Oni svoj kruh zarađuju na paklenim vrućinama

Držite se hlada, klimatiziranog prostora, izbjegavajte naporan fizički rad... sve su to savjeti kojih se većina građana proteklih dana nastojala pridržavati.

16.7.2012.
10:31
VOYO logo

Dok je jedan dio hrvatskih građana proteklih dana uzdisao u uredima i govorio da im je teško jer je vruće, neki njihovi sugrađani visoke temperature podnosili su u prostorima bez klime. Kažu da im je bilo vruće 'k'o u paklu' i da im 'nije bilo spasa', ali ne posustaju. Među njima su primjerice i prometni policajci, građevinski radnici ili pak koordinatori na trajektnim linijama.

'Nema spasa, ni hlada, ni mista za sist'

Osamnaestogodišnja Nikolina Domjanović pripadnica je Prometne jedinice mladeži i honorar zarađuje na prometnom otoku kod Autobusnog kolodvora u Splitu. Prometni policajci ga ujedno zovu Goli otok. Ne čudi to budući da temperatura na mjestu gdje Nikolina stoji već u 10 ujutro iznosi 37 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno je Goli otok, vidite da nema pasa, ni hlada, ni mista za sist. Sva srića da nam mijenjaju radna mjesta, pa me Goli otok ne dopadne svaki dan. Vruće je, al' nije mi toliko teško. Navikla sam", rekla je za Slobodnu Dalmaciju Nikolina, čije radno vrijeme je dvokratno, od 6 do 14 sati ili od 13 do 21 sat.

Ante Mrvica (59) kao koordinator Jadrolinije u trajektnoj luci radi od 7 ujutro. Posao mu ovisi o prometu, a u subotu je primjerice u hladu bio tek pola sata. Radio je cijeli dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolje vruće nego zima'

"Svi viču da im je vruće, a ja im kažem bolje nego da vam je zima! Radio sam u tropima na ekstremnim vrućinama, bio sam na Sjevernom polu na skoro minus 50, ma sve se da izdržat. Uostalom, ovo uopće nije najgore lito, pamtim ja i gorih. Prije par godina, sjećam se, do 9 ujutro bi se temperatura u trajektnoj luci popela do 40, jednom i do 42 stupnja", priča dodajući da se vrućini treba držati narodnih recepata kao što je, kaže, voda s par kapi kvasine zbog regulacije lučenja žlijezda.

Pedesetsedmogodišnji građevinski radnik Vicko Kulišić na suncu je od 7 ujutro i također se ne žali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vruće je k'o u paklu, al' mora se radit. Volija bi ja bit u Saboru, al' nisam. Meni je barem bolja ekipa, a i šefovi su dobri. Dnevno popijem i pet litara vode. Ujutro obavezno pol litre mlika, a posli za marendu pol litre domaćeg soka od višnje i par keksi", recepti su uz koje vrućinu podnosi Vicko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo