RONALDO I POMOĆNICI / Portugal je 'dark horse' u skupini smrti

Image

Portugalce predvodi ponajbolji nogometaš svijeta Cristiano Ronaldo zbog čega ih mnogi smatraju 'dark horseom' natjecanja. Problem je što igraju u 'skupini smrti' s Njemačkom, svjetski doprvacima Nizozemcima, te uvijek neugodnim Dancima.

20.5.2012.
22:14
VOYO logo

Godinama nose nadimak 'europski Brazil', ali samo su pet puta nastupali na završnim turnirima prvenstva Starog kontinenta. Najbliže kruni bili su 2004. pred svojim navijačima, no Grčka je šokirala svijet i osvojila prvo mjesto. Portugal se morao zadovoljiti drugim mjestom.

Na posljednjem EP-u zapeli su u četvrtfinalu, izbacili su ih kasniji finalisti Nijemci, a dvije godine kasnije na svjetskoj smotri u Južnoj Africi zaustavili su ih Španjolci. Ni sada im ždrijeb nije bio naklonjen smjestivši ih u 'skupinu smrti' sa spomenutom Njemačkom, svjetski doprvacima Nizozemcima, te uvijek neugodnim Dancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PXL sjeverna koreja portugal svjetsko prvenstvo nogomet PXL sjeverna koreja portugal svjetsko prvenstvo nogomet

U kvalifikacijama za EURO 2012. nisu briljirali. Startali su s jednim bodom iz dvije utakmice i Carlosa Queiroza je na izborničkoj klupi zamijenio Paulo Bento. Bivši portugalski reprezentativac uspio je dignuti nacionalnu momčad te nanizati pet pobjeda zaredom.

Poraz u Danskoj ih je ipak gurnuo na drugo mjesto u skupini H, te u dodatne kvalifikacije gdje ih je čekao stari poznanik - BiH. Rasplet je bio isti kao i dvije godine ranije u 'baražu' za SP 2010. Portugalci su u Zenici izvukli 'nulu' (0:0), ali su zato u uzvratu do vrha napunili mrežu naših susjeda (6:2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Portugalce i dalje predvodi ponajbolji nogometaš svijeta Cristiano Ronaldo zbog čega ih smatraju 'dark horseom' natjecanja. Napadač Reala povukao je i u kvalifikacijama, Bosni i Hercegovini je zabio dva gola u uzvratu, te se izjednačio s Luisom Figom na trećem mjestu ljestvice najboljih strijelaca u povijest portugalske reprezentacije.

Iako ima samo 26 godina, Ronaldo je već došao do brojke od 32 gola, a ispred njega su sada još rekorder Pedro Pauleta (47) te legendardni Eusebio (41).  Ronaldo se i ove godine nada nagradi za najboljeg nogometaša svijeta, no za krunu će morati gurnuti reprezentaciju visoko ili će trofej ponovo u ruke Lionela Messija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PXL sjeverna koreja portugal svjetsko prvenstvo nogomet PXL sjeverna koreja portugal svjetsko prvenstvo nogomet

Iza Ronalda je sjajna sezona s Realom s kojim je osvojio Primeru, no pitanje je koliko je potrošen. To se odnosi i na ostale portugalske uzdanice kao što su Raul Meireles (Chelsea), Fabio Coentrao (Real), Nani (Manchester United) ili Pepe (Real).

RASPORED:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal - Njemačka, 9. lipnja

Portugal - Danska, 13. lipnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal - Nizozemska, 17. lipnja

POPIS IGRAČA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratari: Rui Patricio (Sporting), Eduardo (Benfica), Beto (Cluj)

Obrana: Joao Pereira (Sporting), Bruno Alves (Zenit St Petersburg), Fabio Coentrao (Real Madrid), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia), Rolando (Porto), Miguel Lopes (Braga)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezna linija: Carlos Martins (Granada), Joao Moutinho (Porto), Miguel Veloso (Genoa), Raul Meireles (Chelsea), Ruben Micael (Zaragoza), Custodio (Braga)

Napad: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hugo Almeida (Besiktas), Helder Postiga (Zaragoza), Nani (Manchester United), Nelson Oliveira (Benfica), Ricardo Quaresma (Besiktas), Silvestre Varela (Porto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik: Paulo Bento

Image

Portugal Portugal

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo