Posrednica u Hrvatskoj dobila čak 3,5 milijuna eura!

13.4.2010.
22:10
VOYO logo

Na Zemaljskom sudu u Grazu vodi se kazneni postupak protiv dvojice bivših menadžera, glavnog direktora Hypo Steiermark Leasinga Petera S. i prokurista Franza F., piše Jutarnji list.

Menadžeri su optuženi da su u više tisuća slučajeva u Hrvatskoj i BiH zaključili visokorizične ugovore o leasingu, često i bez postojanja stvarnog predmeta leasinga, automobila ili strojeva, pri čemu su oštetili Hypo Steiermark Leasing za više od 40 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je na sudu izjavio odvjetnik Hypo Steiermarka Guido Held, spomenuta posrednica bila je ujedno i ljubavnica prvooptuženog Petera S.

Već 2002. pojavljivala su se upozorenja da su pojedini ugovori o financiranju rizični, ali nitko nije reagirao sve dok se gubici, uglavnom zbog neplaćanja rata leasinga i nemogućnosti redovite naplate, nisu počeli gomilati i dosegnuli desetke milijuna eura. Vodeći ljudi su smijenjeni, a protiv svih je pokrenut istražni postupak, koji je trajao pune tri i pol godine. Na kraju se istraga svela na dvojicu spomenutih menadžera, koji su bili izravno odgovorni za odobravanje leasinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o gotovo 9000 slučajeva financiranja, među kojima se krije oko 1000 slučajeva fiktivnog leasinga. Financirani automobili, strojevi i jahte nisu ni postojali ili su u međuvremenu netragom nestali.

Dok odvjetnici okrivljenih tvrde da su njihovi klijenti žrtve visokih očekivanja Uprave, koja je svjesno prihvaćala sve rizike radi osvajanja što većeg udjela na tržištu, tužiteljstvo i posebice odvjetnik oštećene leasing kuće smatraju da su optuženi menadžeri sve radili na svoju ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od tužitelja, koji je govorio samo o šteti, odvjetnik Hypa Guido Held ustvrdio je na sudu da je Peter S. osobno profitirao.

On je uz pomoć posrednika u Hrvatskoj napravio sustav kroz koji se provuklo puno slučajeva leasinga bez stvarnog predmeta financiranja. Mnogi su optuženom Peteru S., plaćali proviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica optuženih u Hrvatskoj su imala šest posrednika, koji su, prema tvrdnji tužiteljstva, debelo profitirali. Među njima je i dvoje zagrebačkih odvjetnika: Renata Plešnar i Goran Božić. Na suđenju u Grazu oni bi se trebali pojaviti kao svjedoci, piše Jutarnji list.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo