Kolumna Ive Anića / Poučak HDZ-a: Kad ti novinari istražuju imovinu, optuži ih za veleizdaju! Pali još od '91.

Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL

Svi ti hrvatski velmože kojima je veleizdaja Hrvatske na usnama kada se bilo tko usudi propitati njihove imovinske kartice stvarni su i pravi veleizdajnici ove zemlje

3.10.2019.
15:30
Vijesti.hr/PIXSELL
VOYO logo

Samo logično pitanje: odakle jednom bivšem političkom zatvoreniku i povjesničaru bez posla vila na Tuškancu, supruzi mu neprijavljenih 250.000 eura u banci, a unuku vlasništvo čitave banke, bilo je tada blasfemija, a neki su išli toliko daleko da su govorili i o veleizdaji. Naime, nisu veleizdaju počinili tada rahmetli Franjo Tuđman, njegova supruga, sin i kći koji su dobivali lukrativne poslove, već su veleizdaju počinili novinari koji su se usudili pisati o imovini Franje Tuđmana koja je izdašno premašila imovinu koju je posjedovao prije osnivanja pokreta, kako mu tepaju, najveće stranke u Hrvata – HDZ-a.

O veleizdaji se nastavilo govoriti prilikom svih daljnjih provjera ili iznošenja u javnost imovina istaknutih hadezeovaca - od Zlatka Canjuge, Ivića Pašalića pa do Ive Sanadera i Milijana Brkića. Od onoga što su posjedovali prije aktivnog bavljenja politikom i članstva u HDZ-u, do onoga što su posjedovali nakon, i o veleizdaji se govori i danas, kada se u javnost iznose činjenice o imovinskom stanju Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković opominje novinare

Ovaj put o veleizdaji, kao uostalom i onomad kada je branio svog ministra Lovru Kuščevića, oglasio se i sam premijer Andrej Plenković, opominjući novinare kako se radi politička šteta ugledu RH u jednom ovako ključnom trenutku kao što su saslušanja kandidata i kandidatkinja u Europskom parlamentu za buduće europske povjerenike.

O veleizdaji je nastavila i Sunčana Glavak, inače zastupnica HDZ-a, koja je optužila SDP i GONG kako su prozivanja Dubravke Šuice „opstrukcija Hrvatske te kako je ovdje riječ o opasnim namjerama, političkoj šteti i naporima Hrvatske da ima predsjednicu EK te kako ta i takva opstrukcija nije ništa doli čin pogađate sada već  - veleizdaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Šuica

O veleizdaji Hrvatske, kada se samo spominje bilo čija imovina u HDZ-u, ponajviše prije stranačke iskaznice i poslije nje, mogli bismo pisati dakle danima, spominjući pritom sve zaboravljene asove koji su u tu stranku i politiku ušli kao marginalci s imovinom manjom od moje, a kasnije postali astronomski uspješni lumeni, vlasnici udjela u vodećim hrvatskim firmama, stručni savjetnici i nekretninski filatelisti, danima kažem, ali za ovu priču posvetimo se Dubravki Šuici koja je uoči ovotjednog saslušanja u Europskom parlamentu objavila svoju obiteljsku imovinu.

Razlog je naime banalan jer se o veleizdaji oglasilo čak i Povjerenstvo o sukobu interesa koje je odlučilo da u slučaju Dubravke Šuice zaštita osobnih podataka mora i treba prevladati nad interesom javnosti jer ona više nije hrvatska dužnosnica. O veleizdaji dakle više ne govore samo istaknuti HDZ-ovci koji braneći svoje kolege zapravo brane svoju partiju, na koju se uglavnom obruše jedino novinari veleizdajnici, Srbi i crvi, kako im tepa Torcida, već se u priču o veleizdaji uključilo dakle i samo Povjerenstvo za sukob interesa, što je svojevrstan presedan u cjelokupnoj povijesti veleizdaje koja se čini nad milim nam i jedinim pokretom u Hrvata i njegovim članovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrijetlo Šuičine imovine, Povjerenstvu na znanje, istraživao je i sam USKOK, tamo 2011. godine, zbog stana u Dubrovniku koji je gradila zagrebačka INGRA, a od kojeg je Šuica odustala kada se saznalo za istragu, da bi od iste INGRE, dakle od sredstava namjenjenih za stan u Dubrovniku, kupila stan u Zagrebu, također na prestižnoj lokaciji. Potvrdu tome donosi danas Silvana Menđušić, reporterka RTL-ove Potrage. 

Od tada pa do danas svoju imovinu Dubravka Šuica prebacuje na supruga, kao što je: obiteljska kuća, 13-metarska jahta koja je usidrena u dubrovačkoj jedriličarskoj luci, obiteljski stan u Zagrebu, obiteljska kućica u Blidinju u BiH, također u vlasništvu supruga, kuća na Pelješcu, kao i tvrtka za prijevoz na moru te kuća u Cavtatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Zašto je premijer nervozan?

Zašto je premijer nervozan - zapitao se i Miroslav Škoro, budući kandidat za predsjednika RH, koji je ustvrdio kako će objaviti svoju imovinsku karticu čim krene u kampanju. Zašto je premijer nervozan te zašto spominje veleizdaju i za GONG tvrdi da je lijeva organizacija koja se isključivo i jedino angažira kada je to potrebno SDP-u, sasvim je jasno kada vidimo koliku štetu su upravo njegovoj administraciji nanijele nedavne afere s njegovim ministrima. No o veleizdaji se ovaj put išlo toliko daleko da se obrušilo ne samo na SDP, koji oštro opstruira napore Hrvatske da ima buduću predsjednicu EK, već i na novinare koji bi trebali valjda shvatiti važnost trenutka i ne zamarati javnost glupostima kao što su imovinska kartica prije i imovinska kartica poslije članstva u HDZ-u Dubravke Šuice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravka Šuica imala je prije svoje članske iskaznice HDZ-a stan od šezdesetak kvadrata u Gružu u kojem su živjeli ona i suprug. Od sve nepokretne i pokretne imovine imali su Renault 9 i psića Lapada.

Ubrzani rast imovine od ulaska u HDZ

Od 1990. godine, dakle od godine došašća u HDZ, Dubravka Šuica i suprug uprihodili su najmanje 5 milijuna eura u samim nekretninama, od vile na Pločana u Dubrovniku do luksuzne jahte i tri skupocjena automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovina Dubravke Šuice samo od 2009. godine povećala se više od deset puta iako obnaša funkcije samo u Gradskom vijeću i Glavnom odboru stranke koji preuzima i postaje mu čelnica. Dubravka Šuica preuzela je dubrovački HDZ u vremenima afere ''Dubrovačka banka'' u koju je, gle čuda, bila uključena kompletna tadašnja garnitura HDZ-a, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Dubravku Šuicu od tadašnje Sanaderove „čistke“ koja se šminkala za potrebe ulaska Hrvatske u EU spasio je Luka Bebić koji se otvoreno zauzeo za nju.

Dubravka Šuica od tada će imati dva mandata koja će obilježiti niz afera - od 460.000 kuna, ako ih pamtite, za obnovu toaleta Gradskog poglavrstva, do golf terena na Srđu te tajnog ugovora za gradnju javne garaže u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleizdaja?

Dakako, da je veleizdaja. Tu riječ ponavljat će 'ko papige svi relevantni hadezeovci obrušavajući se na novinare koji su se usudili istraživati kako je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dopustilo da Dubravka Šuica gradi obiteljsku kuću u Pločama iako nema građevinsku dozvolu usklađenu s lokacijom, a lokacija je prema urbanističkom planu - javno dobro. Pogađate, veleizdaja novinara koji su pisali o slučaju završila je na sudu u Dubrovniku te otišla u – zastaru.

No ni sama Dubravka Šuica nije ostajala dužna novinarima optužujući ih za veleizdaju. "HDZ-ov poučak" iskoristila je i sama optužujući upravo novinare za veleizdaju, na koju je reagiralo i samo Hrvatsko novinarsko društvo nekoliko puta priopćenjima o neprimjerenom ponašanju Dubravke Šuice prema ljudima koji kritički pišu o njezinoj vladavini Dubrovnikom i okolicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su u više navrata pisali o nesrazmjeru njezinih prihoda i imovine koju posjeduje, a sam taj nesrazmjer najbolje je bio vidljiv oko tvrtke njezina supruga koja se bavi iznajmljivanjem brodova za koji joj je Porezna uprava razrezala porez od vrtoglavih 1,9 milijuna kuna, a koja zapravo - ne radi. Ne iznajmljuje niti jedan jedini brod.

Dubravka Šuica će Tomislava Karamarka, čovjeka koji ju je preporučio i instalirao u Bruxelles, proglasiti za veleizdajnika kada ovaj padne s trona i Dubravka Šuica će napisati Andreju Plenkoviću tada kako je interes države, Vlade i stranke ispred svakog pojedinca, a ovaj će je, valjda ganut kako se odrekla svog veleizdajničkog mentora Karamarka postaviti u Europsku komisiju na mjesto potpredsjednice zadužene za demokraciju i demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kad će veleizdaja trajati?

Zbog čega su dakle toliko nervozni u HDZ-u i zašto se iznova novinarski rad za javno dobro, u koji svakako spada propitivanje o nesrazmjeru imovina političara prije i poslije stranačkih iskaznica, prikazuje kao veleizdaja interesa RH? Zbog čega je dakle premijer toliko jalan na novinare koji mu očito ne daju mira, na novinare "Srbe i crve" kako im tepa Torcida? Odgovor se nameće sam po sebi ako imalo pratite zbivanja u ovoj tužnoj zemlji, u ovih tužnih sada već skoro trideset godina. Svi ti hrvatski velmože  kojima je veleizdaja Hrvatske na usnama kada se bilo tko usudi propitati njihove imovinske kartice stvarni su i pravi veleizdajnici ove zemlje.

Veleizdajnici koji su od ove države, od samih njenih početaka napravili zemlju u kojoj niti vlada pravna država, niti njezine institucije, zemlju u kojoj su mogući kuščevići i šuice, zemlju u kojoj niti ima pravde, niti ima poštenja, i na koncu zemlju koja će biti eldorado za dvjesto odabranih obitelji, a nama ostalima kako bude, i po tom poučku ravnaju se u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nisam rekao ja, to vam je rekao začetnik cijele priče, nikada prežaljeni i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman. Pitanje je samo do kada će ta i takva veleizdaja trajati. Sudeći po biračkom tijelu u Hrvata - u nedogled.

I nismo, vjerujte mi, bolje ni zaslužili već da nas takvi kao što je Dubravka Šuica predstavljaju u EU. Neka ljudi vide s kim imaju posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo