POLITIČKI KAOS JE STIGAO: / Ministri odlaze, istaknuti član ključnog HDZ-ovog partnera: 'Izbori što prije, 20 posto Vlade je u aferama'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar državne imovine ostavku je podnio u Novom Vinodolskom, a Matija Posavec (HNS) zaziva nove izbore

15.7.2019.
15:36
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je neopozivu ostavku, a reakcije iz Vlade još uvijek nema. Marić ostavku nije podnio kao Lovro Kuščević koji je to učinio na zajedničkoj presici s premijerom Plenkovićem.

Sada već bivši ministar iz Novog Vinodolskog je poručio da je na udaru koji više ne može podnijeti te da je vratio svoj službeni mobitel na koji više nije dostupan. Vraća se u Sabor, a premijer Andrej Plenković ostavku zasad ne komentira. Ministar Oleg Butković, koji je u tim trenucima sjedio do Marića, priznao je kako nije znao da će ovaj podnijeti ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORAN MARIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU: /

Odlazi ministar opterećen aferama; 'Postao sam meta, nisam u stanju prihvatiti udar...'

Image
GORAN MARIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU: /

Odlazi ministar opterećen aferama; 'Postao sam meta, nisam u stanju prihvatiti udar...'

SDP: Najpravedniji bi bili novi izbori

Oporba u ponedjeljak dovršava zahtjeve za opoziv petero ministara, što su ranije najavili. Uz Gorana Marića koji je već otišao, SDP priprema zahtjev za opoziv Tomislava Tolušića i Gabrijele Žalac. Most dovršava zahtjeve za opoziv Milana Kujundžića i Marka Pavića, a već su skupili dovoljno potpisa.

Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila - novi izbori. "Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministri, odlaze iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu", poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matija Posavec, međimurski župan i jedan od najistaknutijih članova HNS-a, ključnog HDZ-ovog koalicijskog partnera, jučer je zatalasao odnose u koaliciji kazavši kako bi se HNS trebo ispričati biračima zbog koalicije s HDZ-om. Izađe li HNS iz koalicije, Plenkovićeva bi većina postala iznimno tanka, ako bi je uopće i bilo. U ovim je trenucima to teško reći, jer brojni saborski zastupnici ponekad podrže Vladu, kada ta većina dođe u pitanje, premda za sebe tvrde da nisu dio većine.

Posavec: Izbori; HNS: Očekujemo učinkovitu rekonstrukciju

Posavec je danas gostovao na N1 televiziji gdje je kazao kako je izrazio stav građana ove zemlje. Ponovno je žestoko napao HDZ. "Imamo afere četiriju ministara, što je 20 posto hrvatske Vlade. Treba vratiti mandat građanima i da građani odluče na izborima što prije. Zašto parlamentarni izbori ne bi bili zajedno s predsjedničkima ili već u studenome?", rekao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je u ponedjeljak, nakon što je ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku, objavio kako očekuje učinkovitu rekonstrukciju Vlade. "Nakon ostavke ministra Lovre Kuščevića i danas ministra Gorana Marića, u HNS-u možemo samo ponoviti da očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade", priopćio je HNS.

U HNS-u pritom smatraju da ona ne smije biti kozmetičke naravi, već za cilj mora imati veću efikasnost i podizanje reformskih procesa u višu brzinu. "Kao liberali pozdravljamo i mogućnost smanjenja broja ministarstava, ali ponovno s jasnim planom i ciljem u nadolazećem razdoblju", stoji u priopćenju HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak Karamarka?

Istodobno, premijeru Plenkoviću situacija nije bajna niti unutar stranke. Dapače, nakon povijesno najgoreg rezultata na europskim izborima, kritike su sve glasnije. Oni koji se spominju kao osobe koje bi mogle zamijeniti Plenkovića, Davor Ivo Stier i Miro Kovač, bili su danas na otvaranju ceste Krstatice - Slivno. Mnogi su to protumačili kao početak kampanje.

Uz to, spominje se i povratak Tomislava Karamarka koji bi mogao istaknuti kandidaturu za Plenkovićevu poziciju, o čemu je prvi pisao Net.hr. Mnogi pristaše Tomislava Karamarka vide u odluci Ustavnog suda, koji je srušio presudu protiv Karamarka o sukobu interesa u slučaju Ina-MOL, znak da je vrijeme da se Karamarko počne pripremati za unutastranačke izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo