PROVJERILI SMO / Porasle su cijene dimnjačarskih usluga pa su ljutiti građani izračunali satnicu od 1500 kuna. 'Nije objektivno'

Image
Foto: Sasa Miljević/PIXSELL

Ako je vjerovati oglasnicima za posao, jedan dimnjačar u Hrvatskoj zaradi oko 5800 kuna mjesečno

3.6.2022.
10:00
Sasa Miljević/PIXSELL
VOYO logo

Poskupljenje proizvoda i usluga sada je veće nemoguće izbjeći, a sudeći prema iskustvima građana, poskupljuju i usluge za koje se nismo nadali da hoće. Jedna od njih i ona je dimnjačara.

Naime, društvenim mrežama dijeli se informacija da je u Velikoj Gorici s prošlogodišnjih 128 kuna, čišćenje dimnjaka od centralnog grijanja poskupilo na 153 kune, s PDV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija je to koju smo provjerili s gradom jer sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu dimnjačarski poslovi uvršteni su u komunalne djelatnosti i obavljaju se temeljem ugovora o koncesiji koji se sklapa s jedinicom lokalne samouprave. Njihov odgovor objavit ćemo po pristizanju.

U svakom slučaju, iskustva pokazuju da je to kod dimnjačara posao od nekoliko minuta, a građanima dakako nije jednostavno izdvajati sve više i više novca. Jednostavnom računicom, ako najbanalnije suprotstavimo uloženo vrijeme i naplaćenu uslugu, bez PDV-a, korisnici društvenih mreža utvrdili su kako bi se prosječna minuta posla konkretno tog dimnjačara u Velikoj Gorici koštala gotovo 25 kuna, a shodno tome, sat bi se naplaćivao skoro 1500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NATJECANJE UČENIKA /

Plaće su im više nego dobre, ali interesa nema. Zidari, kuhari, dimnjačari: 'Sigurno ću imati posla'

Image
NATJECANJE UČENIKA /

Plaće su im više nego dobre, ali interesa nema. Zidari, kuhari, dimnjačari: 'Sigurno ću imati posla'

Dakako, ta računica ne uključuje brojne stavke tog posla, a nije baš niti realna pa smo sve provjerili s Dimnjačarskom obrtničkom zadrugom. Oni kažu da isto nije osnovano, a ni objektivno.

Ističu i kako nisu nadležni za Veliku Goricu pa smo, kako je ranije navedeno, o cjeniku upitali taj grad. Ipak, Dimnjačarska obrtnička zadruga ponudila nam je druge vrijedne informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore kako treba imati na umu da dimnjačari obavljaju poslove kontrole i čišćenja dimnjaka i dimovodnih sustava te da se cijena propisuje prema pojedinim obavljenim uslugama, a ne po satu. "Također, treba imati na umu da dimnjačarska služba nakon obavljene kontrole i čišćenja preuzima odgovornost za slučaj trovanja, požara ili eksplozije na dimnjaku koji je bio podvrgnut kontroli i čišćenju. Konkretno, kada bi na dimnjaku kojeg je dimnjačar pregledao i nije našao nedostataka, došlo do požara, eksplozija ili trovanja, dimnjačar bi kaznenopravno odgovarao ako se utvrdi da nije dobro obavio posao. Slijedom navedenog, odgovornost dimnjačara je velika u smislu preventivne zaštite od trovanja, požara ili eksplozija", govore.

"Ukoliko govorimo o cijenama dimnjačarskih usluga u Gradu Zagrebu, ističemo da se cijene nisu mijenjale od 2016. godine od kada je Dimnjačarska obrtnička zadruga preuzela obavljanje dimnjačarskih poslova čišćenja i kontrole dimnjaka u Gradu Zagrebu. Inače, Cjenik dimnjačarskih poslova javno je dostupan na našim internetskim stranicama, kao i na službenim stranicama Grada Zagreba", dodaju potom pa pojašnjavaju kako je upravo tamo vidljivo da čišćenje dimnjaka u obiteljskoj kući koja koristi kruto gorivo u Gradu Zagrebu iznosi 60,00 kuna + PDV, a čišćenje štednjaka i peći na kruto ili tekuće gorivo iznosi 84,00 kune + PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuju kako su rokovi kontrole i čišćenja dimnjaka i uređaja za loženje propisani Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova, ono je i ujedno obveza vlasnika, odnosno korisnika dimovodnih uređaja i ložišta sukladno zakonskoj regulativi Republike Hrvatske.

"Primjenom zakonske regulative Republike Hrvatske od strane dimnjačarske službe Grada Zagreba nije zabilježeno niti jedno trovanje dimnim plinovima nakon devastirajućeg urušavanja dimnjaka nakon razornog potresa u Gradu Zagrebu 22.03. 2020., što smatramo iznimnim rezultatom u preventivnom djelovanju dimnjačarske službe, bez kojeg bi nakon potresa sasvim sigurno došlo do trovanja, požara ili eksplozija", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, podatak o prosječnoj plaći dimnjačara i nismo tako jednostavno uspjeli doznati, ali ako je vjerovati oglasnicima za posao koji pritom na temelju oglasa procjenjuju prosječne plaće, jedan dimnjačar u Hrvatskoj zaradi oko 5800 kuna mjesečno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo