svjetski poznat centar /

Posjetili smo jedan od najboljih svjetskih centara za obuku pilota - nalazi se u blizini Zagreba

RTL-ova kamera je prva koja je zavirila u kokpit simulatora za vrijeme trajanja tečaja

11.10.2018.
20:50
VOYO logo

Treninzi u centru se rade na 12 milijuna eura vrijednom simulatoru, a RTL-ova kamera je prva koja je zavirila u kokpit simulatora za vrijeme trajanja tečaja.

Pri rutinskom letu peruanskoj posadi vojnog helikoptera Mi - 8 otkazao je desni motor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos rotaciji i ubrzanom gubitku visine, utrenirani piloti ukrotili su letjelicu i uspješno izveli prisilno slijetanje. 

Svi u kokpitu su prošli bez ozljeda zato što nije riječ o pravoj nesreći nego o simulaciji leta u najmodernijem centru za obuku vojnih i civilnih helikoptera u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate izrazito dobru logističku poziciju. U samom centru Europe, vrlo blizu, recimo, Budimpešti, Italiji, Njemačkoj, Austriji, a to je vrlo dobro za naše treninge", kaže Stanislav Bechynsky, direktor razvoja Heli Centra.

Dobro je zato što na treninge na 12 milijuna eura vrijednim simulatorima dolaze posade iz cijelog svijeta. 

"Posade iz Perua, Venezuele, Ekvadora, Kolumbije, Argentine. Imamo neke inicijative iz Sjedinjenih Država. Bilo je i oko 100 poljskih posada, uključujući i predsjedničke pilote", Dodaje Bechynsky.  

Ovo je jedini ovakav centar izvan Rusije koji ima certifikat ruskih značnih snaga. Trenutno ga pohađaju četiri posade koje vježbaju let u izvanrednim situacijama. Pilote cijelo vrijeme nadgledaju instruktori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj leta je toliko realističan da i iskusni piloti znaju imati teškoće sa zadržavanjem ručka.

"Ovo je 99,9 posto pravi helikopter i simulira sve kako i treba i treba vremena da se čovjek navikne na to, pa ih upozorimo da ukoliko im bude muka i ukoliko im pozli, da nas obavijeste da prekinemo trening", priča nam Matija Borovečki, Heli centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim vojnih i civilnih pilota, centar je otvoren i za obične ljubitelje zrakoplovstva, ali i turiste.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo