Potamanili mungose, pa im sad poskoci kolo vode

Hvarani su ove godine primijetili puno veći broj poskoka od uobičajenog. Dokaz tomu su i češći ugrizi ovih otrovnica.

14.6.2011.
10:58
VOYO logo

Stanovnici najsunčanijeg otoka, otoka Hvara, posljednjih dana sve češće primjećuju zmije u prirodi te tvrde da ih je osjetno više nego ranijih godina. Na svojoj koži osjetila je to i 79-godišnja Franka Bustruc iz Sućuraja koju je nedavno u kuhinji ugrizao poskok. Život joj je spašen samo zahvaljujući hitnoj medicinskoj pomoći i helikopterskom prijevozu u KBC Split. Od ugriza poskoka u bolnici se liječila devet dana.

Doveli ih da unište zmije, pa ih sad ubijaju

Stanovnici Hvara tvrde kako je razlog većeg broja zmija i to što su u tom kraju lovci pretjerano izlovljavali mungose. A baš su mali indijski mungosi prvi put prije više od 100 godina odlukom Ministarstva poljodjelstva u Beču unijeti na Mljet kako bi uništili zmije otrovnice koje su se bile isuviše razmnožile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem sedamdesetih dvije su životinje donesene u Hvar sa zadaćom da očiste područje na kojem se nalazi vila Kovač u kojoj je tada povremeno boravio Vladimir Bakarić. Nakon toga su se mungosi razmnožili, ali i lovci shvatili da uništavaju jaja fazana i prepelica te napadaju manje životinje i ptice.

Ne ispune li obveze lovci plaćaju kazne

"U Lovačkoj udruzi otoka Hvara, koja broji 265 lovaca, svjesni da mungos ne uživa nikakvu zakonsku zaštitu, odlučili su svakom lovcu nametnuti obvezu da godišnje ulovi tri mungosa, tri vrane ili jednu kunu bjelicu, što moraju posvjedočiti donošenjem repa ili kljuna, što traje već godinama. Lovci mungose osim puškama nerijetko love i klopkama, a u prošlosti su ih hvatali čak i 'pod ploče'. Onaj tko ne ispuni obvezu mora na konto Udruge uplatiti 100 kuna po repu mungosa", ispričao je za Slobodnu DalmacijuKarmelino Barbarić iz Zastražišća, lovac s 20-godišnjim iskustvom, koji se ne protivi tvrdnji svojih kolega da je mungos primarno štetočina, ali smatra da u prirodi ipak treba uspostaviti određenu ravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201104270726006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike