NEMA KONTAMINACIJE: / Nuklearni materijal na "Ruđeru" je pod nadzorom

Image
Foto: izvor: Institut Ruđer Bošković
4.9.2015.
12:20
izvor: Institut Ruđer Bošković
VOYO logo

Medaković ističe kako je Zavod prije dvije godine krenuo u sustavno rješavanje problema skladištenja radioaktivnog materijala koji je, kaže, zanemarivan punih 50 godina. Napravljena je potrebna legislativa i osposobljena inspekcijska služba, a prvi korak je bio nadzor skladišta na IRB-u krajem 2013.

Skladište u lošem stanju

"Rezultati inspekcije bili su poražavajući, zbog čega smo i krenuli u sanaciju skladišta. Ona je provedena krajem srpnja i početkom kolovoza, a potvrdile su se sumnje da je skladište u lošem stanju te da se u njemu nalazi i nuklearni materijal koji nije prijavljen", rekao je Medaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako konačno izvješće provedenog nadzora još nije gotovo, zbog čega nije mogao govoriti o detaljima nalaza, te da će Zavod, kad to izviješće dobije, na IRB ponovno poslati inspekciju, utvrditi novo stanje nakon sanacije i izreći potrebne mjere.

Materijal pod nadzorom

Iako je suglasan da pronađenom nuklearnom materijalu nije mjesto u centru grada, Medaković ističe kako nema prostora za paniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je nađeni materijal pod regulatornim nadzorom i spreman za transport u centar za zbrinjavanje nuklearnog otpada, kad taj centar bude licenciran.

Evo kamo Slovenija želi skloniti otpad iz Nuklearne elektrane Krško

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Evo kamo Slovenija želi skloniti otpad iz Nuklearne elektrane Krško

Image

Evo kamo Slovenija želi skloniti otpad iz Nuklearne elektrane Krško

Pronađeno 400 kilograma uranija?

Večernji list u petak je izvijestio kako je u sanaciji zapuštenog skladišta na IRB-u nađeno gotovo 400 kilograma uranija koji nije zaveden u službene obvezne evidencije nuklearnog materijala i čuva se bez posebnih sigurnosnih mjera za zaštitu od zračenja i krađe.

Navode kako je riječ o tzv. "žutom kolaču", pročišćenom koncentratu uranijeve rude, koja sadrži uranijev oksid, koji se pak obogaćivanjem pretvara u nuklearno gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razina radijacije u skladištu bila je veća od dopuštene, a kontaminacija je izlazila u okoliš.

IRB: Površne i polovične informacije

Na navode iz teksta objavljenog u večernjem listu, priopćenjem su reagirali iz Instituta Ruđer Bošković kazavši kako se radi o površnim i polovičnim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institut Ruđer Bošković ima i mora imati skladište radioaktivnog otpada na kojem će privremeno skladištiti otpad koji nastaje iz znanstvenih istraživanja, jednako kao što ga imaju i moraju imati bolnice. Potpuno je neistinita tvrdnja da je otpad bez nadzora i nezaštićen", stoji u priopćenju uz dodatak da IRB zbrinjava otpad u skladu sa strogim preporukama i regulativama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) te da o svakom preuzimanju radioaktivnih izvora pismeno obavještava Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Image
Foto: izvor: Institut Ruđer Bošković

Nije bilo kontaminacije okoliša!

Neistinita je, kažu, tvrdnja da je došlo do kontaminacije okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privremeno skladište IRB-a ograđeno je ogradom i sva mjerenja radioaktivnosti izvan ograde oko skladišta nikad nisu bila veća od prirodnih razina zračenja. A razine u privremenom skladištu povišene su isto kao što su povišene razine zračenja u bilo kojoj prostoriji s rendgenom tokom njegovog korištenja", navodi se u priopćenju.

Radi se isključivo o nisko i srednjeradioaktivnom otpadu odnosno u značajnom broju slučajeva o kratkoživućem radioaktivnom otpadu koji se može skladištiti dok mu aktivnost ne opadne toliko nisko da se može kontrolirano ispuštati u okoliš ili odlagati kao običan otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o prirodnom uranu

"U slučaju otpada koji se navodi u tekstu Večernjeg lista riječ je o uranu 238, odnosno prirodnom uranu, što znači da je opasan kao i bilo koji teški metal", priopćili su iz IRB-a.

Također napominju kako je netočna tvrdnja da je uran stigao iz Kutine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je materijalu koji je nastao kao nusproizvod znanstvenih istraživanja u razdoblju od 1964. – 1971. godine i koji se od tada privremeno čuva u skladištu IRB-a i koji čeka premještaj u Centralno državno skladište za koje je Republika Hrvatska bila dužna prema EU regulativi pronaći rješenje."

Hina / Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo