'Iza nas je neprospavana noć' / Pošast stigla u Hrvatsku, a uzgajivači u šoku: 'Ovo je pretposljednji čavao u lijesu svinjogojstva'

Afrička svinjska kuga potvrđena je u utorak na pet objekata i to u Gunji na gospodarstvu s 30 svinja, u Rajevom Selu na gospodarstvu s 18 svinja i u Privlaci na gospodarstvu sa 121 svinjom, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede

27.6.2023.
18:17
VOYO logo

Afrička kuga stigla je i u Hrvatsku nakon brojnih slučajeva u susjedstvu, a ta je vijest najviše uznemirila stočare, pogotovo one u Drenovcima.

Loše vijesti su tako stigle iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je afrička svinjska kuga potvrđena na dva mjesta u ovoj županiji, odnosno na dva uzgojna objekta u Posavskim Podgajcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza nas je neprospavana noć i sad ćemo dalje vidjeti kako će to ići, što će veterinarski stožer odrediti, koje mjere opreza da bi se spriječilo daljnje širenje te pošasti", rekao je za RTL Danas Antun Golubović, dopredsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije.

Image
VETERINARSKI INSTITUT UPOZORIO /

Afrička svinjska kuga po prvi puta potvrđena u Hrvatskoj, radi se o dva objekta na kojima su životinje držane na otvorenom

Image
VETERINARSKI INSTITUT UPOZORIO /

Afrička svinjska kuga po prvi puta potvrđena u Hrvatskoj, radi se o dva objekta na kojima su životinje držane na otvorenom

Eutanazija svinja u krugu od tri kilometara od žarišta?

Dodao je i da zaražene svinje idu na eutanaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti objekti će jedno dogledno vrijeme ostati prazni. Isto će se obaviti dezinfekcije i daljnje mjere koje se moraju obaviti. Pretpostavljam da će se ići i s eutanazijom svinja u krugu od tri kilometra od žarišta te krugu od desetak kilometara, možda i više, gdje će biti zabranjeno prometovanje svinjama, i klanje za vlastite potrebe, vjerojatno uz nadzor veterinarskog inspektora ili veterinara", kazao je.

Golubović je pojasnio i da klanje svinja za vlastite potrebe stvara problem skladištenja životinjskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Animalni otpad koji ostaje od tih svinja, kako ga skloniti i zbrinuti u neškodljivo. Ako ga ne smijemo transportirati nigdje, a nemamo ga gdje ni odložiti u kontejnere. Tu će nastati veliki problem i bit će jako teško."

'Svinjogojstvo u Hrvatskoj je u jako lošem stanju'

Pojasnio je da će biti pogođeni i drugi uzgajivači s obzirom na to da neće biti prometa svinjama te također ovisi koliko će mjere trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svinjogojstvo u Hrvatskoj je u jako lošem stanju i ovo što se sad dogodilo na prostoru naše županije nije možda posljednji, ali pretposljednji čavao u lijesu svinjogojstva. Svinjogojstvo je stvarno u kritičnom stanju, ovdje sada na ovim prostorima ide eutanazija svinja."

U utorak je Veterinarska inspekcija eutanazirala 44 svinje na dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko - srijemskoj županiji dok su dvije svinje uginule tijekom noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je Hrvatski veterinarski institut potvrdio afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. To je prvi puta da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

Mjere kontrole

Veterinarska inspekcija je prilikom postavljanja sumnje naredila preliminarne mjere kontrole i to zabranu premještanja svinja, obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi držatelji svinja trebaju se strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude i druge životinje, ali može nanijeti znatne gospodarske štete.

Afrička svinjska kuga potvrđena u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini su u 20 gazdinstava registrirani slučajevi obolijevanja svinja od afričke kuge, zbog čega su poduzete mjere koje uključuju uklanjanje zaraženih životinja i zabranu njihova transporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske izvijestilo je da je bolest potvrđena u selima u Semberiji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Do danas je od afričke kuge uginula 31 svinja.

Zaraza je registrirana na 20 gazdinstava gdje je ukupno 498 svinja, od kojih je dio eutaniziran, a ostale su u postupku uklanjanja. Ministarstvo je najavilo je kako će nastaviti pratiti situaciju i poduzimati mjere s ciljem suzbijanja i sprječavanja širenja te zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvalo je vlasnike svinja da svaku smrt životinja prijave veterinarskom inspektoru ili veterinaru.
Zabranjeno je premještanje životinja, a ograničeno je i njihovo kretanje na farmama. Vlasti su naložile postavljanje dezinfekcijskih barijera.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora. Zabranjen je i rad stočnih tržnica na teritoriju grada Bijeljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo