OMIKRON SE ŠIRI I KOD NAS / Može li covid postati obična prehlada? Stručnjakinja: 'Virusi su stalno tu, ali vidjet ćemo hoće li ići u tom smjeru'

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Irena Tabain iz HZJZ-a ističe da im dodatno otežava neprihvaćanje antigenskih testova za dobivanje EU COVID potvrde

5.1.2022.
22:05
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

U 2022. godinu i dalje ulazimo s mnogim nepoznanicama i neizvjesnostima vezano za pandemiju koronavirusa, pojavio se i među prvim slučajevima "flurone", odnosno istodobne zaraze koronavirusom i virusom gripe.

Dr. Irena Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je danas za HRT da je to nešto očekivano. "Takve istovremene infekcije javljaju se u 3-7 posto slučajeva, ali takve podatke treba uzeti s oprezom jer virus gripe prošle sezone bio je vrlo slabo u cirkulaciji, a sad ga detektiramo od sredine kolovoza. Uz visoki udio infekcija koronavirusa za očekivati je da će se detektirati i takve istovremene infekcije", rekla je gostujući u emisiji Studio 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

Dugo se čeka na testiranje

Pritisak na sustav je visok, a na testiranje se čeka 6-7 dana. "U Zagrebu, kao i u Splitu, je izazovno. Slobodni termini su nam tek od ponedjeljka", rekla je Tabain.

Istaknula je da dnevno mogu testirati od 2500 do 3000 uzoraka. "Uz gradski zavod koji može bar još toliko i zaraznu bolnicu sa značajnijim kapacitetima, Zagreb je u nešto povoljnijoj situaciji, ali i broj stanovnika je veći. U svakom slučaju pritisak je velik, udio pozitivnih ide iznad 40 posto, što je dosta", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da im dodatno otežava neprihvaćanje antigenskih testova za dobivanje EU COVID potvrde. "Ljudi bi se trebali testirati unutar nekoliko dana od pojave simptoma. Dodatno nam otežava neprihvaćanje antigenskih testova za dobivanje EU COVID potvrda, a s time bi nam se kapaciteti testiranja značajno povećali, jer imamo dosta mjesta koja mogu testirati antigenskim testovima", rekla je.

Treba li postrožiti mjere?

Tabain upozorava da zbog blagdanske opuštenosti možemo očekivati rast broja pozitivnih na koronavirus. Na pitanje bi li trebalo postrožiti mjere, odgovorila je da je to dosta izazovno i da bi s medicinskog stajališta to bilo najjednostavnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali život treba ići dalje i treba naći balans između mjera i da gospodarstvo funkcionira. Vjerujem da će na lokalnim razinama i na temelju informacija o udjelu pozitivnih i pojava grupiranja donositi mjere, sve ovisno o situaciji", kazala je.

Otkrila je da je ozbiljnije širenje omikrona počelo s blagdanskim danima jer prema PCR probirnim testovima on je u Zagrebu poprilično u velikom udjelu. Tabain je rekla kako su virusi stalno tu, ali da ćemo vidjet hoće li ići u smjeru prehlade i manjeg udjela ovih teških oblika, što bi im, kako je rekla, olakšalo situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će povratak učenika u školske klupe sljedeći tjedan utjecati na širenje zaraze. "Povećan je rast oboljelih u mlađoj dobnoj skupini, ali to se događa i kod gripe i zato je važno zaštititi rizične kako ako im mlade osobe donesu zarazu, ne bi oboljeli od težih oblika bolesti."

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo