ZADNJA SJEDNICA PRIJE IZBORA: / 'Da nije bilo koronakrize, imali bismo najmanju nezaposlenost u mandatu'; Plenković hvali i odgovor Vlade na potres

Image

'Utvrđene su štete od 86 miljardi, što je oko 60 posto državnog proračuna na godišnjoj razini', rekao je Plenković na sjednici Vlade

2.7.2020.
14:06
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice prve dvije točke su vezane uz epidemiju koronavirusa, a raspravljat će i o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 – instrument financiranja javnog sektora.

Govoreći o broju nezaposlenih, u uvodu sjednice Vlade, premijer je istaknuo kako je pad zapošljavanja isključivo posljedica epidemije "Da nije bilo koronakrize, imali bismo najmanju nezaposlenost u mandatu", uvjeren je Plenković. Podsjetio je da je Vlada u protekla 3 mjeseca isplatila 5,6 milijardi kuna naknada čime su, kaže, spasili 600 tisuća radnih mjesta. Osvrnuo se i na predsjedanje Hrvatske EU, za koje je, kaže, Hrvatska dobila pohvale od EU jer je to odradila u neviđenim okolnostima. ''Nijednoj zemlji se nije dogodilo ovo što se dogodilo nama. Postigli su se enormni iskoraci u odgovoru na koronu'', zaključio je, Hvalio je i odgovor sustava obrazovanja na epidemiju u čemu je, kaže, Hrvatska u mnogočemu bila prva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su zaokružena i dva zajma za Svjetsku banku, riječ je o 300 milijuna dolara makrofinancijske pomoći i 200 milijuna dolara za obnovu Zagreba od potresa.

Govorećo o potresu u Zagrebu, istaknuo je kako je obnova dugoročan proces. "Utvrđene su štete od 86 miljardi, što je oko 60 posto državnog proračuna na godišnjoj razini", rekao je Plenković navodeći kako će Vlada tražiti i međunarodnu pomoć te nabrajajući mjere koje Vlada povukla kako bi pomoglama Zagrepčanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvalio odgovor Vlade na potres u Zagrebu

Prije sjednice Vlade, Andrej Plenković bio je u posjetu građevinskom fakultetu čije je studente hvalio zbog njihovog angažmana na procjeni štete u Zagrebu nakon potresa. Isticao je sve aktivnosti kojima je Vlada, kako kaže, reagirala na potres u Zagrebu, navodeći osigurana sredstva za obnove zabatnih zidova, dizala i ostaloga obuhvaćenog odlukom Ministarstva graditeljstva.

Istaknuo je kako će Zakon o obnovi Zagreba biti prvi zakon koji će donijeti nakon konstituiranja novog saziva Sabora, te kako je za tako nešto potreban širok koncenzus među svim strankama. 'Hvala svim građanima Zagreba koji su pokazali srce da zajedno nađemo načina za obnovu', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo