OBJAŠNJAVA RAVNATELJ / Poreč zavijen u crno. Profesori i učenici vratili su se u klupe, sutra stiže tim za krizne situacije

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

'Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti', rekao je potreseni ravnatelj škole Krešimir Bronić

3.4.2023.
15:32
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

U Srednjoj školi Mate Balote u Poreču danas vlada velika tuga.

Nakon strašne tragedije koja se dogodila u noći s petka na subotu, 17-godišnji učenik te škole poginuo je u Pragu na maturalnom putovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je pao s petog kata, a kako smo doznali, najvjerojatnije je htio izvesti parkour trik.

Image
nakon završenog očevida /

Prijatelji zapalili svijeće i ostavili ruže za maturanta koji je stradao na maturalcu u Pragu

Image
nakon završenog očevida /

Prijatelji zapalili svijeće i ostavili ruže za maturanta koji je stradao na maturalcu u Pragu

Nastava je jutros počela uobičajeno, no svi su učenici mogli izaći na hodnik ili ispred škole gdje su svom preminulom kolegi zapalili svijeću te donijeli cvijeće, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je bilo teško prva dva sata, kada su se profesori koji su bili na putovanju te učenici, morali suočiti sa svojim kolegama i drugim učenicima. Nisu mogli suspregnuti svoje emocije.

"Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti", rekao je potreseni ravnatelj škole Krešimir Bronić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega što se dogodilo, sutra u školu dolazi tim za krizne situacije, odnosno psiholozi koji bi trebali pomoći učenicima i profesorima.

"Čim smo saznali za događaj, još u subotu, kontaktirali smo voditeljicu tima za krizne situacije u Istarskoj županiji i dogovorili smo način rada za ova tri dana, ako bude potrebno i dulje, dakle za vrijeme proljetnih praznika. Tim nam je za danas poslao upute kako da se nastavnici u školi i razredima ponašaju i kako da komuniciraju i kako da pomognu učenicima koji osjećaju potrebu za time. Mislim da je bolje da su danas učenici u školi da u direktnom socijalnom kontaktu budu podrška jedni drugima i da budu sa svojim vršnjacima. Bolje nego da su doma ni da svoja razmišljanja prenose putem društvenih mreža," dodaje ravnatelj škole za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim od devet psihologa u utorak će održati grupne razgovore u razredima koji su bili na putovanju, a zatim slijede individualni razgovori s učenicima koji iskažu potrebu za time.

"Sutra poslijepodne će biti roditeljski sastanci i za roditelje učenika koji su bili na putovanju. U srijedu nakon nastave imamo nastavničko vijeće na kojem će biti tim za podršku pa će dati podršku našim nastavnicima. Danas je kod nas bila i županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan koja nam je dala podršku te je došla izraziti sućut nastavnicima i učenicima škole. Također, rekla nam je da ako još nešto trebamo, da su spremni pomoći, kazao nam je ravnatelj koji se nikad u svojoj karijeri nije susreo s ovakvim tragičnim događajem", koji kaže da u školi radi od 1987. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Način i metode izvršenja su još uvijek predmet istrage. Isključuje se krivnja bilo koje druge osobe. Ne znam kada će se tijelo učenika vratiti u Hrvatsku. Još se moraju obaviti neke pretrage kako bi se mogla dobiti smrtovnica. To bi trebalo biti danas. Što se tiče dana žalosti u školi, dali smo učenicima u sklopu svih ovih aktivnosti, da sami predlože što žele. Nisu još rekli što žele", zaključio je ravnatelj.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo