na pressici u rijeci / Policija o bombaškim napadima: 'Prijetnjama su pokušali iznuditi višemilijunske iznose. Ovo je nezabilježeno'

Image
Foto: Goran Kovacic7Pixsell

'Nakon što nije udovoljeno njihovom prvotnom zahtjevu, povećavali su iznos do granice od 4,6 milijuna eura u kriptovalutama. Prema saznanjima policije, radi se isključivo o njih dvojici, no ne isključuju mogućnost povezanosti drugih osoba', otkriva policija

29.5.2023.
15:18
Goran Kovacic7Pixsell
VOYO logo

Nakon eksplozije ispred trgovačkog centra na Pećinama u Rijeci, policija je krenula u opsežno i dubinsko istraživanje počinitelja. Ubrzo je u noći sa subote na nedjelju uhićen dvojac kojeg sumnjiče da je eksplozija sam jedna u nizu podmetnuta bomba na širem riječkom području.

Uhićene osobe, Hrvat i Nijemac, danas su privedeni na ispitivanje. Vjerojatno će im biti određen istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci je danas održana konferencija za novinare na kojoj je policija objavila detalje isplaniranog zločina.

"Dvije osobe počinile su seriju kaznenih djela. Dosad nisu bile poznate hrvatskoj policiji, ali slična ili ista kaznena djela učinili su i na području Njemačke. Za jednom osobom je na snazi europski uhidbeni nalog. Jedna je osoba državljanin RH i Njemačke, druga je državljanin Njemačke. Osobe su boravile na našem području prikriveno, ne prijavljeno", kazala je policija na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da se radi o dosta kompleksnom predmetu i načinu na koji su kaznena djela počinjena, tijek istraživanja je išao u više pravaca", dodali su.

Image
očevid u tijeku /

Eksplozija u Rijeci: Policija uhitila bombaše, pronašli su još bombi. Božinović policiji čestitao na uspješnoj akciji

Image
očevid u tijeku /

Eksplozija u Rijeci: Policija uhitila bombaše, pronašli su još bombi. Božinović policiji čestitao na uspješnoj akciji

"Motiv im je bio isključivo imovinska korist. Pretpostavili smo da će nastaviti s tim, da neće stati. Cijelo kriminalističko istraživanje rađeno je u koordinaciji s riječkim DORH-om koje je odmah upoznato sa svim detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinitelji su se koristili visokotehnološkim znanjima, radi se o osobama koje izvrsno poznaju sofisticirane tehnologije ne samo za počinjenje kaznenih djela nego i prikrivanje tragova. Sama činjenica da su fizički tu boravili i postavljali improvizirane eksplozivne naprave moglo se zaključiti da imaju nekakve veze s Republikom Hrvatskom", pojasnili su.

Pokušavali iznuditi novac

Nakon prve aktivirane naprave, kako kažu, druga je pronađena u njezinoj neposrednoj blizini. Dvojac je od travnja do sad počinio seriju teških zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov je motiv isključivo bila materijalna korist. Počinitelji su prijetnjama pokušali od vlasnika iznuditi višemilijunske novčane iznose u kriptovalutama", kazala je policija.

Dva puta su eksplozivne naprave postavljenje u Kostreni s tim da je jedna naprava pronađena u šumi prije nego što je postavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što nije udovoljeno njihovom prvotnom zahtjevu, povećavali su iznos do granice od 4,6 milijuna eura u kriptovalutama. Prema saznanjima policije, radi se isključivo o njih dvojici, no ne isključuju mogućnost povezanosti drugih osoba", otkrila je policija na konferenciji i dodala kako ovakav slučaj u Hrvatskoj dosad nije zabilježen.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo