POVORKA DOŠLA U HRVATSKI SABOR: / Jandroković primio 748.624 potpisa inicijative '67 je previše'

Image

Sindikalna inicijativa '67 je previše' predat će danas Saboru prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

13.6.2019.
8:48
VOYO logo

Predstavnici Inicijative i sindikalisti okupit će se oko 10.30 na Trgu Katarine Zrinske, odakle će se, sa simboličnih 65 kutija u kojima se nalaze potpisne knjižice, u povorci zaputiti do Hrvatskog sabora, javlja N1. Oko 11.30 se očekuje i službena predaja 748.624 potpisa prikupljenih potkraj travnja i početkom svibnja kojima se traži raspisivanje referenduma o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, u dijelu koji se tiče obvezne dobi za odlazak u mirovinu i penalizacije prijevremenog umirovljenja.

Članovi Organizacijskog odbora inicijative "67 je previše", predsjednici sindikalnih središnjica SSSH, MHS i NHS te aktivisti će potpise zajedno sa zahtjevom za raspisivanje referenduma uručiti predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

INICIJATIVA 67 JE PREVIŠE PREDAT ĆE POTPISE U HRVATSKI SABOR

Image

INICIJATIVA 67 JE PREVIŠE PREDAT ĆE POTPISE U HRVATSKI SABOR

Predstavnici Inicijative i sindikalni aktivisti okupili su se na Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu odakle su u 10.30 sati, sa simboličnih 65 kutija, u kojima se nalaze potpisne knjižice, u organiziranoj povorci krenuli Ćirilometodskom ulicom, preko Trga sv. Marka do ulaza u Hrvatski sabor, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja N1, predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je 12 čelnika sindikata koji su donijeli prikupljene potpise. Kako javlja N1 reporterka Mila Moralić, primio ih je vrlo srdačno i istaknuo kako se ne sjeća da je ikad toliki broj ptopisa prikupljen u jednom kampanji te im objasnio kakav je daljni razvoj događaja.

Nakon toga, novinari su zamoljeni da napuste dvoranu te se naknadno očekuju izjave predsjednika Sabora te predstavnika sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković primio potpise, slijedi provjera

Nakon održanog sastanka s predstavnicima sindikata novinarima se prvo obratio predsjednik Sabora. "Zaključak je onakav kakav je morao biti. Predano je više od 748 tisuća potpisa, izvještava N1. Obavlja se primopredaja potpisa. U ime Hrvatskog sabora to radi Povjerenstvo koje je imenovao Sabor. Hrvatski sabor će poslati Vladi zahtjev za raspisivanje referenduma, pa će potom Vlada provjeriti prikupljene potpise. Postoji mogućnost da Odbor za Ustav uputi pitanje Ustavnom sudu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom", kazao je Jandroković.

Image

13.06.2019., Zagreb - Sabor je 12. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o medjunarodnim mjerama ogranicavanja. Predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje novinara o tome je li pokušao uvjeriti predstavnike sindikata na novi krug pregovora, rekao je kako su pregovori uvijek dobrodošli, ali da mu se čini iz razgovora s predstavnicima da to više nije mogućnost, ali i da ih nije pokušao uvjeriti nego je nastupao isključivo kao neutralna osoba odnosno kao predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred inicijative "67 jer previše" novinarima se obratila Mirela Bojić. "Danas ovdje ovom predajom zahtjeva mi smo kao inicijativa završili prvi korak našega posla. Službeno smo danas predali taj zahtjev predsjedniku Hrvatskog sabora. Od kraja prošle godine, kada smo krenuli s našim molbama prema Vladi, do sada kad smo došli do toga da smo morali prikupljati potpise. Poručili smo predsjedniku Sabora da kako god smo odgovorno i ozbiljno mi pristupili ovome, očekujemo od Sabora i svih drugih institucija što se tiče pregleda, kontrole i odluka koje se moraju donijeti očekujemo ozbiljnost i odgovornost.

To je jako veliki broj građana koji je dao svoj potpis kako bi se ovaj referendum dogodio. Mislimo da je vrijeme i da je ovo strašno dobra prilika Saboru da na ovom referendumu vrati građanima povjerenje u ovu instituciju", istaknula je Bojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo