država, te je Miladinović ponuđena tripartitna nagodba: država je preuzela isplatu novca obitelji, a zauzvrat ona nema pravo na odštetu (jer više od desetljeća ne može uživati u svome vlasništvu). Država joj je u zamjenu za njeno vlasništvo ponudila privremeni smještaj, što je ona odbila, te je u proljeće prošle godine slučaj završio i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Koncem prošle godine je potom iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Miladinović obaviještena da je kupljen stan za nju u Zagrebu. Ona je trebala dobiti stan u vlasništvo u Zagrebu i još nešto novca, država bi se uknjižila kao vlasnik na kuću u Strmcu, a Miladinović bi odustala od spora protiv Hrvatske u Strasbourgu. No, od studenoga 2012. do siječnja 2013. baš se ništa nije riješilo: problemi su nastali prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora s ministarstvom, a od tada Miladinović i dalje redovito odlazi na sastanke u razna ministarstva ne bi li se riješio njen slučaj, bez ikakva rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nude mi stan u najam, pa da se kad se uselim u stan nastavim boriti. Na kraju ispada da bih ja trebala ostati bez svega i da zauzvrat nemam pravo ni na što. Ovo je finiš mog kraha", kazala je Miladinović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo