ZAŠTO HRVATI RUŠE SPOMENIKE PRETHODNIH RAZDOBLJA? / 'To se zapravo događa stalno, ali jedna stvar je tu problematična'

Image
Foto: RTL

Dok se svijet zgraža rušenjem spomenika tijekom antirasističkih prosvjeda, u Hrvatskoj je u proteklih 30 godina srušeno ili vandalizirano čak 2900 spomenika i kipova

12.6.2020.
18:15
RTL
VOYO logo

Diljem svijeta u antirasističkim prosvjedima zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda stradavaju spomenici velikana. U Sjedinjenim Američkim Državama masovno se ruše i oskvrnjuju spomenici Kristoforu Kolumbu, u Engleskoj je kip trgovca robovima Edwarda Colstona bačen u rijeku, dok su gradske vlasti Londona samoinicijativno uklonile kip robovlasnika Roberta Milligana. U Bruxellesu je pak vandaliziran kip belgijskog kolonijalističkog kralja Leopolda II.

"Kolumbo je logičan iskaz neprijateljstva. To je rasizam koji je omogućio da razlike između Afroamerikanaca i bijelaca postanu i ostanu toliko duboke i nakon formalnog kraja rasizma i kraja diskrimacije", rekao je za RTL povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AMERIKANCE MASOVNO RUŠE KIPOVE KRISTOFORA KOLUMBA: /

Simbol genocida sada je postao nepoželjniji no ikad

Image
AMERIKANCE MASOVNO RUŠE KIPOVE KRISTOFORA KOLUMBA: /

Simbol genocida sada je postao nepoželjniji no ikad

Nema robovlasništva, ima rušenja

No, iako u Hrvatskoj tijekom stoljeća nije bilo robovlasništva, niti drugih rasa, već kmetstva u kojem su ljudi imali mnogo manja prava, za razliku od ostatka svijeta, imamo bogatu povijest rušenja i vandaliziranja spomenika. Tako je u ovih gotovo 30 godina hrvatske samostalnosti srušeno čak 2900 uglavnom partizanskih spomenika, dok je njih svega 400 dočekalo obnovu.

"Ako pogledate našu povijest zadnjih 100, 150 godina, koliko spomenici ulaze u javne prostore, mi zapravo neprestano rušimo spomenike prethodnih razdoblja i molimo se i vjerujemo samo u ono razdoblje koje je trenutno na vlasti. Ono što je problematično jest da se nisu rušili spomenici nekih ličnosti za koje ste mogli reći da su imali potpuno neprimjerenu ideologiju", pojasnio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolična poruka

Rušenje, vandaliziranje ili najobičnije micanje spomenika, poput sklanjanja bisti s Pantovčaka, imaju jednak predznak. Tom se porukom simbolizira promjena, nov način razmišljanja o onome što je prihvatljivo, odnosno, neprihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo