LOVCI NA MRAZ / Ponovno se očekuju temperature ispod nule: Voćari bi mogli imati gubitke veće od 90 posto!

U zaštiti od mraza ovdje se u nekoliko redova koristio i sustav za orošavanje, koji se smatra možda i najučinkovitijom zaštitom protiv mraza

8.4.2021.
21:00
VOYO logo

Iako je već sada izgledno da će gubici zbog iznenadnog vala hladnoće i mraza biti i veći od 90 posto, hrvatski voćari proveli su još jednu besanu noć, braneći ono što se još nekako može spasiti. Zbog toga mnogi su voćnjaci bili osvjetljeni svjetlom vatri kojima se pokušala podići temperatura, a u nekim su se koristile i novije tehnologije da se spasi što se može. Noć uz vatru u voćnjaku proveo je Matija Mlinarića.

U ovom nasadu trešanja u Zagrebu vatra gori već drugu noć zaredom. Za njezino održavanje potrošena je količina drva koja bi obično bila dovoljno za 2 mjeseca grijanja no, pitanje je koliko će uspjeti spasiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tu su strašni gubici, to se ne može zaštiti na ovaj način, možda jedan dio manji. Imamo iskustva iz prijašnjih godina, da se nešto temperatura podići ali ovo ko da nije mraz nego zima, 12. ili 1. mjesec i to nije par sati, nego parmanentna zima po 12,13 sati. Tu sve odlazi, tu je teško zaštiti. Ali moramo probati, moramo pokušati jer nemamo izlaza pa šta bude bude.“, rekao je vlasnik OPG-a Svemir Kos.

U zaštiti od mraza ovdje se u nekoliko redova koristio i sustav za orošavanje, koji se smatra možda i najučinkovitijom zaštitom protiv mraza. No, on je skup i nema ga baš svatko. Ipak, u Velikoj Ludini njime se štiti 15 hektara s jabukama. Iako se zbog prskanja stvara led, on zapravo ne šteti voćki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stvaramo na određeni način jednu mikroklimu unutar voćnjaka gdje se voda jednostavno pretvara iz tekuće u kruto stanje i prilikom toga se oslobađa energija.  Poanta je u tome da se unutar leda kad se nalazi plod ili cvijet održava se neka temperatura oko nule. Da nema toga otišla bi u 5, -6 kolke su prognoze za ovu noć.”, kazao je direktor voćnjaka Krunoslav Štriga.

Orošavanje ipak nije jedina metoda koja se koristi u ovim voćnjacima, tu je i jedna druga koja stvara toliku buku da se dan ranije moralo upozoriti susjede. 

"Ovo što čujete iza mene nije helikopter već najatraktivnije sredstvo u borbi protiv mraza. Ovaj ventilator ipak radi na dosta jednostavan način - on miješa onaj topliji zrak s visina sa onim hladnijim na tlu i na taj način povećava temperaturu u voćnjaku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i u ovom voćnjaku svako malo se može vidjeti plamen. On dolazi od takozvanih lovaca na mraz. 

„Znači to je prikolica koja se vuče sa traktorom. Na prikolici je 6 boca plina koje zagrijavaju zrak.  Puše se bočno u voćnjak i vozi se kroz redove voćnjaka. Poanta je da se svakih 5 do 8 minuta mora proći kroz isto mjesto i na taj način se pokušava održavati optimalna temperatura.“, objasnio je Krunoslav Štriga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sustavi koje smo vidjeli, najvjerojatnije će raditi i ovu noć, jer ponovno se očekuju temperature ispod ništice. 

Image
Bjelovarsko-bilogorska županija /

U tri općine župan je proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza i niskih jutarnjih temperatura

Image
Bjelovarsko-bilogorska županija /

U tri općine župan je proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza i niskih jutarnjih temperatura

„Borba traje već dva dana, ne spavamo. Odlučili smo se da ćemo jedan dio trešnjika braniti, a jedan veći dio smo ostavili, jer nemamo uvjete, ne možemo ga branit. Ovo pokušavamo s vatrom, pećima nekako servisirat, cijelu noć da dobijemo tu toplinu i probamo nešto spasiti.“, izjavio je Svemir Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već od sutra srećom za ovakve akcije neće biti potrebe, a voćari se nadaju da će isto vrijediti i za ostatak proljeća.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike