POLICIJA DALA SAVJETE / Sada znamo kako 'operiraju' kriminalci za tipkovnicama: 'Ovo je najveća prijetnja za društvo'; Evo kako se zaštititi

Internetski kriminal u Hrvatskoj je u porastu, a sve je više prijevara i krađe podataka zbog otkupnine

10.4.2022.
8:07
VOYO logo

U Hrvatskoj buja kriminal iza tipkovnice. Lani je policija zabilježila 31 posto više kaznenih djela iz domene kibernetičkog kriminala. Čini se da su i hakeri sve kreativniji, ali jedna vrsta nedjela dominira.

"Tu je najviše internetskih prijevara, ali najveća prijetnja za društvo i gospodarstvo su, takozvani 'crypto locker ransomware', odnosno kriminalci koji se bave napadima zaključavanja podataka", objasnio je za RTL Renato Gregurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne plaćajte otkupninu

Radi se o kriminalcima koji neovlašteno zaključavaju podatke i traže otkupninu. Dovoljno se prisjetiti da je prije nekoliko mjeseci osnovnoškolac hakirao jednog od najvećih hrvatskih teleoperatera. Uzeo je podatke nekoliko tisuća klijenata i tražio otkupninu u kriptovaluti.

"Kriminalci neovlašteno ulaze u informacijske sustav tvrtki, zaključavaju podatke i traže otkupninu u kriptovalutama. To ne zvuči tako opasno, ali zamislite da su kriminalci upali u sustav RTL televizije, vjerojatno ne biste mogli proizvesti vijesti danas. Napadi su sve češći na kritičnu infrastrukturu, na tijela koja pružaju usluge građanima, od bolnica, pa do knjigovodstvenih servisa energetskih tvrtki", rekao je Gregurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLI SU /

Ruski hakeri izveli prvi napad u Hrvatskoj od početka rata i tu ne misle stati: 'Svi mogu biti meta'

Image
STIGLI SU /

Ruski hakeri izveli prvi napad u Hrvatskoj od početka rata i tu ne misle stati: 'Svi mogu biti meta'

Policija savjetuje da nitko ne bi trebao pristati na plaćanje otkupnine, jer se tako financiraju inozemne kriminalne organizacije. Da do toga ne bi došlo, potrebno je poduzeti još nekoliko koraka.

"Bitno je da tvrtke imaju informatički sustav koji je otporan na kibernetičke napade i da imaju antivirusnu zaštitu koja mogućnost napada svodi u najmanju moguću mjeru", rekao je Gregurić, a ako se napad ipak dogodi, savjetuje stvaranje sigurnosne kopije podataka, kako bi se poslovanje moglo nesmetano nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevaranti iz Zapadne Afrike

Policija je razotkrila i tko najčešće napada domaće tvrtke. Hakeri iz Hrvatske su uglavnom mlađe životne dobi, poput već spomenutog mladića, ali na meti smo i strancima. "Najviše kriminalaca koji napadaju hrvatske tvrtke nije u Hrvatskoj nego su, uglavnom na istoku Europe ili u Aziji. Najviše internetskih prijevara dolazi iz Zapadne Afrike", upozorio je Gregurić.

Osim suzbijanjem hakerskh napada i online prijevara, Ravnateljstvo policije, ali i policijske uprave diljem zemlje bave se povredama prava intelektualnog vlasništva, dječjom pornografijom i forenzikom digitalnih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo