dom dingača i postupa / Posjetili smo pelješke vinare kojima je veliki požar prošle godine ozbiljno ugrozio stvaralaštvo

Dugogodišnje stvaralaštvo peljeških vinara prošle je godine ozbiljno ugroženo. Veliki požar koji je poharao taj naš predivni poluotok, spalio je mnoge vinograde. No loza je uporna i jaka i pustila je nove mladice. Vinari se nadaju da će im se ova godina smilovati

16.6.2016.
18:44
VOYO logo

Žedna i škrta zemlja na istočnim padinama Pelješca. Na njoj loza okupana suncem više od 2800 sati na godinu daje najbolje hrvatsko vino, poznato diljem svijeta. Ovo je dom Dingača i Postupa.

"Sunce tri puta jače udara u taj grozd nego na nekom drugom mjestu jer ima odsjaj od mora, ima kamen ispod, kamena je struktura zemlje, gdje ga grije", objašnjava nam Marija Mrgudić, vlasnica vinarije Bura Mrgudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grožđe u takvim uvjetima upije sve najbolje iz prirode i baš zato je posebno. Na ovim obroncima vinogradi se nalaze na strminama nagnutima i do 70 posto. Berba je težački rad jer se sve obavlja ručno.

A sve počinje u vinogradu i završava u vinarija. Za Matuškov impresivan podrum čuli su svi poznavatelji vina. Svake godine ovdje se slije novih 400 tisuća litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vino, a pogotovo crno, treba spavati u hrastovim bačvama. Treba biti na otprilike konstantnoj temperaturi, to znači negdje između 15 i 18 stupnjeva. Mi smo to postigli s podrumom koji je u zemlji otprilike između 5 i 7 metara dubine", kaže Mato Violić-Matuško.

I tu se nalazi blago ovog poluotoka. Mato ne zna koliko ima litara ni boca vina. Ali zna koje je najstarije i najvrijednije. Ironično, nije iz njegovih vinograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan šampanjac iz 53. koji je uzet ili ukraden iz podruma Slobodana Miloševića u vrijeme kad su njega uhapsili. Nekakva ekipa je tada uletila i pokupila mu to iz podruma. Oni nisu nažalost znali kolika je vrijednost te boce, nisam ni ja doduše", kaže. 

Nije u šoldima sve, pa i kada je doznao, bocu nije prodao. "Prije dvije godine bila je jedna aukcija boca i tako nečega u Beogradu, i mene zove prijatelj, kaže, gdje ti je ona boca? Ja kažem, a što? Govori - procijenjena je na 14 tisuća dolara". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puteve zarade i uspjeha pelješkim vinarima prošle je godine uništio požar. Marijine i Matine vinograde nije zahvatio, ali njihovi kooperanti još se oporavljaju.

"Ta loza se oporavila, ali nema grožđa. Jer ono vam je kao i žena, ako je ne mazite, neće vam dati plod. Jedno dvije-tri godine će trebati na njoj puno raditi da bi dala grožđe", objašnjava Marija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinari se nadaju da će im se ova godina smilovati. Iako natopljena kišom nije krenula najbolje, očekuju da će sunce zapržiti u pravo vrijeme te da ih na jesen čeka plodna berba.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo