PREDSJEDNICA U OBRANI / 'Policija ne tuče migrante, kad se provlačite kroz težak teren, normalno je da imate masnice'

Kako bi se uvjerila da je policija spremna, predsjednica je stigla u posjet na granicu s BiH

4.7.2019.
19:01
VOYO logo

Hrvatska neće postati hot spot za migrante - poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s granice Hrvatske i BiH gdje je obišla policajce koji čuvaju međunarodne prijelaze, ali i patroliraju zelenom granicom. Smatra da žica nije rješenje i protivi se postavljaju takvih barijera na granicu s BiH u kojoj žive Hrvati.

Kroz šumu i gusto raslinje jedan je od koridora na području Cetingrada kojim migranti ulaze u Hrvatsku. Kako bi se uvjerila da je policija spremna, predsjednica je stigla u posjet i zanimao ju je svaki detalj. Goran Ivić, interventni policajac, kazao je da kad uoče da je patrola, maknu se onda na glavnu cestu pa u drugu šumu i postepeno osvajaju teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se osvrnula i na prijave za policijsku brutalnost: ''Kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede, razmišljate o tome kad čujete priče da su naši policajcu brutalni, nisu, jamčim vam za to''.

Čuvanje 350 kilometara granice izazov je za policajce. Davor Božinović, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova, kaže da su sve linije rada policije tu uvezane: ''Na cesti je temeljna, na zahtjevnom terenu je interventna, specijalna je onda kad su najzahtjevnije zadaće i sve se rukovodi iz centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica smatra da postavljanje žice na granicu nije rješenje te tvrdi da migranti uglavnom nisu izbjeglice koje bježe iz ratnih uvjeta: 'Ono što sam čula od policajaca danas da neke već toliko poznaju da su i po 40-ak puta pokušali ući ilegalno u Hrvatsku''.

Upozoravaju da razloga za paniku nema, ako treba spremna je i vojska, no granice još neće ići. General zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH, poručio je: ''Mi smo razradili planove i pripremili namjenske snage za sjever središnju Hrvatsku i jug i ističem suradnju s policijom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz policijske patrole granicu nadziru i kamerama, cilj je ulazak u schengenski prostor, ali prije svega, kažu, zaštita nacionalnih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo