KINEZIMA SE GRADNJA NIJE ISPLATILA? / Cijene građevinskih materijala divljaju, vlasnik tvrtke tvrdi da su projekti na rubu gubitka: 'Stvarnost je potpuno drugačija

Image

Vlasnik građevinske tvrtke Dragutin Kamenski kaže kako su svi projekti koje sada rade na rubu gubitka

29.7.2021.
8:33
VOYO logo

Sinoć je spojen i posljednji segment konstrukcije Pelješkog mosta kojim je u potpunosti povezano kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješkoj strani, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

Bez obzira na golemu cijenu Pelješkog mosta Kinezima se gradnja sasvim sigurno nije isplatila. Osim što su na međunarodnom natječaju dali uvjerljivo najnižu ponudu dogodilo im se i da je cijena čelika, željeza bakra i aluminija na svjetskom tržištu u međuvremenu poskupjela za više od 60 posto, a neke sirovine i za 200 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIČANSTVENI VATROMET NAKON SPAJANJA /

Bračni par koji je radio na Pelješkom mostu: 'Dali smo tri godine svojih života, ali znamo zašto!'

Image
VELIČANSTVENI VATROMET NAKON SPAJANJA /

Bračni par koji je radio na Pelješkom mostu: 'Dali smo tri godine svojih života, ali znamo zašto!'

Svi projeki na rubu gubitka

Od početka pandemije cijena čelika skočila je za 215%, PVC-a za 100%, bakra za 65%, stiropora za 25%, a asfalta za 20%. Gotovo sve od čega se zidaju zgrade, ceste, mostovi ili šoping centri je poskupjelo.

Vlasnik građevinske tvrtke Dragutin Kamenski kaže kako su svi projekti koje sada rade na rubu gubitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tih ekstraprofita i neće sigurno kompanije opstati na tome, stvara se jedna fama da je sada u graditeljstvu izuzetno puno posla, da je tu jedna žetva novca, a stvarnost je potpuno drugačija", govori za RTL Direkt.

HGK traži Vladu da proglasi višu silu

U stvarnosti bi to moglo dodatno zakomplicirati cijelu obnovu Banije i Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da će ijedna tvrtka potpisati više izjavu o nepromjenjivosti cijena s obzirom na takve uvjete i cijene na tržištu", kaže potpredsjednica HGK-a Mirjana Čagalj.

Zato HGK traži da Vlada proglasi višu silu, da pokušaju regulirati cijenu, da ubrzaju izmjene zakona o javnoj nabavi. Neke europske zemlje to su već pokušale: da barem u projektima u kojima država naručuje radove privatnici ne ovise o divljim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ono što je najbolje od svih napravila je Italija. Vlada je donijela uredbu da će se svim izvođačima platiti razlika u cijeni, bez obzira jesu li ugovorili nepromjenjivu cijenu", kaže Čagalj.

A zašto se dogodio tako nagli skok?

"Prvo, jer je prošle godine stao transport, pala je potražnja, a onda nakon prvog vala koronavirusa, svi su brzo opet krenuli graditi i naručivati materijal", smatra financijski stručnjak Hrvoje Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ne misli da su posljedica rasta zakulisne igre već da je stvar tržišta, da je veća potražnja nego ponuda: "Ali i mislim da će kroz šest do devet mjeseci za dobar dio sirovina doći do smirivanja i snižavanja cijena."

"Krenuli su s nešto većim cijenama upravo zbog rasta cijene same gradnje, tu pričamo o 200 do 300 eura", kaže direktorica agencije za nekretnine Jelena Kjravošćanec Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo