POTENCIJALNA USTAVNA KRIZA: / Saborska sjednica NE SMIJE se otegnuti iza ponoći!

Image

Ne izglasa li Sabor vladu do ponoći u petak, postoji opasnost da to neće ni moći učiniti, odnosno da će predsjednica morati mandataru dati novi rok od 30 dana.

20.1.2016.
9:07
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću 23. prosinca prošle godine. Članak 111. Ustava Republike Hrvatske kaže da "ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata predsjednik Republike može mu produžiti mandat za još najviše 30 dana". Oreškovićev rok za sastavljanje Vlade dakle ističe u petak 22. siječnja u ponoć, piše Novi list.

Očito imajući u vidu ovaj mogući scenarij predsjednik Sabora Željko Reiner početkom ovog tjedna pozvao je sve predsjednike zastupničkih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom ih je prilikom pokušao privoliti na to da u raspravi o povjerenju novoj Vladi sudjeluju samo predstavnici klubova, ali ne i pojedinačni zastupnici kako bi se izbjegla mogućnost da se sjednica prelije na subotu i tako u pitanje dovede ustavnost cijelog postupka.

Image
PROPAO PRIJEDLOG: /

HDZ pojasnio da je želio izbjeći ekscese u raspravi o Oreškoviću

Image
PROPAO PRIJEDLOG: /

HDZ pojasnio da je želio izbjeći ekscese u raspravi o Oreškoviću

Mogućnost odugovlačenja?

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Međutim, oporba je takav prijedlog u ponedjeljak glatko odbila tako da je mogućnost da se sjednica produži do petka iza ponoći itekako moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim više što će se svakako izvjesno vrijeme izgubiti kod imenovanja petoro potpredsjednika Sabora, tajnika Sabora, te tajnika plenarne sjednice.

Odluka Sabora bila bi neustavna?

Profesor Ustavnog prava Mato Palić smatra da ako rasprava prođe ponoć Sabor ne može glasovati o povjerenju Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju predjednica Republike morala bi donijeti novu odluku kojom se mandataru daje dodatnih 30 dana za sastavljanje Vlade. Ako bi Sabor nešto iza ponoći slučajno potvrdio Oreškovićevu Vladu takva bi odluka bila neustavna i Ustavni bi je sud mogao srušiti."

"Stoga ako rasprava prijeđe ponoć mandatar bi trebao zatražiti dodatnih 30 dana", rekao je Palić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, postoje mišljenja da ni u slučaju da se sjednica otegne do iza ponoći ne bi trebalo doći do toga da predsjednica Republike mora dati Oreškoviću dodatnih 30 dana za sastavlanje Vlade.

"Po mom mišljenju rok od 30 dana je konzumiran onog trenutka kada mandatar Saboru podnese prijedlog sastava svoje Vlade. A on će to napraviti u petak dopodne tako da bi sve bilo u roku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U suprotnom bi oporba svaki puta beskonačnim raspravama mogla onemogućiti sastavljanje Vlade", smatra jedan drugi ustavni stručnjak koji nije želio s imenom i prezimenom ulaziti u ovu polemiku.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo