Park prirode Vransko jezero / Policija traga za krivolovcima koji su ubili iznimno vrijedne ptice: 'Ovo nije izdvojen slučaj'

Dva ibisa, procijenjena na oko 34 tisuće eura, kraj Ornitološkog rezervata Vranskog jezera ubili su krivolovci

5.1.2020.
16:15
VOYO logo

Nedavno je devet ćelavih ibisa, zaštićenihptica koje su u našim krajevima izumrle, skrenulo s uobičajene rute i posjetilo Hrvatsku. A to je za četiri ptice završilo tragično. 

Dva ibisa, procijenjena na oko 34 tisuće eura, kraj Ornitološkog rezervata Vranskog jezera ubili su krivolovci, pa za njima traga policija. Što se dogodilo s pet preživjelih, ispitala je naša reporterka NikolinaRadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robin i Bacchus su spašeni, ali Donatello i Terras nisu bili te sreće. Dva ćelava ibisa, rijetke ptice izumrle u Europi još u 18. stoljeću ubili su krivolovci nadomak Ornitološkog rezervata Parka prirode Vransko jezero.

"Stradavanje ptica u ovom slučaju blizini Parka nije izdvojena situacija. Imali smo i dosadašnjih godina zapravo dojave da se koriste u nekakvim okolnim područjima i vabilice i kolege su izlazile na teren", rekla je Maja Jelić, biologinja u PP Vransko jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odašiljači s dviju strogo zaštićenih ptica pronađeni su četiri kilometra dalje od Parka prirode u Vranskompolju gdje ptice slijeću radi hrane. U blizini su pronađene i preživjele ptice.

"U 11. mjesecu kad počne sezona lova, onda imamo malo pojačan nadzor na području Ornitološkog rezervata. Uglavnom, tijekom zimskih mjeseci ima najviše ptica močvarica i onda normalno bude najviše mogućnosti za krivolov", govori ZoranJakobac, čuvar prirode u PP Vransko jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci krivolov osuđuju kao nečastan čin.

"Mislimo sve najgore o tome jer takvi ljudi bacaju ljagu na sve nas kao lovce, koji se držimo i etike i svih nekih pravila koje nalaže struka", ističe lovac MarinMiletić iz Stankovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nepoznatom osobom koja je odstrijelila ptice čija se kolonija ponovno pokušava stvoriti na području Austrije i Njemačke policija intenzivno traga. Hrvatskoj je među ekolozima narušenimidž, slažu se i rekreativci i stručnjaci.

"Meni je teško zamislivo da bi netko htio pticu koju ne može koristiti za hranu, uzeti za sebe. Da li je stvar nekakvog trofeja, moguće", smatra Maja Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećeg stradalog ibisa najvjerojatnije je dohvatila grabljivica na Pagu, kao i četvrtog kraj Vranskog jezera gdje GPS odašiljač odašilje signal iz podzemlja, pa se pretpostavlja da je odvukla lisica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo