Spašavanje Uljanika /

Povjerenica EK pohvalila rad Vlade pa upozorila: 'Novac građana ne smije biti bačen'

Očekuje se prva neslužbena reakcija Europske komisije na program restrukturiranja Uljanika koji je u dubokoj krizi

7.9.2018.
13:10
VOYO logo

U ured premijera Plenkovića došla je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Ministar Horvat, koji je sudjelovao na sastaku zahvalio se povjerenici na analitici plana restrukturiranja. "Ona je rekla da stručne službe rade na tome. Materijal je kompliciran", kazao je ministar gospodarstva, Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica Europske komisije poručila je kako se "nalazimo na točki kada želimo plan restrukturiranja Uljaniku koji će osigurati održivu budućnost".

"Utješno je da imate Vladu koja želi Uljanik koji je dugoročno održiv no novac poreznih obveznika ne smije biti bačen. I zato mislim da Vlada radi na način koji je obećavajući. Teško je dati rok za odobravanje plana", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku su sudjelovalovali i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Image

Povjerenica Europske Komisije stigla u Vladu

Image

Povjerenica Europske Komisije stigla u Vladu

Nakon sastanka u Vladi priopćenjem se oglasila i Uprava Uljanika. 

"Ddanašnji posjet i sastanak smatramo izuzetno važnim, te prvim u nizu ključnih sastanaka u narednim danima. Prema dostupnim informacijama, Vlada RH je povjerenici  Margarethe Vestager sveobuhvatno prezentirala situaciju te krajnji cilj očuvanja Uljanika. Stoga, u potpunosti pozdravljamo izjave povjerenice za tržišno natjecanje izrečeno nakon sastanka.

Jasno je da je povjerenica svjesna značaja Uljanika za dvije hrvatske županije, Istarsku i Primorsko-goransku, a dugoročna održivost prema pravilima EU-a ugrađena je u osnove predloženog Programa restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanik će, kao i dosad, učiniti sve potrebno kako bi se Program restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva u srpnju poslalo Europskoj komisiji u narednim danima kroz konstruktivnu raspravu konačno usuglasio između ključnih dionika - Uljanika, strateškog partnera i Vlade RH. Jedino kroz Program restrukturiranja moguće je stvoriti održive osnove za zadržavanje  prevažne industrijske grane koja direktno zapošljava preko 4.000 radnika u Puli i Rijeci", poručuju iz Uprave Uljanik grupe. .

Uoči posjeta europske povjerenice, Komisija je objavila da plan za brodogradilište mora poštivati europsko tržišno natjecanje, štediti novac poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Komisije je uoči posjeta povjerenice naglasio kako je to izvršno tijelo Europske unije u potpunosti svjesno važnosti brodogradilišta Uljanika za Istru i da ono pomno prati nedavni razvoj događaja i intervencije hrvatske vlade koja želi osigurati isplatu plaća radnicima i jamstva koja su dana toj tvrtci za otkazane narudžbe.

Komisija je u siječnju 2018. shodno europskim zakonima o državnoj pomoći Zagrebu odobrila izdavanje državnog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura.

"Ova vrsta državne pomoći zahtijeva restrukturiranje tvrtke kako bi se osigurala njezina održivost, a da se novac poreznih obveznika racionalno koristi", poručio je glasnogovornik, a priopćila Komisija.

Cilj: očuvanje radnih mjesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija poručuje kako za očuvanje radnih mjesta u Istri na održivim temeljima plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan i odražavati povjerenje tržišta u sposobnost Uljanika da se vrati dugotrajnoj održivosti bez daljnje javne potpore.

"To mora posebice biti pokazano time da tržišni dionici tvrtke i sami doprinesu troškovima restrukturiranja", stoji u priopćenju, te se dodaje da plan na kraju mora uzeti u obzir i pravedno tržišno natjecanje u odnosu na ostatak europske brodogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je objavila da je primila nacrt plana restrukturiranja te da je u kontaktu s hrvatskim vlastima.

"Ovo su rasprave o kompleksnim pitanjima, pa ne možemo prejudicirati rezultate trenutne procjene i rokove mogućih budućih mjera", zaključio je glasnogovornik.

Plan restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles 13. srpnja, a Horvat je u srijedu na Hrvatskom radiju najavio kako očekuje prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa u petak od povjerenice Vestager.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo