od 1. srpnja / Poskupljuju pošiljke iz Kine, SAD-a i Velike Britanije, građani su nezadovoljni: 'Ne znam da li se više isplati'

Nova pravila o naplati PDV-a na male pakete, uvode sve europske zemlje

21.5.2021.
7:00
VOYO logo

Bliži se prvi srpnja, dan od kojega će sve pošiljke koje stižu u Hrvatsku izvan Europske unije biti skuplje, odnosno oporezivane neovisno o njihovoj vrijednosti.

Tako će hrvatski online šopingholičari koji kupuju robu iz Kine, SAD-a ili Velike Britanije i za sve male pošiljke plaćati PDV od 25 posto od čega bi država godišnje mogla zaraditi 250 milijuna kuna. Sitnica po sitnica, i tako 30 tisuća komada na dan. Ni jedan nije velike vrijednosti, ali se svaki se mora  razvrstati ručno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog toga što su adrese koncipirane na različitim pozicijama na pošiljci i dosta su nečitke. To nam otežava strojnu razradu pa nam je najefikasnija ručna razrada“, rekao je Darko Mirić, zaposlenik Hrvatske pošte.

Većina ih je iz Kine, na godinu ih u Hrvatsku stigne 10 milijuna, vrijednost im ne prelazi 160 kuna, a od 1. srpnja poskupjet će za 25 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Za sada, još mjesec i nešto postoji ta olakšica, međutim od 01.07. se ukida što znači da sve pošiljke koje će se unositi iz trećih područja u RH biti će oporezive PDV-om.“, rekla je Melita Buljan, koordinatorica Sektora za carinski sustav u Središnjem uredu Carinske uprave.

„Radnici Hrvatske pošte će morati provesti sigurnosnu carinsku provjeru tih pošiljaka i ako PDV nije plaćen naplatiti ga, a ako je putem e-sustava PDV unaprijed plaćen, tada ga se neće morati naplatiti.“, kazao je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
posljedice /

Trgovinama zabrana rada nedjeljom? Evo što to točno znači za trgovce, državu i kupce

Image
posljedice /

Trgovinama zabrana rada nedjeljom? Evo što to točno znači za trgovce, državu i kupce

Nova pravila o naplati PDV-a na male pakete, uvode sve europske zemlje.

„Trgovci su gubili znatna sredstva kako su kupci kupovali iz trećih zemalja, prvenstveno iz Kine tako da uvođenje tog poreza na male pošiljke država bi mogla dobiti do 250 milijuna kuna novih prihoda.“, izjavio je Darijana Kosić, potpredsjednik Udruge eCommerce Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša je vijest da će se PDV morati platiti i na pošiljke koje su već naručene, a nisu stigle. Ipak, imate mogućnost povrata.   

 „Pri tome samo bih htjela skrenuti pozornost da se pošiljka mora vratiti na isti način kako je i dopremljena. Ako ju je dopremio poštanski ili kurirski operater, taj isti operater tu pošiljku mora vratiti i podnijeti Carini i zahtijevati povrat PDV-a.“, rekla je Buljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani negoduju. 

„Nisam pobornik poreza i ne slažem se s tim.“, rekao je Zagrepčanin Ivan Grabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kupovala sam preko Interneta, ali s ovih 25 posto ne znam isplati li se, pa ne znam hoću li i dalje.“, kazala je Ivana Oman iz Zagreba.

No, iz pošte umiruju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Većina trgovaca seli svoja skladišta u Europsku uniju, tako da danas već kupci mogu kupiti robu koja je već dobila status zajednice, odnosno robu koja neće proći naplatu PDV-a i Carine.“, rekao je Domjančić.

Unatoč uvođenju novih pravila, očekuje se da će kupnja putem interneta nastaviti rasti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo