neizbježno? / Poskupljenja plina neizdrživa: Tomašević optužuje HDZ, Zagrebačka plinara svjetska tržišta, a poduzetnici na nogama

Račun za plin u pučkoj kuhinji na Svetom Duhu - od čak 25 tisuća kuna. Pet puta veći u odnosu na isti mjesec godinu prije, kada je iznosio oko 5800

27.1.2022.
18:54
VOYO logo

Vlada tek smišlja i najavljuje nove mjere za udar na potrošače od travnja, a već sada za mnoge je postojeće poskupljenje neizdrživo. Primjerice, Pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu račun za plin skočio je čak pet puta. Problem je što je svrstana u kategoriju poduzetnika, a ne kućanstava. A to znači da će im računi još rasti.

"Pomislio sam prvo da nešto nije u redu s instalacijama, onda sam odmah tražio račun za isto razdoblje prošle godine i kada sam vidio da je potrošnja čak nešto i manja u odnosu na prošlu godinu i potom sam vidio jednu drugu kolonu, a to je cijena. Govorimo o povećanju o pet puta", rekao je fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprofitna su organizacija koja svakodnevno za gladne i siromašne priprema 400 obroka. Ovoliki udar ne mogu podnijeti.

"U prosincu prošle godine nije skuhano ništa više obroka nego u ovom prosincu, i ta cijena plina je neprihvatljiva", rekla je volonterka Vesna Lenčeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmrzavanje cijena plina i struje za kućanstva nastupa u travnju. Problem je, prema svemu sudeći, nastao zbog toga što je Pučka kuhinja svrstana u kategoriju poduzetnika, koji već sada plaćaju tri do četiri puta veće račune.

Image
Gradska skupština /

Tomašević: 'HDZ-ov kadar je odgovoran što plin nije kupljen prije nego što su cijene otišle u nebo'

Image
Gradska skupština /

Tomašević: 'HDZ-ov kadar je odgovoran što plin nije kupljen prije nego što su cijene otišle u nebo'

"Strah me uistinu računa za siječanj, za veljaču. Prema nekim procjenama, odnosno ako računam ovu cijenu koja je stavljena za prosinac 1,038743 – ako po tom ključu bude, to će računi biti veći od 30 tisuća kuna, što bi značilo da će računi za prva tri mjeseca 2022. samo za plin biti računi oko 100 tisuća kuna, a možda i više", kaže fra Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradskoj plinari slali su apele, prigovore i molbe, no bez uspjeha. Sve do danas, kada je cijeli slučaj završio u medijima. Sutra su pozvani na razgovor. Vruća je to tema bila i na Sjednici zagrebačke skupštine. HDZ i HSLS traže storniranje računa.

"Zbog mogućih sudskih tužbi radi povećanja cijena ugovornim korisnicima savjetuju Gradskoj plinari da se storniraju računi za prosinac 2021. i ispostave novi računi po cijenama koje su bile i ugovorene u početku", rekao je HDZ-ov Mislav Herman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-ovci ne znaju o kojoj firmi se radi, jer je riječ o Gradskoj plinari - Opskrba, ali znaju vrlo dobro da je direktor te firme bio Igor Pirija, HDZ-ov kadar. HDZ-ov kadar odgovoran je što plin nije kupljen prije nego što su cijene otišle u nebo", kazao je Tomislav Tomašević.

Žestoki odgovor Tomaševiću stigao je od HDZ-ova resornog ministra. Plin je, kaže, trebalo kupiti još ljetos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše se vezati i leći negdje na cestu i protestirati – ta faza je prošla. Sad je došla faza vođenja grada Zagreba, najvećeg grada RH. Tko treba preuzeti odgovornost za to? Gospodin gradonačelnik i njegov tim koji vodi Zagrebački holding. Neka sada kupe plin i poštuju ugovore prema poduzetnicima u Zagrebu", odvratio je Tomislav Čorić.

Veliko poskupljenje iz Zagrebačke plinare pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima. Zbog svega, poduzetnici su na nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki imaju fiksne ugovore i još ih nije zahvatio ovaj dio problema, ali velika većina ih je dobila ogromne račune i sada rade izračune. Bojimo se da će neki od njih, na žalost morati i zatvoriti", kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Porast cijena energenata ne može se izbjeći, ali rapidna povećanja mogu – uvjeravaju u Vladi koja će za tjedan dana predstaviti cjelokupni model kojim namjeravaju zauzdati divljanje cijena energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužna nam odlučna sveobuhvatna akcija da se spriječe posljedice tog enormnog rasta", rekao je Damir Zorić, predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca.

Koliko god država pomogne, u jednom nema dvojbe - lančana poskupljenja nikoga neće zaobići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo