REDOVITA SJEDNICA /

Poseban nacionalni status: Vlada uputila prijedlog zakona kojim se čuva sjećanje na žrtvu Vukovara

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja

5.12.2019.
17:29
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog domovinskog pijeteta koji je Vlada sa sjednice uputila u saborsku proceduru želi se očuvati trajna uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu kao i potaknuti razvoj grada, rečeno je na sjednici.

"Ovim se zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga prepoznajemo potrebu za proglašenje vukovarskog područja mjestom od posebnog domovinskog pijetata", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim čuvanja trajne uspomene na žrtvu u Domovinskom ratu, proglašavanjem Vukovara mjestom od posebnog domovinskog pijeteta želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja", dodao je Medved ocijenivši kako će se time stvoriti okvir za poseban nacionalni status Vukovara.

Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područja od posebnog domovinskog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci u Općini Bogdanovci, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakonom se predlaže i osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata i koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta te predlagati mjere za društveni razvoj područja od posebnog domovinskog pijeteta kao i propise koji se odnose na to područje, naveo je Medved.

U Sabor je Vlada uputila i Prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana s Vukovarsko-srijemske županije na Republiku Hrvatsku, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica te bi svu brigu oko vođenja i poslovanja kao i sredstva za njezin rad osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da se tim zakonom s jedne strane odaje pijetet s povijesnog aspekta veličini žrtve i etičnosti svega onoga što se događalo u vukovarskoj bolnici 1991. godine, a s druge strane osigurava se poslovanje bolnice u budućnosti "jer će s dodatnim sredstvima i drukčijim načinom upravljanja biti osigurano stabilno poslovanje bolnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i odluku o obvezi rada Ureda državne uprave radi provedbe izbora za predsjednika Republike Hrvatske, odnosno rada službenika koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje. Oni će u subotu 7. prosinca raditi od 8 do 14 sati, u srijedu 11. prosinca do 16 sati te u nedjelju 22. prosinca, na dan održavanja izbora, za sve vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati.

Predložen niz drugih zakona

Ujedno, Vlada je u Sabor uputila Izmjene i dopune zakona o gradnji radi usklađivanja s izmijenjenom direktivom EU-a o energetskoj učinkovitosti zgrada, a novim se izmjenama uz ostalo utvrđuje obveza donošenja dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesene su i odluke kojima se Ini odobrava ulazak u drugu fazu istraživanja potencijalnih ležišta nafte i plina u Podravini te za istraživanja na području Dinarida.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo