IMAMO 410 NOVOZARAŽENIH, PREMINULA JE 51 OSOBA: / Upala srca povezana s Pfizerovim cjepivom? Preminulo dijete (9) u Srbiji

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 410 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13432

26.4.2021.
7:21
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 2 315 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259
  • U posljednja 24 sata preminula je 51 osoba
  • U svijetu je zabilježeno 147.093.283 slučaja zaraze
  • Oporavilo se 124.732.204, a preminulo 3.113.345 osoba

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

SAD će drugim zemljama prepustiti 60 milijuna doza AstraZenecina cjepiva

22:38 - SAD će drugim zemljama prepustiti 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće čija je ranija odluka da ne izvozi to cjepivo, koje još nisu odobrile američke vlasti, izazvala brojne kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države će čim budu dostupne prepustiti 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece drugim zemljama", tvitao je Andy Slavitt, savjetnik Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je kritike upućene Sjedinjenim Državama da gomilaju doze koje ne koriste. "Trenutačno ih je vrlo malo na raspolaganju", rekao je. "Prije nego doze AstraZenecina cjepiva budu poslane iz Sjedinjenih Država, američka agencija za lijekove, FDA će potvrditi da odgovaraju zahtjevima kvalitete", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Washington je ranije najavio dogovore o slanju 2,5 milijuna doza cjepiva AstraZenece u Meksiko i 1,5 milijun u Kanadu. Samo tri cjepiva su za sada odobrena u Sjedinjenim Državama, Pfizer/BioNTechovo, Modernino i Johnson & Johnsonovo. Ali milijuni doza cjepiva AstraZenece su proizvedeni u zemlji gdje se sada ne mogu koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


WHO će u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o dva kineska cjepiva

22:05 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o hitnom odobrenju još dva kineska cjepiva protiv covida-19, rekla je pomoćnica generalnog direktora Mariangela Batista Galvao Simao novinarima u ponedjeljak. Simao je rekla da bi WHO mogao donijeti oluku o cjepivu laboratorija Sinopharm do kraja ovog tjedna, a o cjepivu Sinovac Biotecha do kraja sljedećeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je već primijenila milijune doza oba cjepiva u zemlji i izvezla ga u brojne zemlje, posebice u Latinsku Ameriku, Aziju i Afriku. Lista cjepiva WHO-a je pokazatelj nacionalnim regulatorima o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva i omogućuje kineskim cjepivima uključenje u COVAX, globalni program za osiguranje cjepiva, uglavnom za siromašne zemlje. Ako budu odobrena, kineska cjepiva će biti prva cjepiva iz nezapadnih zemalja koja će odobriti to globalno tijelo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK poziva administraciju da hitno razriješi probleme u organizaciji cijepljenja

21:30 - Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je u ponedjeljak zdravstvenu administraciju da hitno razriješi sve nefunkcionalnosti i probleme u organizaciji cijepljenja, što je, kako ističu, preduvjet da u što kraćem roku cijepimo većinu odraslog stanovništva. "Bez visoke razine procijepljenosti do ljeta ne možemo zaustaviti pandemiju, niti možemo očekivati značajniji prihod od turizma kao ni pokretanje drugih, zaustavljenih gospodarskih grana. Naime, dosadašnje cijepljenje opterećeno je mnogobrojnim poteškoćama i nije teklo dovoljno brzo", ističe u priopćenju HLK.

Kažu da je njihova analiza pokazala da su najveći teret cijepljenja podnijeli obiteljski liječnici i liječnici u zavodima za javno zdravstvo. Iz podataka o organizaciji cijepljenja po županijama, proizlazi da su obiteljski liječnici dominantno kontaktirali pacijente, naručivali ih na cijepljenje, cijepili ih u svojim ambulantama i odrađivali masovna cijepljenja na punktovima, ističe HLK. "Liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj puni obol u borbi protiv covida-19, liječe blaže oblike oboljelih u svojim ordinacijama, upućuju pacijente na testiranja ili sami dijagnosticiraju bolest pomoću brzih antigenskih testova. Svakodnevno skrbe za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti, administriraju za potrebe cijelog zdravstvenog sustava, trudeći se da pri tomu ne bude smanjena kvaliteta zdravstvene skrbi", navode iz HLK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako očito nije uspostavljena učinkovita nacionalna informatička platforma za cijepljenje, budući da ju većina županija zbog njezinih nedostataka još ne koristi. S ciljem uspostavljanja učinkovitije organizacije cijepljenja, HLK na temelju provedene analize, predlaže zdravstvenoj administraciji hitno uspostavljanje u cijelosti funkcionalne nacionalne informatičke platforme za cijepljenje, masovno cijepljenje na punktovima u svim županijama i uspostavu većeg broja punktova te uspostavu call centra u svakoj županiji.

Također, osim obiteljskih liječnika i epidemiologa, HLK predlaže da se u cijepljenje uključe i drugi liječnici i drugi zdravstveni djelatnici te uspostavu odgovarajuće opremljenih mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih ili teško pokretnih pacijenata u svakoj županiji. HLK smatra da se sve institucije i pojedinci odgovorni za postizanje visoke procijepljenosti stanovništva trebaju fokusirati primarno na ostvarenje tog cilja. Kažu da medijski sukobi i javna prebacivanja odgovornosti ruše povjerenje građana u proces cijepljenja i ne doprinose ostvarenju visoke razine procijepljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ih, kažu, zabrinjava izjava ravnatelja HZZO-a dr. Luciana Vukelića, koji je na 19. sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, referirajući se na rad obiteljskih liječnika izjavio: "Što ne mogu cijepiti pet svojih pacijenata dnevno? Što ne mogu to napraviti tijekom svog radnog vremena? Godinu dana nisu niš delali, imaju tamo administratora, imaju sestru". "Ovakav javni govor jednog od najviših dužnosnika zdravstvene administracije, u kojem je iznio neistine te profesionalno omalovažio obiteljske liječnike, je u cijelosti neprihvatljiv", ističe HLK.

HLK predlaže žurni sastanak ministra zdravstva, Liječničke komore i organizacija obiteljskih liječnika, čiji cilj će biti definiranje rješenja za nefunkcionalnosti u organizaciji cijepljenja. Smatraju da je, uvažavajući prijedloge liječnika obiteljske medicine, koji su jednostavni i provedivi, nužno ujednačiti postupak provođenja cijepljenja, a eventualne prijepore rješavati dijalogom uz međusobno uvažavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bubaš: 'Nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje'

21:27 - Marija Bubaš iz HZJZ-a rekla je u ponedjeljak vezano za kampanju cijepljenja protiv Covida, da nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje - putem besplatnog broja telefona, pozivnih centara županijskih ZJZ-a, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem jednu dozu cjepiva primilo je 630.000 građana Hrvatske, kampanja cijepljenja protiv koronavirusa se nastavlja, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bubaš u Dnevniku HTV-a komentirala je teškoće u provođenju cijepljenja kao i tvrdnje liječnika obiteljske medicine da je platforma Cijepise doživjela krah i da su se u nekoliko županija prestali prijavljivati putem platforme. Ocijenila je kako je dobro da su građani za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, dodavši da u nekim zemljama niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Virovitičko-podravska: Jedna novozaražena osoba

20:23 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 62 uzorka i utvrđen samo jedan slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 31 oboljeli. Tri osobe s područja Virovitičko-podravske županije se liječe u Respiracijskom centru KBC Osijek. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3843 osobe, a 120 je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tedros: 'Stanje u Indiji slama srce'

20:21 - Stanje u Indiji, kojom hara pandemija koronavirusa, "više je nego srceparajuće", izjavio je u ponedjeljak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. "WHO čini sve što može i pruža osnovne namirnice i opremu, među kojima tisuće aparata za kisik, montažne mobilne poljske bolnice i laboratorijsku opremu", rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko dana indijska varijanta koronavirusa je unijela kaos u tu zemlju s 1,3 milijarde stanovnika i u nekoliko država je proglašeno izvanredno stanje. Indija je u nedjelju imala blizu u svijetu rekordnih 350.000 novozaraženih u jednom danu. U glavnom gradu New Delhiju, svjedoci opisuju bolničke hodnike pretrpane krevetima i nosilima i ljude koje uzalud mole kisik ili krevet za člana obitelji, od kojih neki umiru na pragu bolnice. "WHO je prerasporedio više od 2600 osoblja kako bi odgovorio na potrebe na terenu, pružio podršku, tehničke savjete ili pomoć pri cijepljenju", naglasio je Tedros. "Do sada nikada važnost cijepljenja nije bila tako očita", dodao je.

WHO je također izvijestio da provodi brzu analizu stanja u područjima s rastućim brojem slučajeva i daje preporuke i podržava provedbu tih mjera. Indijski zdravstveni sustav je preplavljen novim valom infekcija koje se dijelom pripisuju indijskoj varijanti B.1.617, okvalificiranoj kao "dvostruki mutant". Prva mutacija bliska je južnoafričkoj i brazilskoj varijanti (E484K) i smanjuje učinkovitost cijepljenja. Druga je nazočna u kalifornijskoj varijanti i mogla bi uzrokovati veću zaraznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Portugal: Bez smrtnog slučaja od covida-19 u zadnja 24 sata, prvi put od kolovoza

17:45 - Portugal nije zabilježio niti jedan smrtni slučaj od covida-19 u posljednja 24 sata, prvi put u skoro devet mjeseci, izvijestile su u ponedjeljak zdravstvene vlasti. Portugal, koji polako izlazi iz dvomjesečne karantene, do sada bilježi 16.965 smrtnih slučajeva od početka pandemije i 834.638 slučajeva zaraze, 196 više u odnosu na prethodni dan. Posljednji put kada Portugal nije zabilježio niti jedan smtrni slučaj od covida-19 u jednom danu bilo je 3. kolovoza 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je trenutno u zelenoj zoni, s rizikom transmisije manjim od 1 i stopom učestalosti od 70,4 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika. Od 10 milijuna stanovnika, jednom dozom cjepiva protiv covida-19 cijepljeno je oko 20 posto ljudi, a sedam posto s dvije doze. Nakon što je u siječnju uveo novi 'lockdown', Portugal je u ožujku počeo s ublažavanjem restrikcijskih mjera te su sada ponovo otvorene neke škole, terase restorana i kafića te muzeji i frizerski saloni.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

EK tužila AstraZenecu zbog nepoštivanja obveza, tvrtka odbacuje optužbe

17:43 - Europska komisija rekla je u ponedjeljak da je tužila AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovora o dobavi cjepiva protiv covida-19 i zato što ta tvrtka nema vjerodostojan program kojim će osigurati redovitost isporuka, no proizvođač te optužbe odbacuje. Taj pravni postupak nema zakonsko uporište, odgovorila je AstraZeneca obećavši da će se snažno braniti na sudu.

Prema ugovoru anglo-švedska tvrtka obvezala se uložiti najbolje razumne napore da isporuči 180 milijuna doza cjepiva Europskoj uniji u drugom tromjesečju od ukupno 300 milijuna doza predviđenih od prosinca do lipnja. Međutim, AstraZeneca je 12. ožujka objavila da će nastojati isporučiti samo trećinu do kraja lipnja, od čega 70 milijuna doza u drugom kvartalu. Kašnjenja AstraZenece usporila su cijepljenje stanovništva europskog bloka koji je u početku računao da će upravo to cjepivo biti temeljno za procjepljivanje u Uniji u prvoj polovici godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon opetovanih smanjenja isporuka, europski blok preinačio je planove i sada se uglavnom oslanja na Pfizer-BioNTechovo cjepivo. "Komisija je podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a", koje su jednoglasno poduprle taj potez, rekao je glasnogovornik EU-a. "Neke odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije iznijela pouzdanu strategiju kojom će osigurati isporuke doza u rokovima", rekao je glasnogovornik objasnivši zbog čega je Bruxelles odlučio podnijeti tužbu.

Anglo-švedska farmaceutska tvrtka te optužbe odbacuje. "AstraZeneca je potpuno postupala prema Sporazumu (Advance Purchase Agreement) sklopljenom s Europskom komisijom i snažno će se braniti na sudu. Vjerujemo da nikakva tužba nema zakonskog uporišta i želimo taj spor riješiti čim prije moguće", navodi AstraZeneca. Prema odredbama ugovora, za spor su nadležni belgijski sudovi. "Želimo osigurati brzu isporuku dovoljnog broja doza za europske građane obećane na temelju ugovora", rekao je glasnogovornik.

Dužnosnici EU-a potvrdili su da je cilj pravosudnog postupka osigurati više isporuka cjepiva od onih koje je proizvođač najavio. Bruxelles je odlučio poduzeti pravne korake nakon višemjesečnih nesuglasica s tvrtkom u vezi isporuka, ali i zabrinutosti zbog sigurnosti tog cjepiva. Unatoč tome što su utvrđeni vrlo rijetki slučajevi krvnih ugrušaka povezani s tim cjepivom, europski regulator za lijekove preporučio je nastavak uporabe AstraZenecina cjepiva kako bi se suzbilo širenje covida-19.

"Moramo poslati poruku koju će primiti (Pascal) Soriot," rekao je jedan od dužnosnika Unije imenujući izvršnog direktora AstraZenece. Njemačka, Francuska i Mađarska neke su od članica EU-a koje su oklijevale tužiti proizvođača, uglavnom zato što su procijenile da time neće ubrzati isporuke, objasnili su diplomati i dodali da su sve zemlje u konačnici odlučile podržati tužbu. Nakon pokretanja tužbe, AstraZeneca je objavila da priprema isporuku gotovo 50 milijuna doza do kraja travnja. EU pak želi da AstraZeneca isporuči obećanih 300 milijuna doza, no znak ogorčenja prema tom proizvođaču je odluka Bruxellesa da odustane od kupnje dodatnih 100 milijuna doza koje je prema ugovoru mogao aktivirati u kolovozu.


Brnabić: Srbija mora ubrzati kampanju cijepljenja; manje od 2000 zaraza

16:12 - Srbija mora ubrzati kampanju procjepljivanja namjerava li koncem lipnja biti epidemiološki sigurna, poručila je u ponedjeljak premijerka Ana Brnabić, dok u Kriznom stožeru ocjenjuju da bi "za mjesec i pol do dva" moglo biti manje od 100 zaraza na dnevnoj razini. Srbija je danas prijavila 30 smrtnih ishoda od covida-19, te dodatnih 1987 novozaraženih od 11.657 testiranih, što je drugi dan uzastopce manje od 2000 zaraza, u usporedbi s jučerašnjih 1.695, uz uobičajeno manje testiranja tijekom vikenda - 8956. U blagom padu je i broj hospitaliziranih - 5318 u odnosu na jučerašnjih 5601, te 183 pacijenta na respiratorima, što je za 15 manje nego u nedjelju.

U Beograd je danas stigao još jedan kontigent od pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm, a dočekujući tu pošiljku u beogradskoj zračnoj luci premijerka Brnabić, naglasila je da su do sada od 4,5 milijuna ukupno pristiglih doza, tri milijuna Sinopharmovih. Prvu dozu cjepiva protiv covida u Srbiji je, po njezinim riječima, dosad primilo oko 1.959.000 osoba, što je 34 posto punoljetnih građana, a cilj je postići 37 posto do kraja travnja. U kampanji cijepljenja prednjači Beograd s više od milijun cijepljenih.

"Moramo ubrzati procijepljivanje i u drugim dijelovima Srbije kako bismo kraj lipnja dočekali potpuno sigurni", rekla je Brnabić novinarima. Istodobno, član Kriznog stožera epidemiolog dr. Branislav Tiodorović optimistički prognozira očekivani trend. Ukoliko bi u idućih 15 dana brojke nastavile padati, a cijepljenje bude ubrzano, on očekuje manje od tisuću zaraženih dnevno, a "za nekih mjesec i pol do dva" zaraze na dnevnoj razini bi mogle pasti ispod troznamenkastog broja.

Srbija je od početka epidemije 6. ožujka prošle godine prijavila ukupno 3.787.020 testiranja i ukupno 681.654 potvrđena slučaja zaraze, dok je službeno registrirano 6.257 smrtnih ishoda, uz stopu smrtnosti od 0,92 posto. Srbija se po broju ukupno potvrđenih zaraza nalazi na 35. mjestu u svijetu, po statistici koju vodi specijalizirani portal worldometers.info, dok je po broju umrlih na 51. mjestu, a po broju smrtnih slučajeva na milijun stanovnika na 59. mjestu.


Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusica EU-a?

16:11 - Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na covid-19.

Kako radi sustav?

Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu. Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

Tko izrađuje aplikaciju?

Izrađuju je članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu "kontrolnu" aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

Kako će aplikacije funkcionirati u međunarodnim putovanjima?

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica. Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a.

Zvuči komplicirano, hoće li funkcionirati?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU-u koji su već cijepljeni. Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom koronavirusa.

Hoće li podaci biti zaštićeni?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom "novčaniku" (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima. Kritičari ipak upozoravaju da će sustav biti podložan prevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni.


EK tužila AstraZenecu zbog neisporuke ugovorenih doza cjepiva

16:10 - Europska komisija je pokrenula tužbu protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog neispunjavanja obveze o isporuci dogovorenih doza cjepiva protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmaecker. “Odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije bila u stanju provesti vjerodostojnu strategiju kako bi osigurala pravodobnu isporuku”, rekao je Keersmaecker. Dodao je da je Komisija podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a, koje su jednoglasno dale potporu za taj potez.

AstraZeneca je višestruko podbacila u isporuci cjepiva Europskoj uniji. Prema ugovoru, u prvom tromjesečju trebala je isporučiti 120 milijuna doza, a isporučila je samo oko 30 milijuna. U drugom tromjesečju trebala je isporučiti 180 milijuna, a prema zadnjim najavama isporučiti će samo 70 milijuna doza.


Francuski Sanofi pomaže Moderni u proizvodnji cjepiva

16:09 - Farmaceutska tvrtka Sanofi od rujna će puniti i pakirati cjepiva protiv covida-19 američke tvrtke Moderna u pokušaju da se zadovolji potražnja, objavila je francuska tvrtka u ponedjeljak. Sanofi je objavio da će pomoći u proizvodnji do 200 milijuna doza Moderninog cjepiva u svom pogonu Ridgefield u New Jerseyu. Financijski detalji dogovora nisu otkriveni, prenosi Reuters.

To je treći takav sporazum koji je Sanofi potpisao ove godine. U siječnju je dogovorio suradnju s američkim Pfizerom i njemačkim BioNTechom za proizvodnju više od 125 milijuna doza cjepiva. Mjesec dana kasnije je postigao dogovor i s američkim Johnson & Johnsonom za otprilike 12 milijuna doza mjesečno. Francuska tvrtka u isto vrijeme razvija i svoja dva cjepiva protiv covida-19, jedno u suradnji s britanskim GlaxoSmithKlineom, a drugo s američkim Translate Biom.


Grad Zagreb: 138

12:47 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 138, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 57.092, što je 450 osoba više, nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljena su 633 testiranja na SARS-CoV-2 i 110 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 239 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 832 osobe.


Krapinsko-zagorska županija: 10

12:46 - Novih deset osoba zaraženo je koronavirusom, a jedna je umrla u Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U istom razdoblju oporavilo se 45 osoba, trenutno je u županiji aktivan 441 slučaj zaraze, a u samoizolaciji je 1125 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 41 pacijent pozitivan na covid-19, među kojima je osam osoba na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice liječi se 14 osoba pozitivnih na koronavirus.


Šibensko-kninska županija: 8

12:45 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je muška osoba (1935. godište) oboljela od zarazne bolesti COVID-19, koja se liječila u šibenskoj bolnici. U šibenskoj bolnici liječi se 70 osoba, od kojih je sedam osoba spojeno na respirator, a dvije osobe na neinvazivnu ventilaciju. U kninskoj bolnici liječi se 14 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 28 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Varaždinska županija: 63

U Varaždinskoj županiji su tijekom protekla 24 sata potvrđena 63 nova slučaja zaraze, preminulo je pet osoba pozitivnih na koronavirus, a na respiratoru je 30 pacijenata, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Tijekom nedjelje testirano je 319 uzoraka. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 162 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 83 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, a 79 u bolnici u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja 30 je pacijenata na respiratoru.


Brodsko-posavska županija: 57

12:44 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 57 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (11), grad Slavonski Brod (10), općina Cernik (6), općina Sibinj (5), općine Klakar, Okučani i Vrbje (po 3), općine Bukovlje, Donji Andrijevci, Nova Kapela, Sikirevci i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Garčin, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Oriovac, Rešetari i Slavonski Šamac (po 1). U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ (Ž – 1939.).


Splitsko-dalmatinska županija: 13

12:44 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 72 obrađena testa danas je 13 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Na bolničkom liječenju nalazi se 189 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 21 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije osobe; jedna muška osoba stara 87 godina i jedna ženska osoba stara 85 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


Međimurska županija: 2

12:44 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 11 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirano je 5 pozitivnih nalaza. U protekla 24 sata oporavilo se 86 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 633. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 90 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba


Karlovačka županija: 26

12:44 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata ukupno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR i antigensko testiranje). Preminule su dvije osobe. Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 141 osoba. U posljednja 24 sata novoprimljeno je šest COVID pozitivnih osoba, a otpušteno je 16 osoba. Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba (1942. godište), a u SB Duga Resa jedna ženska osoba (1931. godište).


U Srbiji preminulo devetogodišnje dijete

11:50 - Dijete staro devet godina iz Vranja, koje je 8. travnja primljeno na Kliniku za dječije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš u Srbiji, preminulo je noćas zbog obostrane upale pluća i potvrđene infekcije koronavirusom, priopćili su iz Kliničkog centra u Nišu, javlja Blic.


Ličko-senjska županij: 5

11:29 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 5 je novooboljelih osoba od covida-19, 19 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. 4 oboljele osobe su s područja Senja te 1 s područja Karlobaga. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na covid-odjelu OB Gospić preminule su dvije ženske osobe (1922.,1940.) s područja Perušića. Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 4270 osoba, od čega su 144 aktivna slučaja, 139 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 3987 osoba. Na liječenju na covid-odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 26 osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 44 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 365 mjera samoizolacije.


Primorsko-goranska županija: 29

11:28 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 29 osoba, testirane su 163 osobe, a šest osoba je umrlo, izvijestili su u ponedjeljak iz Županijskog stožera civilne zaštite. Ozdravilo je 320 osoba pa je u županiji aktivan 2441 slučaj. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 17.8 posto. Na liječenju od covida-19 u riječkoj bolnici je 207 osoba, a na respiratoru 10 osoba. U sekundarnom covid-centru u opatijskoj Thalassotherapiji su 32 bolesnika. Udjel osoba koje se bolnički liječe od covida-19 u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 9.2 posto.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je na konferenciji za novinare da pokazatelji govore o smirivanju situacije pa se očekuje daljnje smanjivanje broja oboljelih. Mićović je pozvao građane da budu savjesni u pridržavanju mjera i cijepljenju, koje će se od ovoga tjedna intenzivirati. Od danas su u Primorsko-goranskoj županiji na snazi nešto blaže mjere, omogućen je ograničen rad terasa ugostiteljskih objekata i svih trgovina. Do 3. svibnja ostaje zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja u županiji, zabrana rada teretana, fitness-centara i sportskih i rekreacijskih centara, obustava profesionalnih i umjetničkih izvedbi, programa i kinoprojekcija, kao i rada casina i automat klubova. Osnovne i srednje škole kojima je osnivač županija i dalje održavaju nastavu na daljinu, osim osnovnih škola u Rijeci gdje se razredna nastava održava u školi.


Osječko-baranjska županija: 51

11:27 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 213 uzoraka, od kojih je 51 bio pozitivan na koronavirus. Najviše (19) novopozitivnih je s područja grada Osijeka, pet s područja grada Našica, po četiri Belog Manastira i Kneževih Vinograda, po dvije osobe su s područja Čeminca, Donjeg Miholjca i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Belišća, Čepina, Darde, Đakova, Đurđenovca, Ernestinova, Koške, Marijanaca, Petlovca, Semeljaca, Trnave i Vladislavaca. Na bolničkom liječenju nalaze se 142 osobe koje su oboljele od covida-19, i to 107 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 28 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 35 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminulo je pet osoba koje su bile pozitivne na koronavirus, osobe su u dobi od 52 do 84 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1246 osoba. Policijski službenici proveli su 17 provjera osoba u samoizolaciji te utvrdili jedno kršenje, i to na PGP Dalj, gdje je zatečena državljanka Srbije koje nije poštivala propisano vrijeme za tranzit kroz Republiku Hrvatsku. Obavili su i 133 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 208 nadzora provođenja epidemioloških mjera (137 u ugostiteljskim objektima, 34 u trgovačkim centrima, 8 u prodavaonicama, 6 u uslužnim djelatnostima, 5 u pekarnicama, četiri na benzinskim crpka, a ostalo u drugim objektima), a nisu utvrdili nepravilnosti.


U Hrvatskoj je 410 novozaraženih

11:07 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 410 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13432. Među njima je 2 315 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 323 036 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6905 preminulo, ukupno se oporavilo 302 699 osoba od toga 2207 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 31 841 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 762 625 osoba, od toga 3 417 u posljednja 24 sata. Zaključno s 25. travnjem utrošeno je 795 597 doza, a cijepljeno je 627 216 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 456 398 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 168 381 osoba. Za 2 437 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


'Neke su nuspojave dobrodošle'

10:51 - Stipan Jonjić, virusni imunolog, istraknuo je danas da ne postoji 100 posto učinkovit lijek te da znanstvena zajednica nikada nije tvrdila da će cjepiva protiv koronavirusa biti apsolutno učinkovita. "Od samog početka se znalo da sam koncept možda neće rezultirati stvaranjem dovoljne količine antitijela. Ljudi su heterogeni i sigurno je da postoje varijacije u stvaranju imunološkog odgovora. Ako antitijela nema u sluznici nosa, virus će ući u stanice”, rekao je Jonjić. “Cijepljeni mogu dobiti ponovnu infekciju, mogu proći asimptomatski, a mogu imati i lagane simptome bolesti. Vjerojatno će se dogoditi da će neki ljudi imati i teže oblike bolesti, ali generalno, cjepiva štite”, dodao je.

Jonjić tvrdi da će u budućnosti cjepiva manje štiti od ponovne infekcije zbog mutacija, osobito ako se one dogode na mjestu gdje S protein veže receptor. “Cjepivo potiče i staničnu imunost – koju posjeduju stanice, ona je moćna u zaštiti u virusa i virus ne može lagano izbjeći staničnu imunost”, dodao je te istaknuo da su cjepiva fantastična ako štite barem od najtežih oblika bolesti i smrtnosti.

Ističe da cjepivo koje nama nuspojave ne postoji: “Dapače, neke su dobrodošle, poput vrućice, jer znamo da se nešto događa, da je cjepivo pokrenulo važne mehanizme imunosnog odgovora.” Objasnio je da je covid smrtonosna bolest i šteta koju ona uzrokuje nesrazmjerno je veća, u odnosu na poremećaj koagulacije (zgrušavanja krvi). “Ne bih pravio paniku. Po statistici imamo 22 posto onih koji su cjepivo odbili. To je opasno.”


Zagrebačka županija: 40

10:42 - U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je ukupno 2147 aktivnih slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je u Samoboru (10) i Velikoj Gorici (10). Mjera samoizolacije izrečena je učenicima 2 razreda. U domu za starije i nemoćne s područja Samobora utvrđen je pozitivan nalaz kod četiri korisnika, kao i kod četiri korisnika u domu za starije sa širega jastrebarskog područja. Epidemiološka obrada u oba doma je u tijeku. Aktualne epidemiološke mjere za Zagrebačku županiju, koje su stupile na snagu 12. travnja, produljuju se do 9. svibnja.


Indijska koronakriza se produbljuje

10:31 - Zaraza koronavirusom u Indiji u ponedjeljak je peti dan zaredom rekordno visoka, dok su zemlje, uključujući Britaniju, Njemačku i SAD, obećale poslati hitnu medicinsku pomoć kako bi pomogle zemlji da se nosi s krizom koja je preplavila bolnice. Broj zaraženih u posljednja 24 sata popeo se na 352.991, dok prenapučene bolnice u Delhiju i drugdje odbijaju pacijente nakon što im je ponestalo zaliha medicinskog kisika i kreveta. "Trenutno su bolnice u ekstremno kriznoj situaciji", rekao je glasnogovornik bolnice Sir Ginga Ram u glavnom gradu New Delhiju.

U nedjelju, premijer Narendra Modi pozvao je sve građane da se cijepe i budu oprezni, dok su bolnice i liječnici poslali hitna upozorenja kako se ne mogu nositi s navalom pacijenata. U nekima od najpogođenijih gradova, uključujući i New Delhi, tijela se masovno spaljuju u improviziranim krematorijima. Televizijski kanal NDTV prikazao je slike tri zdravstvena radnika u saveznoj zemlji Bihar na istoku zemlje, kako vuku tijelo po tlu na putu za kremiranje, u nedostatku nosila. "Ako nikad niste bili na kremaciji, miris smrti vas nikad ne napusti", rekao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih znanosti na američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Srce mi se slama za sve moje prijatelje i obitelj u Delhiju i Indiji koji prolaze kroz ovaj pakao."


Dubrovačko-neretvanska županija: 8

10:27 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom (četiri utvrđeno brzim antigenskim testom). Izliječene su 53 osobe. U posljednja 24 sata obrađen je 541 uzorak. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 66 osoba pozitivnih na koronavirus. Pet pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.


Zadarska županija: 38

10:12 - Na području Zadarske županije 38 je novozaraženih osoba koronavirusom, a pet je osoba preminulo. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(27), Biograd(2) i Pag(1) te općina Gračac(2), Novigrad(1), Poličnik(1), Preko(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(1) i Tkon(1). Kod novooboljelih radi se o kontaktima već prethodno pozitivne osobe. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 167 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2006 stanovnika, a izliječeno je 326 osoba. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminule su četiri žene u dobi od 68, 73, 80 i 85 godina te jedan muškarac u dobi od 68 godina. Tri preminule osobe su u trenutku smrti bile na respiratoru. Na svim COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 69 bolesnika od kojih je 9 na respiratoru i 16 na HFNO-u uređaju. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa.


Vukovarsko-srijemska županija: 16

9:47 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih su 2 pozitivne na PCR testiranju, a 14 na brzom antigenom testu. Preminula je jedna osoba. U protekla 24 sata testirane su 43 osobe.


Istarska županija: 5

9:19 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 5 novozaraženih osoba. Izliječeno je 13 osoba. Trenutno je 108 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 2240 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 77 osoba, a od toga se 7 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su četiri COVID-19 pozitivne osobe (1924., 1935., 1943. i 1962. godište) s pridruženim kroničnim bolestima. U Istri je do 25. travnja cijepljeno 33.224 osoba, od toga 9.710 osoba s dvije doze cjepiva.


Neslužbeno, imamo 410 novozaraženih

9:16 - U Hrvatskoj je 410 novozaraženih, neslužbeno doznaje HRT.


Cijepljenje turističkih djelatnika

9:14 - U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" HRT-a danas je bilo govora o početku cijepljenja turističkih djelatnika. Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac rekao je kako su strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji rezultirale manjim brojem oboljelih i smanjenim pritiskom na bolnice. "Svakako treba naglasiti da su ove mjere dale dobar rezultat, i ono zbog čega smo se odlučili na ublažavanje je najava dolaska cjepiva od idućeg tjedna, od 12 do 14 tisuća cjepiva", rekao je načelnik Stožera Mladen Šćulac. "Protekli tjedan bilo je cijepljenje nastavnika i djelatnika dječjih vrtića. U pripremi je zajedno s turističkom zajednicom najava cijepljenja turističkih djelatnika što očekujemo da će sad s ovim novim dozama krenuti", kaže Šćulac.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže kako je u petak je započelo cijepljenje turističkih djelatnika. "Cilj je da se najkasnije do kraja svibnja cijepe svi turistički djelatnici, kako bi se poslala poruka na tržište Velike Britanije i SAD-a da je dolazak u Dubrovnik siguran", kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. "Prije gotovo dva mjeseca smo imali velik rast broja zaraženih, britanski soj je bio vrlo prisutan u populaciji, prošli tjedan je započeo pad broja zaraženih. Ključno je cijepljenje, ono će nam omogućiti gospodarsku aktivnost", rekao je Franković.

Franković objašnjava kako je prošle godine bio problem u tome što su Velika Britanija i SAD bile jedne od zarazom najpogođenijih zemalja, a da je ove godine situacija potpuno drugačija i da su to dva najprocjepljenija tržišta. Dodaje da se s nestrpljenjem očekuje objava datuma mogućnosti internacionalnih putovanja i informacija u koju zonu će Hrvatska biti svrstana.

Pomoćnica ministrice turizma i sporta Monika Udovičić navodi kako najviše veseli manji broj novozaraženih jer je to glavni preduvjet za uspješnu turističku sezonu. "Dobre vijesti stižu s tržišta Italije. Oni su vrlo pozitivno reagirali na sve što činimo, od projekta "Safe stay in Croatia" do uspostave punktova. Jako je dobro odjeknula i informacija o cijepljenju turističkih djelatnika, jedna smo od prvih zemalja Europe koja je počela s cijepljenjem djelatnika u turizmu", kaže Udovičić.

Za prelazak granice bit će potrebna potvrda o cijepljenju ili potvrda o preboljenju bolesti ili negativan PCR test. "Ministarstvo je izdvojilo 20 milijuna kuna kojima će subvencionirati nabavku antigenskih testova, tako da će njihova cijena za goste biti simbolična. Očekujemo da će se četveročlana obitelj moći testirati za 150-200 kuna."


Koprivničko-križevačka županija: 5

9:12 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno pet novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 287 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 46 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 58 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.


Unatoč prekorednom cijepljenju, zarazio se bivši predsjednik Perua

9:00 - Unatoč prekorednom cijepljenju, zbog čega mu je stradala politička karijera, bivši predsjednik Perua, Martin Vizcarra, zarazio se covidom-19. "Unatoč potrebnoj brizi da izbjegnemo donošenje virusa kući, moja supruga i ja testirani smo pozitivno na covid-19 te smo simptomatski slučajevi", tvitao je Vizcarra u nedjelju. "Moja obitelj poduzima potrebne mjere izolacije. Nemojmo prestati biti oprezni", dodao je Vizcarra.

Početkom travnja Vizcarri je na deset godina zabranjeno obnašanje javnih dužnosti jer se prošle godine cijepio protiv koronavirusa prije reda. Kongres Perua je uveo zabranu Vizcarri, koji je zemlju vodio od 2018. do 2020. godine, nakon što se krajem prošle godine cijepio protiv koronavirusa kineskim cjepivom Sinopharm. To znači da ovaj 58-godišnjak neće moći obnašati zastupničku dužnost u parlamentu koju je osvojio u ovomjesečnim izborima.

Vizcarra nije jedini političar koji se suočio sa zabranom. Bivša ministrica vanjskih poslova Elizabeth Astate, na godinu dana je izopćena iz politike, a bivša ministrica zdravstva Pilar Mazzetti na osam godina. Oko 500 političara, dužnosnika i državnih službenika bilo je upleteno u Vacuna-gate, skandal s cijepljenjem. Optuženi su da su se gurali preko reda da bi dobili svoju dozu cjepiva, no oni kažu da su se cijepili zbog dobrovoljnog sudjelovanja u kliničkim ispitivanjima dok su se cjepiva još testirala. Vizcarru su zastupnici opozvali prošle godine zbog korupcije, koju je neprestano nijekao. Iznova se sukobljavao s parlamentom tijekom svog predsjedništva. Optužio je zastupnike da pokušavaju osujetiti njegove antikorupcijske napore. Oko polovine parlamentaraca u zemlji nalazi se pod istragom zbog različitih razloga.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 0

8:57 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata nije bilo potvrđenih novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 40 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je njih šest na respiratoru, a na opservaciji je 12 pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 869 osoba.


Sisačko-moslavačka županija: 11

8:31 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je jedanaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o šest osoba s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Siska te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.


Požeško-slavonska županija: 19

7:56 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 380 slučajeva zaraze koronavirusom, 365 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba, a ukupno je testirano 39586 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 33 uzorka, od kojih je 19 pozitivnih.


Cijepljeni američki turisti moći će posjetiti EU?

7:53 - Američki turisti koji su cijepljeni protiv covida-19 moći će posjetiti Europsku uniju u nadolazećim mjesecima, rekla je u nedjelju u intervjuu za The New York Times predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. Signalizirajući veliku promjenu u politici EU-a, dok se cijepljenje diljem svijeta pojačava, von der Leyen nije govorila o datumima, no Times je rekao da bi nova pravila mogla stupiti na snagu na ljeto. "Amerikanci, koliko ja vidim, koriste cjepiva koja je odobrila Europska medicinska agencija", rekla je. "To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Europskoj uniji." "Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuvjetno, sve one koji su cijepljeni s cjepivima koje je odobrila EMA."

EMA, regulator za lijekove Europske unije, odobrila je tri cjepiva koja se koriste u SAD-u - Modernu, Pfizer i Johnson&Johnson. The Times je rekao da je brzi američki program cijepljenja, kao i napredak u pregovorima o korištenju certifikata za cijepljenje, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU-u. Von der Leyen je rekla da SAD čini "veliki napredak" te je napomenula da je na putu da cijepi 70 posto odraslih do sredine lipnja. Nastavljanje putovanja će ovisiti o "epidemiološkoj situaciji, no situacija u SAD-u se popravlja, kao što se, nadamo se, također popravlja u Europskoj uniji", dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima. Grčka je rekla prošli tjedan da putnici iz EU-a i drugih pet zemalja koji su cijepljeni ili imaju negativan test na covid, neće više morati u karantenu po dolasku. Zemlja je voljna otvoriti značajno pogođeni turistički sektor, te je pojačala cijepljenje u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet. Europska unija je rekla da želi uvesti putovnice za cijepljene putnike, iako planovi još nisu formalizirani.


Izrael istražuje slučajeve miokarditisa nakon cijepljenja protiv koronavirusa

7:49 - Izraelsko ministarstvo zdravstva u nedjelju je objavilo da ispituje mali broj slučajeva upale srca kod ljudi koji su se cijepili cjepivom Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa, no još nije izvuklo nikakve zaključke. Pfizer je objavio da nije uočio češću pojavu miokarditisa kod cijepljenih osoba u odnosu na opću populaciju.

Izraelski koordinator za odgovor na pandemiju Nachman Ash kazao je da preliminarna studija pokazuje "desetke slučajeva" miokarditisa među više od pet milijuna cijepljenih osoba, uglavnom nakon druge doze. Ash je kazao kako je nejasno radi li se o neuobičajeno visokom broju i je li povezano s cjepivom. Većina slučajeva uočena je kod osoba u dobi do 30 godina. "Ministarstvo zdravstva trenutno ispituje postoji li veća učestalost bolesti i može li se pripisati cjepivu", rekao je Ash.

Ash je kazao kako je slučaj još uvijek pod znakom pitanja i istaknuo da ministarstvo zdravstva tek treba donijeti neke zaključke. Dokazati vezu bilo bi teško jer miokarditis, stanje koje često prolazi bez komplikacija, može biti izazvano nizom drugih virusa a sličan broj slučajeva bio je prijavljen ranijih godina.

Pfizer je na upit Reutersa odgovorio da je u redovitom kontaktu s izraelskim ministarstvom zdravstva po pitanju podataka o cjepivu. Tvrtka je "svjesna izraelskih zapažanja o miokarditisu koji su se uglavnom pojavili kod mlađih muškaraca koji su primili Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida". "Nuspojave redovito i temeljito proučavamo i nismo uočili veću učestalost miokarditisa u odnosu na očekivano u općoj populaciji. Uzročna veza s cjepivom nije utvrđena", navela je tvrtka. "U ovom trenutku nema dokaza da je miokarditis rizik povezan s cjepivom protiv covida Pfizer/BNT-a".

Izrael je cijepio gotovo 60 posto od 9,3 milijuna stanovnika Pfizerom. U odnosu na siječanj kada je počela kampanja cijepljenja i evidentirano više od 10.000 oboljelih dnevno, taj broj je zadnjih dana pao na nešto više od 100. Nadav Davidovitch, ravnatelj škole javnog zdravlja na sveučilištu Ben Gurion, kazao je da se, čak i kad bi se utvrdila veza, to ne čini dovoljno teškim razlogom da zaustavi cijepljenje.


Talijanski premijer Draghi predstavlja plan oporavka

7:07 - Talijanski premijer Mario Draghi predstavit će parlamentu plan oporavka koji financira Europska unija, dok se u zemlji djelomično ponovno otvaraju restorani, kina i kazališta, nakon što su se mjesecima izmjenjivala stroga zatvaranja i neznatna popuštanja mjera. Velika većina dvadesetak regija sada je označena žuto. Barovima i restoranima dopušteno je goste posluživati na terasama, ali i navečer, prvi put nakon šest mjeseci, premda je još na snazi policijski sat koji počinje u 22 sata. Za publiku se ponovno otvaraju i kina, kazališta te koncertne dvorane, ali uz ograničenje do 50 posto kapaciteta. U razdoblju do 1. srpnja trebali bi se otvoriti i bazeni, teretane i zabavni parkovi.

Draghi je bio pod pritiskom čelnika regija i nekih manifestacija koji su tražili ublažavanje protuepidemijskih mjera. Premijer je priznao da preuzima "proračunati rizik", dok u Italiji od covida umire u prosjeku 300 osoba na dan, premda se smanjuje broj novozaraženih i primljenih na intenzivnu njegu. Kampanja cijepljenja dosegla je prosječno 350 tisuća doza na dan, no još postoje velike razlike među regijama. Italija, prva europska zemlja koja je teško pogođena pandemijom početkom 2020., izgubila je približno milijun radnih mjesta i pretrpjela pad BDP-a od 8,9 posto u prošloj godini.

Treća ekonomija eurozone računa na mega-plan oporavka koji je u srpnju prihvatila Europska unija, koji donosi 750 milijardi eura za jačanje ekonomije. Mario Draghi trebao bi u ponedjeljak parlamentu predstaviti pojedinosti svojega nacionalnog plana za potrošnju tih sredstava. Među prioritetima su, uz ostalo, obnova zastarjele infrastrukture (autocesta, željezničkih pruga), izvora obnovljive energije, digitalizacija poduzeća i administracije. Drugi će cilj biti prevladati jaz između sjevera i juga poluotoka, uz potporu ponajprije mladima i ženama, posebno pogođenima sadašnjom krizom. Draghi naglasak želi staviti i na važnost rješavanja problema koji su postojali i prije pandemije poput poreznih prijevara, birokracije i sporosti pravosuđa. Nesuglasice u pogledu plana izazvale su u veljači pad vlade Giuseppea Contea.


U Njemačkoj izgledne 'povlastice' za cijepljene

7:00 - Uoči sastanka u ponedjeljak predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjem procesu cijepljenja protiv koronavirusa, predstavnici središnje vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za cijepljene i one koji su preboljeli covid-19. Mediji citiraju dokument savezne vlade po kojem će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili cjepivo i preboljeli tu zaraznu bolest.

Te bi osobe bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obje doze cjepiva bile bi oslobođene od obveze testiranja i karantene nakon povratka iz inozemstva. Vlada se poziva na procjenu državnog epidemiološkog instituta Robert Koch da su cijepljene osobe manje opasne za prijenos zaraze od onih koje su negativne na testu.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) objasnila je u razgovoru za dnevnik Handelsblatt kako se ne radi o povlasticama nego o "vraćanju temeljnih prava građana“ koje su privremeno ukinute zbog borbe protiv pandemije.

Ukidanje ograničenja za cijepljenje podržavaju i demokršćanski političari te predstavnici općina i gradova. "Cijepljenim osobama bi u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva ona prava kao i onima koji su negativni na testu“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarki kandidat demokršćana Armin Laschet u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za cijepljenje dalo je i vladino etičko povjerenstvo. "Ravnopravni tretman cijepljenih, onih koji su preboljeli koronavirus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičkog stajališta“, rekla je predsjednica vijeća Alena Buyx.

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri cijepljenju. Neke savezne pokrajine su već ukinule cijepljenje po prioritetnim grupama za one koji se žele cijepiti cjepivom AstraZeneca.

Na sastanku bi trebalo biti riječi i o tome kako liječnike opće prakse pojačano uključiti u cijepljenje građana. Prvu dozu cjepiva u Njemačkoj je dosad primilo oko 19 milijuna građana (23 posto), a obje nešto manje od šest milijuna građana (sedam posto).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo