'POLITIČARI MORAJU BITI PRIMJER DRUGIMA'; Pulmolog: / 'Premijer je morao otići u samoizolaciju. To što je sada negativan, ne znači puno'

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
23.6.2020.
10:12
Žarko Bašić/PIXSELL
VOYO logo

Pulmolog iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac Saša Srića, inače koordinator zdravstvenih politika SDP-a, smatra da je epidemiološka odgovornost građana popustila te da bismo prave posljedice izbijanja zaraze na Adria Touru u Zadru mogli vidjeti tek za desetak dana.

"Nije to početak drugog vala nego prolongirana priča prvog. Prave rezultate, budući da inkubacija traje oko dva tjedna, možemo očekivati za tjedan do 10 dana. Vidjet ćemo hoće li brojka rasti", rekao je Saša Srića gostujući na N1 televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE ŠEST NAJVEĆIH PROPUSTA NA TENISKOM TURNIRU U ZADRU; Traži ostavku cijelog HNS-a: /

'Dobili su jasne upute, ali...'

Image
OVO JE ŠEST NAJVEĆIH PROPUSTA NA TENISKOM TURNIRU U ZADRU; Traži ostavku cijelog HNS-a: /

'Dobili su jasne upute, ali...'

Dvostruki kriteriji

Smatra da se radi o propustu organizatora i svih koji su sudjelovali na turniru. Istaknuo je da se ne vodimo jednakim kriterijima kada je u pitanju samoizolacija.

"Samoizolaciju smo definirali prije dva mjeseca kad je to bilo značajno i bitno, kad je situacija bila ozbiljnija. Činjenica je da je premijer Andrej Plenković bio u neposrednom kontaktu i svojim je primjerom trebao pokazati građanima i staviti se sam u mjeru samoizolacije", smatra Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da treba izbjegavati skupove u zatvorenim prostorima te da je vrijeme za smanjenje posjeta bolnicama i ponovno obvezno nošenje maski i rukavica. Dodao je da građane brine nepoštivanje epidemioloških mjera u javnom prijevozu.

"Brzo nakon smirivanja situacije te su se mjere počele popuštati, a to nije dobro. Treba ostati raspored sjedenja koji bi zadovoljio distancu uz obavezno nošenje maski. Brzo su se maske zaboravile, ljudi su se prestali držati mjera dezinfekcije, a tu je odgovoran i Nacionalni stožer", rekao je Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer drugima

Uvjeren je da će ova kampanja zbog epidemije izgledati drugačije te da će se sastojati od druženja na otvorenom bez rukovanja. Dodao je da će SDP odluke o daljnjim aktivnostima donositi ovisno o epidemiološkoj situaciji. Pozvao je i druge političare da svojim primjerom vrate odgovornost građana.

"Političari moraju pokazati svojim primjerom i utjecati na građane. Premijer je morao otići u samoizolaciju. To što se pokazalo da je negativan, ne znači puno jer prvi test može biti lažno negativan. Period inkubacije je oko dva tjedna, ali svojim primjerom je trebao pokazati da se i drugi tako ponašaju. Hrvatska ima dobru epidemiološku sliku, ali vraćamo se na staru priču da imamo mali broj testiranih", tvrdi Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i ogromne dugove u zdravstvu, a ministra Vilija Beroša je upitao zašto nije platio prekovremene sate liječnicima i medicinskim sestrama. Na kraju je građanima poručio da drže distancu te dodao da zatvaranje u kuću nema smisla.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo