Policija spremno obranila HDZ u Splitu od građana

Oko 300-tinjak prosvjednika okupilo se u Splitu na poziv Facebook grupe 'Split protiv Vlade'.

2.3.2011.
21:38
VOYO logo

Uz prosvjede u Zagrebu, isti su za srijedu navečer najavljeni u Rijeci, Puli i Splitu. U gradu pod Marjanom oko 18 sati se okupilo tristotinjak građana na uglu Rive i Marmontove ulice.

"Jaco, odlazi", "HDZ lopovi", "Pada Vlada", "Ivo, vrati pare", uzvikivalo je nekoliko stotina prosvjednika pred zgradom splitskog HDZ-a. Okupili su se na rivi, a potom krenuli Marmontovom i došli do sjedišta HDZ-a gdje su se malo zaustavili. Uglavnom mlađi ljudi, prošli su gradom bez megafona, s transparentima poput "Gladan posla i perspektive, sit sranja i obećanja" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Ćupurdija, član Facebook grupe "Split protiv Vlade", koja je organizirala prosvjed, istaknuo je kako je ovo prosvjed protiv HDZ-a i SDP-a.

"Zahtijevamo promjenu sustava u cjelini. Ovo je poruka Vladi da ovako više ne ide, jer preskupo su plaćeni za ono što rade. I HDZ i SDP. Tražimo prijevremene izbore i napredak", rekao je Ćupurdija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon govora na rivi prosvjednici su odmarširali prema prostorijama HDZ-a gdje su ih dočekale 'snage reda'. HDZ je policija uspješno spasila, nije bilo većih incidenata.

Novi prosvjed zakazan je za subotu. Pozvani su radnici Uzora i Dalmacijavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed usmjeren protiv Vlade, a organiziran preko društvene mreže Facebook, održan je večeras i u Đakovu. Prema procjeni policije na prosvjednom skupu se okupilo stotinjak prosvjednika, koji su ispred Gradske vijećnice uzvikivali "Dolje Vlada!" i "Raspišite izbore!".

"Nezadovoljstvo naroda aktualnom vlašću i sve većim siromaštvom došlo je do točke ključanja i jedino rješenje je odlazak ove Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora", izjavio je inicijator prosvjeda Denis Sučić, nezaposleni građevinski radnik iz Tomašanaca pokraj Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedu, koji je trajao oko sat vremena i prošao je bez izgreda, kratko je nazočio i gradonačelnik te saborski zastupnik Zoran Vinković.

Među okupljenim prosvjednicama bilo je i onih "prerušenih u ovcu" čime su aludirali na nedavnu premijerkinu izjavu o pastirima. (H)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tristotinjak prosvjednika okupilo se u središtu Rijeke tražeći odlazak Vlade, a prosvjed je prošao u miru te uz slabo uočljiv policijski nadzor.

Prosvjednici, koje su okupile udruga "Vox" iz Rijeke i neformalna skupina građana pod nazivom Slobodarski blok, prošli su Korzom od Jadranskog trga do Mosta hrvatskih branitelja. Ispred sjedišta riječkoga HDZ-a upalili su svijeće, kao i ispred Erste banke, u znak sjećanja na nekadašnju Riječku banku i propast riječkoga gospodarstva te ispred zgrade poglavarstva Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosili su transparente "Odlazi HDZ bagra, uništila si nam sadašnjost, budućnost ne damo!", "Sloboda narodu - obrana socijalnih prava" te uzvikivali "HDZ lopovi!" i "Jaco odlazi!".

Predstavnici slobodarskoga bloka su pročitali svoj proglas u kojem ističu da im je cilj obrana socijalnih prava koje su izborile generacije prije, ograđujući se o svih političkih stranaka te ističući da se samo kolektivnom akcijom odozdo mogu mijenjati stvari. Jedan od predstavnika Slobodarskog bloka istaknuo je da ne treba izvikivati parole samo protiv HDZ-a jer su, kako je rekao, sve političke stranke i svi političari jednako odgovorni za sadašnje stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeno je održavanje sljedećega prosvjednog skupa u subotu u 19 sati ispred riječkoga hotela Kontinental. (H)

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103020848006 arti-201103020901006 arti-201103020344006 arti-201103020701006 arti-201103010026006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo