U iščekivanju turista /

Posao u sezoni: Provjerili smo traže li poslodavci uvoznu radnu snagu te koliko radnika nedostaje!

Dok gosti već uživaju, poslodavci moraju završavati svoju potragu za radnicima, jer sezona samo što nije počela

2.4.2019.
16:00
VOYO logo

Uoči Uskrsnih praznika dotjeruju se hoteli na hrvatskoj obali, a u iščekivanju prvih turista poslodavci su u potrazi za radnom snagom. U prva dva mjeseca tražilo se više od 12 tisuća radnika

Posao u sezoni nije problem naći, a Antonija je zadovoljna. Za nju je potraga završila i već joj je počeo prvi radni dan u hotelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači nije bio problem naći posao, prijavila sam se na oglas i zvali su me na razgovor došla sam, popričali smo i rekli su mi da će mi se javiti i bila sam odmah primljena", kazala je Antonija Bandalo, radnica u hotelu.  

U prva dva mjeseca ove godine tražilo se više od 12.000 radnika

Na razini Hrvatske u prva dva mjeseca ove godine tražilo se više od 12 tisuća radnika u uslužnom i turističkom sektoru. Na prvom mjestu su konobari, slijede prodavači, pa kuhari i sobarice. Problem je naći educirane radnike, osobito za luksuzne hotele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa najveći problem su konobari pogotovo za neke luksuzne objekte, jer konobar treba imati iskustava da zna s vinima, da zna napravite flambe palačinke, da zna napraviti tartar tu imamo izazova, jer toga kadra nažalost nema više", rekao je Dragan Baričić, direktor hotela.

Dok poslodavci još tragaju za radnom snagom, turisti već pristižu i uglavnom nemaju prigovora.

"Lijepo je, sunčano je i dobro nam je vrijeme. I hrana je dobra iako sam tek sad probala", kazala je Ana Sofia iz Portugala.

Pomoćnih radnika uvijek nedostaje

Neki restorani imaju već uigranu ekipu, ali pomoćnih radnika uvijek nedostaje. No, oni radije popunjavaju radna mjesta sa studentima, nego da uvoze radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je već povećan opseg posla, imamo neke stalne sezonce i studente koji su nam ostali vjerni, međutim kako posao ide i turista je sve više tako da nam treba sigurno nekih još 16 radnika", rekla je Maja Kurtović, voditeljica restorana.  

"Za sezonu namjeravamo naći 15 do 20 radnika, većinom među studentima i tražimo svega još dva kuhara", kazao je Luka Bokavšek, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok gosti već uživaju, poslodavci moraju završavati svoju potragu za radnicima,  jer sezona samo što nije počela.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo