'Trenirala sam kod kuće naklon' / Posebna veza između Osijeka i britanskog kralja: Charles se prvi put u životu ovdje vozio tramvajem, a tu je i još jedan detalj

Nakon vožnje, u subotu se krunidba kralja Charlesa gledala iz kafića na velikom ekranu

6.5.2023.
22:02
VOYO logo

Krunidbu britanskog kralja Charlesa III. obilježila je i Hrvatska. Britanske zastave vijorile su se u Osijeku gdje je kralj Charles boravio prije sedam godina, a u osječkom javnom prijevozu svaki je putnik na sat vremena imao kraljevski tretman, javlja Danas.hr.

Neki su se prisjetili kako je to izgledalo kada se tadašnji princ provozao njihovim tramvajem 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je ovo u Osijeku, nešto zanimljvo, zato sam dovela dijete da ovo vidi, jer je ovo jedinstvena prilika - 2016. sam vidjela Charlesa i Camillu uživo", kazala je za RTL Osječanka Marina Bogović.

Zanimljivo je da se ni jedan član kraljevske obitelji nikada nije vozio javnim prijevozom - prvi put u životu ušli su u tramvaj upravo u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna je veza Osijeka i britanskog kralja Charlesa III - njegov šukundjed Franz von Teck rodio se upravo u ovome gradu.

Image
POVIJESNA CEREMONIJA /

Kontroverzni dijamanti, hrvatsko vino, prepirke oko jela... Sve što trebate znati o krunidbi Charlesa: Na jedan detalj treba obratiti pažnju

Image
POVIJESNA CEREMONIJA /

Kontroverzni dijamanti, hrvatsko vino, prepirke oko jela... Sve što trebate znati o krunidbi Charlesa: Na jedan detalj treba obratiti pažnju

'Trenirala sam kod kuće naklon'

Charles i Camilla tom su prilikom dobili doživotnu tramvajsku iskaznicu, a vozila ih je tada gospođa Verica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da vi njih vidite u nekoj masi ljudi ne bi uopće pretpostavili da su to kralj i kraljica", priča Verica Bosanac, sada umirovljena vozačica tramvaja. Kazala je da se za taj trenutak 2016. dugo pripremala i da je trenirala kod kuće naklon. "Što, kad mi uđu na prva vrata, moram pozdraviti. Međutim, ušli su na srednja vrata, a ja sam se toliko trudila", prisjeća se sa smješkom Verica.

Nakon vožnje, u subotu se krunidba kralja Charlesa gledala iz kafića na velikom ekranu. Bio je to poseban događaj za one koji godinama prate kraljevsku obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugrabili mjesto i priredili sve za ovu ceremoniju", kaže jedna Osječanka. Druga kaže da njezina djeca žive u Londonu te je tamo bila već pet puta. Prvi puta bilo je to na 100. rođendan Kraljice Majke. "Princa Charlesa sam imala prigodu upoznati ovdje 2016. i rukovala sam se s njim", prepričava uzbuđeno.

Proslava uz tortu u Arheološkom muzeju

Osijek je jedan od 280 gradova u svijetu koji je obilježio ovaj povijesni dan. Slavilo se uz tortu u Arheološkom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predivno je biti u Osijeku. Hvala, kao uvijek, na gostoprimstvu", kazao je Simon Thomas, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj na tečnom hrvatskom jeziku. "Znam da bi kralj i kraljica bili zadovoljni slavljem ovdje", dodao je zatim na engleskom.

"Sigurno da se grad Osijek dojmio, s obzirom da je 2016. godine božićna čestitka kralja bila upravo iz Osijeka. U Osijeku se ne osjećaju samo kao među prijateljima nego i kao među obiteljima", kazao je gradonačelnik Ivan Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječani očekuju da će sadašnji kralj pronaći vremena i ponovno se uputiti u ove krajeve.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo