Stranci prevarili državu za stotine milijuna kuna

Već u nekoliko navrata iz Ministarstva financija najavljuju uvođenje poreza na imovinu.

26.7.2012.
23:18
VOYO logo

Riječ je, da sve bude gore, mahom o strancima, njih oko deset tisuća, koji su stjecali nekretnine na Jadranu tako da su ih formalno kupovali kao pravne, a ne fizičke osobe, jer im zakon nije dopuštao da kao strani državljani ovdje steknu imovinu.

Rupa u zakonu

Prvo bi, dakle, nagovorili prodavatelja da osnuje tvrtku, a onda bi on nekretninu dogovorenu za prodaju uveo u njen temeljni kapital. Nakon toga bi stranac kupio tu tvrtku i posredno postao vlasnikom nekretnine, iako mu to naši zakoni kao fizičkoj osobi ne dopuštaju. Tako se izbjegava i plaćanje poreza na promet u visini od pet posto od tržišne vrijednosti nekretnine, pa je država do danas oštećena za stotine milijuna kuna, a vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj preko tvrtki je steklo oko deset tisuća stranaca, piše Slobodna Dalmacija. Stranci koji su kupili zemljišta u Hrvatskoj na ime tvrtki, mogu ostati bez njih i ako njihovi knjigovođe u roku od tri godine ne podnesu uredna godišnja izvješća Trgovačkom sudu o radu tih poduzeća. Naime, tada Trgovački sud kreće u likvidaciju tvrtki, u čijem temeljnom kapitalu su najčešće upisana građevinska zemljišta i kuće, a u posljednje vrijeme je država po tom pitanju sve ažurnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredno plaćaju doprinose

"Sumnjam da će doći do toga, jer su te tvrtke obično aktivne, što vidim po urednom plaćanju doprinosa za HGK, pa pretpostavljam da i sva druga davanja plaćaju redovito. Stranci tako štite svoju imovinu koju su ovdje stekli", kaže predsjednica HGK Županijske komore Split Jadranka Radovanić. Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da već postoje mehanizmi kako bi država neplaćanju poreza efikasno doskočila. Naravno, kad bi htjela.

"Evo vam primjera: ako imate neki mali d.o.o., i kupili ste dva automobila, a poreznik je utvrdio da je tvrtki potreban tek jedan kao osnovno sredstvo, mrtav hladan treba vam odrezati još 25 posto PDV-a na taj 'nepotrebni' automobil, odnosno na njegovu tržišnu cijenu", kaže Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo