POSTROŽENA PRAVILA ZA BICIKLISTE: / Od jučer je na snazi novi Zakon o sigurnosti prometa, evo koje promjene donosi

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U četvrtak, 16. studenog 2017. godine, na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojim su postrožene obveze biciklista u prometu.

17.11.2017.
10:59
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač bicikla koji se kreće kolnikom na svim cestama dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Ovo je propisano člankom 113. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. objavljenog u Narodnim novinama 16. studenoga 2017. čime su počele vrijediti njegove odredbe.

'Druga reflektirajuća oznaka', sukladno tumačenju MUP-a, značila bi da biciklisti mogu, osim posebnom biciklističkom odjećom, biti označeni i nekom drugom oznakom, materijom ili samoljepljivom trakicom koja reflektira svjetlo, a koja ih čini uočljivijima na cesti, izvijestili su iz Sindikata biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna za nepridržavanje ove odredbe je 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zakon Sabor je prihvatio 27. listopada te su time izglasane izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se primarno provode radi usklađenja s direktivama EU-a, a u kojem se našla i jedna izolirana mjera koja postrožuje uvjete za sudjelovanje biciklista u prometu – proširenje obveze nošenja reflektirajuće odjeće ili drugih reflektirajućih oznaka prilikom vožnje bicikla na svim cestama.

'Slažemo se kako je uočljivost biciklista na cestama iznimno važna, no europska i svjetska iskustva pokazala su da predložena mjera nošenja reflektirajuće odjeće smanjuje atraktivnost, praktičnost i pristupačnost korištenja bicikla u funkciji lokalnog prijevoznog sredstva, što umanjuje i poništava brojne pozitivne učinke koje popularizacija vožnje bicikla ima u zajednici', kazali su iz Sindikata biciklista u listopadu kada je Sabor prihvatio ove izmjene zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo