BIT ĆE IZLOŽENE U MUZEJU / Policija pronašla antičke amfore dok su tražili drogu: Riječ je o rijetkim primjercima

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija

Jedna od amfora predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.

13.2.2024.
18:14
Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Policija je tijekom pretrage kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine pronašla drogu, ali i antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz razdoblja od 1. do sredine 3. stoljeća.

Pretraga se obavljala u sklopu istrage o neovlaštenoj proizvodnji i prometu drogama. Sumnje policije su se ostvarile kada su u kući u Cavtatu pronađene zasađena indijska konoplja i sušena marihuana, ali policajci su se zainteresirali i za tri primjerka amfora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na 4 godine /

Grad Zagreb odlučio zaštititi Namu: Proglasili je kulturnim dobrom

Image
na 4 godine /

Grad Zagreb odlučio zaštititi Namu: Proglasili je kulturnim dobrom

Radi se o rijetkim primjercima

Amfore su izvađene iz mora i potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta, ustanovila je policija. Rezultati stručnog pregleda pokazali su kako se radi o rijetkim primjercima. Jedna od amfora predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.

Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske, javlja PU dubrovačko-neretvanska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će izložene u muzeju

Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio je zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje.

Početkom veljače ove godine amfore su predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju gdje će biti izložene, a svi zainteresirani će ih moći doći pogledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nestalo dijete, policija ga aktivirala: Osvanuo na Facebooku i Instagramu: Što je NENO alarm?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo