SVE JE SAD NA MILANOVIĆU / Gotovina smatra da je 'milosrdno' pomilovati, a Olujić kaže: 'Tuđman mi je rekao - da nije bilo Perkovića, ne bi bilo ni mene'

Iako Milanović dosad još nikog nije pomilovao, Nobilo je optimističan. 'Njegova izjava je bila da on, 'u principu', neće pomilovati. Čim je rekao 'u principu' znači postoji mogućnost izuzetka'

19.4.2022.
19:11
VOYO logo

Ante Gotovina danas se oglasio o pismu podrške za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Gotovina kaže kako je potpisao pismo jer je njegov osobni stav da “pravda i ljudskost zahtijevaju da se pruži milosrđe”. 

“Danas su glasni teoretičari, koji imaju mišljenje o svemu – bilo bi dobro da se nauče slušati i čuti onog iz druge perspektive - ostati ponizni i, ako su vjernici, zahvaliti Gospodinu što su pošteđeni osobnog iskustva onog o čemu govore. I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe”, napisao je između ostalog Gotovina u priopćenj u kojem objašnjava svoj potpis. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MOJA ŽIVOTNA NAČELA' /

Oglasio se Ante Gotovina: 'Da! Potpisao sam pismo podrške za pomilovanje Perkovića i Mustača. Nisam poznavao nijednog do '91...'

Image
'MOJA ŽIVOTNA NAČELA' /

Oglasio se Ante Gotovina: 'Da! Potpisao sam pismo podrške za pomilovanje Perkovića i Mustača. Nisam poznavao nijednog do '91...'

Nobilo smatra da postoji mogućnost izuzetka, iako Milanović još nikog nije pomilovao

Anto Nobilo je osobno predao zahtjev njihovih obitejli, nekoliko sati prije negoli je ono dostavljeno na Pantovčak. 

Iako Milanović dosad još nikog nije pomilovao, Nobilo je optimističan. “Njegova izjava je bila da on, 'u principu', neće pomilovati. Čim je rekao 'u principu' znači postoji mogućnost izuzetka”, rekao je Nobilo, prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz Ureda predsjednika još nema reakcije, a neslužbeno se doznaje kako će Milanović razgovarati s generalima. 

Medved: Ovo je politička inicijativa koja stvara razdor među braniteljima

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako “njihov ,doprinos u Domovinskom ratu ni na koji način ne može ih abolirati od zločina koji su počinili u vrijeme režima bivše SFRJ”. Kazao je kako je inicijative plemenita, no da je ona politička te da stvara razdor među braniteljskom populacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možemo zaključiti da je ona kreirana između ureda odvjetnika i predsjednika Republike", smatra Medved.

Tuđmanov bliski suradnik Krunoslav Olujić kaže da bi Franjo Tuđman potpisao to pomilovanje, navevši kako je Perković bio zaslužan što je Tuđman dobio putovnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Usput mi je rekao 'znaju li oni uopće tko je Perković'.' Tada mi je rekao 'da nije bilo gospodina Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo HDZ-a, da nije bilo HDZ-a, ne bi bilo Hrvatske'", izjavio je Olujić.

Oporba u čudu

U Domovinskom pokretu generali su izazvali čuđenje, dok u SDP-u smatraju da su HDZ-ovci uplašeni. “Tko zna što bi se još moglo naći u toj UDBA-škoj priči, odnosno, tko je od velikih Hrvata bio suradnik u nekim prošlim vremenima UDBA-e”, kazao je SDP-ovac Mišel Jakšić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me da su ti potpisnici baš hrvatski generali, a još više me čudi, dakle jedino gore od potpisa je povlačenje potpisa”, rekao je Peternel iz DP-a. 

Sve je na Milanoviću

Svatko ima svoj stav, no odluka je ipak na Milanoviću koji ima vremena razmišljati dok službeni zahtjev ne dođe do Pantovčaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što misli premijer? “Predsjednik Tuđman vodio je politiku pomirbe, ali ova tema ima sasvim jednu drugu pozadinu, a to su zločini", rekao je premijer. Na pitanje, je li ovaj zahtjev ispolitiziran, odgovorio je: "Neka se očituje onaj, kojem je taj zahtjev upućen”, rekao je Plenković medijima nakon sastanka u HDZ-u.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo