'Sakriju ih u torbi' / Pomama među hrvatskim maloljetnicima: 'Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti i smrtonosni'

Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti i smrtonosni, to su i teški epileptični napadaji, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru

30.10.2023.
21:18
VOYO logo

Više od pet žlica šećera u prosjeku je u jednoj limenci energetskog pića. Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a, upozorava: "Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu bit i smrtonosni, to su i teški epileptični napadaji, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru."

Zato je u tijeku kampanja "Energetska pića nisu za mlada bića". Pavić Šimetin navodi: "Takva pića ne bi trebalo imati doma, ne bi smjela biti na raspolaganju djeci i ne bi ih roditelji s djecom trebali kupovati. Ono što znam za djecu i mlade da je za njih važna cijena, oni nemaju puno novca, najčešće imaju samo džeparac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL Danas je pitao učenike koji ne piju energetska pića, ali znaju za problem, što misle o tim pićima. Tonka Vereš ide u 7. razred Osnovne škole Sesvete i kaže nam: "Ja ne pijem, ali učenici moje generacije znaju piti, one iz američkih dućana..."

Iva Kasalo je njezina kolegica i dodaje: "Znam samo da ima puno šećera i da je nezdravo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osnovnoj školi Kaštanjer u Puli primijetili su neobično ponašanje učenika. "Primijetili smo da donose energetska pića u školu, pomno smo pratili da ih konzumiraju i da to djeluje na njihovo ponašanje. Sakriju ih u torbi", kaže ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer u Puli Nada Crnković.

Image
NE PAZE /

U RH svaki treći 11-godišnjak pije energetska pića: Kombinacije s alkoholom mogu biti smrtonosne

Image
NE PAZE /

U RH svaki treći 11-godišnjak pije energetska pića: Kombinacije s alkoholom mogu biti smrtonosne

U kućnom redu, uz mobitele, zabranili su i energetska pića. Koliko ih učenici često konzumiraju, govori i posljednje HBSC istraživanje. Podaci za prošlu godinu kažu da među 11-godišnjacima svaki dan šest posto učenika konzumira energetska pića i 2,3 posto učenica. Među onim starijima pije ih više od šest posto učenika i četiri posto učenica, a mogu biti itekako opasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomama za američkim energetskim pićima

Prava pomama nastala je za američkim energetskim pićem koje u sebi ima kofein kao i dvije šalice kave, ali i za njegovom višestruko skupljom verzijom bez kofeina. Zbog cijene od 12 eura u nekim školama učenici drugima prodaju "gutljaj" za 50 centi.

Nikola Barun učenik je 6. razreda Osnovne škole Sesvete i govori nam: "Ja se bavim sportom, a trener i učiteljica mi stalno govore da se ne smije piti i da nije zdravo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Šimenc je sedmaš iste škole i kaže: "Puno ih iz mog razreda to kupuje, kao i oni iz viših razreda pa sve do srednje škole."

U Osnovnoj školi u Puli kažu da učenici sada piju puno više vode i prirodnih sokova te da nikoga nisu uhvatili u školi da piju ta energetska pića. Postoje i sankcije. Ravnateljica Crnković kaže: "Ide se od pedagoške mjere opomene, do znaka upozorenja pa do pedagoške mjera korektivne prirode. Upućuje se roditelje i djecu da poprave svoja ponašanja. Ako dođe do opetovanog, tada idemo na višu pedagošku mjeru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Pavić Šimetin kaže: "Što se zabrane tiče, tu je uvijek pitanje zakonske regulative. Rijetke su zemlje koje su to uspjele zakonom riješiti i zabraniti za maloljetnike."

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su na naš upit da radna skupina izrađuje nacrt zakona kojim će se utvrditi mjere za ograničavanje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima radi zaštite njihova zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo