Smanjenje PDV-a / Porezna reforma na sjednici Vlade: 'Potrošačka košarica bit će jeftinija za najveći krug hrvatskih građana'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Vlada predlaže smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto za svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, jaja, dječje pelene i žive životinje od 1. siječnja 2019.

20.9.2018.
17:53
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Po povratku iz Salzburga, s neformalnog summita EU-a, premijer Andrej Plenković vodio je sjednicu Vlade na kojoj je usvojen prijedlog porezne reforme.

"Ove jeseni imao dva velika reformska paketa - jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno sutra ujutro u javno savjetovanje, a riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna", uvodno je kazao Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je nastaviti porezno rastećenje i građana i poduzetnika. Pažljivo smo odvagali kako ići u rasterećenje. Spuštamo opću stopu PDV-a s 25 na 13 posto za one proizvode koji su izuzetno važni najvećem dijelu hrvatskoga društva. Proizvođačka košarica bit će jeftinija za najveći krug hrvatskih ljudi ako se smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene, dakle namirnice koje su nezaobizalne za većinu hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić nakon toga pojasnio je prijedloge izmjena devet poreznih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene ovih devet zakona su treći krug poreznog i administrativnog rasterećenja jedne jedine porezne reforme koju smo započeli 2016. s početkom primjene u 2017. Sve promjene su dosljedne i konzistentne s onima prethodnima, a sve na tragu da učinimo naš porezni sustav stabilnijim, predvidljivijim i konkurentnijim. Svi bismo htjeli i jače i agresivnije porezno rasterećenje, ali ne smijemo zanemariti fiskalne mogućnosti i fiskalnu situaciju. Prošle godine imali smo suficit, kao i u prvih šest mjeseci ove godine. Možemo reći da je to okretanje trenda koji je bio prethodnih godina, a to je rastući javni dug. Sada imamo silaznu putanju javnog duga i to je jedan od razloga zašto možemo ići u ovakve promjene", rekao je Marić.

Kao najjaču mjeru poreznog rastećenja istaknuo je smanjenje stope PDV-a za dio proizvoda. "Ciljamo, nakon pomno rađenih analiza, simulacija i scenarija, gdje i kako ćemo polučiti najveći efekt na građane, porezne obveznike, kao i na ukupnu gospodarsku aktivnost", kazao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo