GRAĐANI, OPREZ! / Policija upozorila na opasnost koja hara na društvenim mrežama: Pripazite, mogli biste ostati bez jako puno novca...

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska narodna banka još je 2021. upozorila na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža

12.1.2023.
14:05
Shutterstock
VOYO logo

U Policijskoj postaji Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje zaprimljena je kaznena prijava u vezi počinjenog kaznenog djela prijevare, izvijestili su iz policije. Kako navode, 49-godišnjak je putem društvene mreže pronašao oglas putem kojeg je nepoznata osoba nudila realizaciju on-line kredita.

Oštećeni je od prosinca 2021. do prosinca 2022. godine komunicirao putem elektroničke pošte sa nepoznatom osobom, koja ga je lažnim prikazivanjem činjenica i fiktivnih potreba navela na uplate u ime kredita od 100 tisuća eura. Tako je 49-godišnjak u vremenu od veljače do kraja prosinca 2022. godine, u nekoliko desetaka navrata uplatio iznos iznad 26 tisuća eura na neznančev račun, a nakon čega mu se nepoznata osoba više nije javljala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela i podnošenja kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Policija upozorava građane da su društvene mreže prepune oglasa i ponuda u vezi brzih kredita, pozajmica, kredita na karticu s isplatama odmah i slično. "Ako komunicirate putem društvenih mreža, budite sumnjičavi i provjerite svaku informaciju, te ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom prijavite policiji", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki rizici

Hrvatska narodna banka još je 2021. upozorila na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža. Tada su, naime, prevaranti putem društvenih mreža građanima područja pogođenih potresom nudili neregulirane zajmove, a koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

Hrvatska narodna banka upozorila je građane na opasnost od takvog načina zaduživanja jer su uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnika kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neregulirane zajmove karakterizira nejasan identitet kreditora i nemarno sastavljena ponuda koja ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski jezik bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad se zatraže dodatne informacije, ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor", kažu iz HNB-a, dodajući da se potrošači, koji se odluče na takve zajmove, izlažu različitim rizicima.

Image
KRIMINAL U DALMACIJI /

Prijetio mu je pištoljem zbog naplate duga, pa mu je policija u stanu pronašla arsenal oružja

Image
KRIMINAL U DALMACIJI /

Prijetio mu je pištoljem zbog naplate duga, pa mu je policija u stanu pronašla arsenal oružja

Prije svega, financijskom riziku gubitka novčanih sredstava i prije potpisivanja ugovora, vraćanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pri isplati kredita primanja iznosa manjeg od očekivanog, kao i rizicima prijevare i manipulacije osobnim podacima jer se u procesu kreditiranja traže osobni podaci bez pojašnjenja svrhe prikupljanja, načina obrade i pohrane tih podataka, čime rastu rizici vezani uz krađu identiteta ili posljedične prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo