NE PAZE / U RH svaki treći 11-godišnjak pije energetska pića: Kombinacije s alkoholom mogu biti smrtonosne

thumbnail

Mladi ispijanjem energetskih pića riskiraju posljedice. Raste im krvni tlak, srce radi sve brže i prijeti, redom: aritmija, infarkt, pad tlaka, nesvjestica, iznenadna smrt

15.12.2022.
22:55
Play logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je istraživanje koje je pokazalo da svaki treći učenik ili učenica u dobi od 11 godina rijetko ili češće piju energetska pića, u dobi od 13 godina svaki drugi, a čak dvoje od njih troje u dobi od 15 godina. Posljednje istraživanje napravljeno je prije četiri godine.

Porast u rizičnoj konzumaciji

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je za RTL: "Nemamo porast u povremenoj konzumaciji no imamo porast u izrazito rizičnoj konzumaciji, a to je svakodnevno pijenje, pijenje s alkoholom i velikih količina u jednoj prilici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 5,9 posto učenika tako svakodnevno pije energetska pića u petom razredu osnovne škole i 2,3 posto učenica, dok ih čak 12,6 posto u toj dobi energetsko piće miješa s alkoholom. Kad navrše 15 godina, taj postotak raste na 37 posto.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Energetska pića sadrže simpatomimetske sastojke koji povećavaju pozornost, snagu, pažnju. Ako popijete litru vina, nije isto kao čaša, zato drugačije reagira tlak. Pazite da se što rjeđe opijate.

Vlada opasnost za djecu

Stručnjaci upozoravaju da je previše i samo jedno energetsko piće pomiješano s alkoholom jer su učinci na zdravlje brojni, a povezani su sa sadržajem energetskih pića osobito kofeina, taurina i velikih količina šećera.

Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju KBC-a Zagreb rekao je za RTL: "Riječ je o manifestaciji adrenalinske oluje, porast krvnog tlaka, pojačan rada srčanog mišića koje zahtijeva povećanu dostavu energije gdje se onda može dogoditi niz stvari koje mogu dovesti do aritmije, koronarnih incidenata, automatski pad tlaka, sinkopu, iznenadnu smrt."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIĆE KOJE JE ŠOKIRALO ZNANSTVENIKE /

Umorni ste neovisno o tome koliko dugo spavate? Jedna jednostavna aktivnost rješava problem, ali ključno je kada je obavljate

Iz ministarstva zdravstva su rekli da su osnovali interdiciplinarno povjerenstvo te da na tome rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva je dodala za RTL: "Napravili smo draft zakona koji bi bio nekakav lex specijalis, a odnosi se na ograničenu dostupnost ovih pića maloljetnicima."

Play logo

Još se ne zna hoće li takvog Zakona uopće biti i kada ga možemo očekivati, no, ono na čemu se, objašnjavaju iz Ministarstva, radi paraleno jest edukacija. Da mladi i roditelji shvate - da su energetska pića za djecu - itekako štetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo