Upali u osinje gnijezdo /

Potresne ispovijesti preživjelih iz Borova: 'Držao mi je pištolj na čelu i brojao 10 sekundi...'

Prazne ulice doimale su se sumnjivo, jer bila je to zasjeda u kojoj su srpski pobunjenici ubili dvanaestoricu redarstvenika

2.5.2019.
18:42
VOYO logo

Na današnji dan prije 28 godina neslužbeno je počeo Domovinski rat. 12-orica redarstvenika tada su izgubila život u zasjedi koju su im podmetnuli srpski pobunjenici i JNA, kada su iz Vinkovaca stigli u Borovo osloboditi dvojicu zarobljenih policajaca. 

Kolinda Grabar-Kitarović odala im je počast i uputila oštre kritike nadležnim državnim tijelima zbog neprocesuiranja ratnih zločina, a od DORH-a zatražila ubrzani proces njihovih osuđivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubili dvanaestoricu redarstvenika

Bez namjere borbenog djelovanja policija iz Vinkovaca stigla je u Borovo kako bi oslobodila dvojicu zarobljenih kolega. Prazne ulice doimale su se sumnjivo, jer bila je to zasjeda u kojoj su srpski pobunjenici ubili dvanaestoricu redarstvenika. Preživjeli govore - rat je počeo.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je počela paljba sa svih strana. S krovova kuća iz dvorišta. Možete zamisliti. Na brisanom prostoru izađete iz autobusa ljudi padaju. Snajperi tuku. Puškomitraljezi. Nemate se gdje skloniti. Prisiljeni smo bili ulaziti u kuće i tamo su bile klopke. Neki su dečki upali u osinje gnijezdo", kazao je Boris Lovoričić iz vinkovačke policije.

A tamo bili zarobljeni, iako ranjeni, zlostavljani i mučeni. Meni osobno je jedan četnik držao nož na čelu, Vukašin Šoškočanin mi je držao pištolj na čelu i brojao je 10 sekundi da se zapovjednik naš Martin Matković preda. Ukoliko se ne preda nas će pobiti. Došao je do tri. U tom trenutku je netko od njihovih povikao da mu je sin zarobljen. U trenutku kada je saznao da mu je sin zarobljen spustio je pištolj meni s čela i opalio metak koji je ranio moga kolegu", kazao je Josip Vincetić iz vinkovačke policije. 

"Zbog toga se osjećam jadno. Tužno i izdano"

U Borovu, na spomeniku upravo Šoškočaninu piše "za narodnog junaka, komandanta obrane Borova sela" jer za ovaj zločin nitko nije odgovarao. "Zbog toga se osjećam jadno. Tužno i izdano", kazala je sestra ubijenog redarstvenika Kata Crnković-Matović. 

Pa je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila kažnjavanje zločinaca. "To je test ozbiljnosti naše države. Prije svega moralni test koji trajno polaže pred svojim narodom, a posebice pred obiteljima ubijenih i nestalih i hrvatskim braniteljima. to je dug koji imamo pred svima koji su poput 12 redarstvenika položili život za RH", kazala je Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uputila oštre kritike nadležnim državnim tijelima. "Nisam zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ovim ubijenim redarstvenicima. Ali i nad brojnim drugim Hrvatima a krivci otkriju i privedu pravdi. Od pravde ne smijemo odustati. Očekujem stoga od državnog odvjetništva da bez obzira na protek vremena u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako krivci za zločine bili otkriveni i stali pred lice pravde", kazala je predsjednica.

Prozvani ministar odgovara, radimo na tome, ali nailazimo na prepreke. "Jedan od zaključaka je bio da se mora pojačati i ta linija rada kada su u pitanju istraživanja ratnih zločina. Ono što je već na djelu više od godinu i pol dana. Mislim da su to rezultati koji su na tragu onoga što je i moguće napraviti s obzirom na protek vremena", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije samo vrijeme prepreka – već i zakon o oprostu.  

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo